Marko Livaja voli igrati protiv Rijeke

 JOSKO PONOS Cropix
PORAZ NIJE OPCIJA

Rijeka ili Hajduk? Dva važna pitanja uoči Jadranskog derbija čiji bi odgovori mogli riješiti pitanje pobjednika

U oba tabora znaju kako im je pobjeda jako važna za nastavak sezone u SuperSport HNL.
Piše: SNObjavljeno: 02. listopad 2022. 09:42

Pišu Siniša Lončar i Jurica Radić

Na Rujevici se danas od 15 sati igra Jadranski derbi između Rijeke i Hajduka, a dva pitanja se nameću uoči ove važne utakmice za obje momčadi:

Je li Frigan taj koji može zabiti Hajduku?

U dva prijateljska ogleda odigrana tijekom reprezentativne pauze Rijeka je postigla čak 16 pogodaka, a nije primila niti jedan, pa to može biti dodatni zalog za optimizam pred današnji jadranski derbi. Trener Cosmi vjerojatno je dobio i odgovore na pitanje tko je taj u momčadi Rijeke koji može uzastopno pogađati, odnosno, tko bi u momčadi trebao biti prvi napadač.

Prava je šteta što talijanski stručnjak za današnji ogled zbog zadobivene ozljede neće moći računati na Marca Djuričina, napadača pristiglog iz Austrije, koji je i ranije pokazao da u sebi ima taj napadački potencijal. Slična stvar je i s Harisom Vučkićem, koji će vrlo vjerojatno zbog obnovljene ozljede preskočiti ogled protiv Hajduka.

Sreća u nesreći jest da je Matija Frigan u dvoboju protiv niželigaša Turbine pokazao svoj nedvojben napadački potencijal i da bi vrlo lako mogao upisati prve službene minute u Rijeci otkad je kormilo preuzeo trener Cosmi. Uostalom, Frigan je i u dresu Dragovoljca pokazao da zna i može zabiti Hajduku, a vjerojatno će mu se u vrhu napada pridružiti i Jorge Obregon, koji prema prikazanom još uvijek nije na razini na kojoj su čelnici kluba mislili da može biti kada su prošle godine za njega Varaždinu platili nekoliko stotina tisuća eura odštete.

Hoće li Livaja opet biti koban za Rijeku?

Rijeka pripada samom vrhu “mušterija” Marka Livaje. Riječanima je zabio pet pogodaka u HNL-u, od toga čak četiri na Rujevici. Samo u jednoj utakmici nije bio strijelac jer tri susreta je dosad odigrao za Bijele na riječkom stadionu i sva tri puta je izašao kao pobjednik. Od kraja veljače, kada je debitirao za Bijele, traje taj trijumfalni niz Livaje i Hajduka na Rujevici.

U prvom susretu Livaja je bio asistent jedinog pogotka (Umut), a u preostala dva susreta upisivao je “doppelpack”. Da Livaji zaista odgovara Rijeka potvrđuje i činjenica da je susretima s današnjim suparnikom, osim pet pogodaka, pridodao i tri asistencije. Prve sezone u Hajduku asistirao je u oba odigrana dvoboja, prošle sezone je zabijao, a ove sezone bilježi asistenciju u nedavnoj pobjedi 2:0.

Rijeka je jedna od boljih “mušterija” golgetera Bijelih i hrvatske reprezentacije, uz to momčad s Rujevice pamti Livaju po seniorskom debiju za Bijele i prvom osvojenom trofeju u dresu Hajduka. Riječani mu odgovaraju, ali uvjerljivo mu najviše “leži” Istra. Puljanima je zabio čak devet pogodaka, pri čemu je prije godinu dana na Drosini upisao i prvi hat-trick u dresu Hajduka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 18:58