TOM DUBRAVEC Cropix
POGLED BIVŠEG VATRENOG

‘Rijeka ili Hajduk? Rijeka! I to samo zbog presudnog detalja. A u Hajduku posebno pratim jednog igrača‘

‘Rijeka igra znatno moćnije na Rujevici nego vani, ima dobru ekipu, mladu, punu energije...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. listopad 2023. 10:37

Riječanin Daniel Šarić igrao je za Vatrene na Svjetskom prvenstvu 2002. godine u Japanu, a u klupskoj karijeri za Rijeku, Dinamo, Sporting Gijon i Panathinaikos. Trenutačno je pomoćnik izbornika U-21 reprezentacije Dragana Skočića, a u subotu će na Rujevici uživo pratiti jadranski derbi.

- Rijeka je u izvrsnom trenutku, iako u zadnje dvije utakmice nije odigrala baš kako očekujemo, osvojila je šest bodova. Izuzetno je bitno pobjeđivati i kad nisi u najboljem izdanju. Rijeka igra znatno moćnije na Rujevici nego vani, ima dobru ekipu, mladu, punu energije, mnogi dečki su željni dokazivanja te je kandidat za sam vrh. Uz Hajduk i Dinamo naravno - kazao nam je Šarić kojeg smo pitali i kako mu se Hajduk činio u ogledu s Modrima.

- Derbi nije bio igrački kakav smo očekivali nego pun tenzija. Vrlo je bitno za Hajduk što je pobijedio nakon izgubljenih bodova protiv Istre 1961 i Gorice, to će im dati vjetar u leđa i sa zanimanjem čekamo jadranski derbi. To je i inače posebna utakmica, a u ovom trenutku se radi o ekipama koje su u samom vrhu i bore se za prvo mjesto. Nadam se da će biti dobar i lijep dvoboj.

Što je prednost Rijeke, a što Hajduka?

- Rujevica je velika Rijekina prednost, sve utakmice ove sezone kod kuće je odigrala jako dobro, uključujući i dvoboj s Lilleom koji je ozbiljna ekipa. Navijači daju vjetar u leđa i to je velika stvar, šanse su malo veće na strani Rijeke samo zbog domaćeg terena. Što se Hajduka tiče, dobru stvar je napravio s Uremovićem, puno će im donijeti u fazi obrane, radi se o izuzetno kvalitetnom igraču.

Rijeka ima brojne nogometaše s potencijalom koji bi jednog dana mogli napraviti veće ili manje transfere, kako koji. Ovog časa više nego Hajduk u čijoj je momčadi veće iskustvo.

- Ima sigurno. Ima, ima... Jako puno. Pogotovo u ofenzivnom dijelu. Odrađen je dobar prijelazni rok, bolje je osloniti se na mlađe igrače koji imaju kvalitetu i još su željni dokazivanja, nego kao lani kad je potrošila more novaca, a ništa nije napravila. Za razliku od proteklih godina ima baš dobru širinu na klupi, to je značajan faktor u borbi za vrh HNL-a.

Potrebno nešto vremena

Iz perspektive člana stožer U-21 reprezentacije koga ćete posebno pratiti u subotu?

- Gledamo sve kandidate, a reći ću da je iz Hajduka tu Sigur, koji je bio na Euru iako je mlađi tako da je i u ovom ciklusu unutra. U Rijeci imamo Ivanovića i Hodžu. Ivanović je bio u protekloj akciji, sada nije pozvan, no i dalje nam je na oku... I iz tog aspekta će biti zanimljivo pratiti derbi.

image
VOJKO BASIC Cropix

Kako ocjenjujete rad Željka Sopića? Je li Rijeka odlaskom Sergeja Jakirovića izgubila ili možda dobila?

- Promjena se dogodila iznenada, kad dođe novi trener ima svoje zamisli, a igrači su navikli na zahtjeve koji su do tada bili na snazi te je potrebno nešto vremena. Normalno je da svaki uvede određene promjene jer ima nešto svoje. Sopić je došao u dobrom trenutku za klub te to bodovno zasad izgleda jako fino. Puno je lakše raditi kad ekipa pobjeđuje i kad je pozitivna atmosfera. Ne bih ulazio u to je li Rijeka izgubila ili dobila, neka odgovori vrijeme... Sve štima kako treba, a već ćemo davati dublje analize. Sopić je kvalitetno radio u Gorici, krenuo je prema očekivanjima i nadam se da će tako nastaviti. Događaju se iznenadne promjene na klupi, nije to ništa novo. Rijeka gura dobro, vidjet ćemo za dva-tri mjeseca kako stvari idu. Vjerujem da će biti odlično jer ekipa ima puno mladih igrača željnih dokazivanja. Za Rijeku nema straha.

Stavili smo pod povećalo neke pojedince. Marco Pašalić je odlično krenuo u sezoni i dao superatraktivne golove, no na posljednjim utakmicama ga nije toliko bilo, čak je s Rudešom na startu sjedio na klupi. Marko Pjaca je izvrsno odigrao s Osijekom, ali neke druge susrete slabije, kako ih vidite?

- Nije se moglo očekivati da će Pašalić zabiti stotinu onakvih golova. On je igrač koji ima potencijal, talent, ulaz na lijevu nogu strašan, to se na početku sezone registriralo. Naravno da se sad drugi pripremaju kako to braniti, nije lako držati kontinuitet i baš u svakoj utakmici dati gol. Puno je toga napravio, pokazao je raskošan talent te treba biti strpljiv. Baš zbog toga je izvrsno što Rijeka ima “dugu klupu”, ako je netko u slabijoj formi postoje rješenja. Marko Pjaca je svojim nivoom i kvalitetom iznad HNL-a. Želi se vratiti, igrao je sjajno s Osijekom, ali teško je očekivati to u svakom susretu. Treba mu da polako podigne formu, nadam se da će njegovo tijelo to pratiti jer ozljede su ga uštopale da danas nije u ligama Petice. Njegova vrijednost je nesporna. Ako ga zdravlje posluži bit će strašno veliki dobitak za Rijeku. To je sigurno.

Što je vjerojatnije za očekivati od njega - igre kao s Osijekom kad je dao dva gola ili s Belupom i Rudešom kad ga nismo puno vidjeli?

image

Daniel Šarić

ORLANDO RIVETTI

Ogroman dobitak

- Normalno je očekivati da će pružati igre kao protiv Osijeka, s obzirom na kvalitetu. Siguran sam da će biti ogroman dobitak za Rijeku jer takvog igrača u HNL-u, nema što se tiče klase. No, ako nije u najboljem stanju, postoje igrači koji ga mogu zamijeniti. To je bitno.

O Franji Ivanoviću se puno priča, radili ste kratko s njim u mladoj reprezentaciji.

- Strašno potentan igrač. Pokazao je to. Iznimno mnogo radi kao napadač, troši se u tome, napada prostor, dobro igra u fazi obrane, može se reći da mu treba samo malo bolja koncentracija u završnici, ali to što je nekad ne pokazuje posljedica je tog velikog rada. Ima krasnu perspektivu.

Za A reprezentaciju kroz neko vrijeme?

- Svi igrači koji su u rosteru U-21 reprezentacije imaju perspektivu jer to je nešto najbolje što imamo nakon A vrste. Mnogo toga ovisi o klubovima, daleko više vremena provode s klupskim trenerima nego u nacionalnoj vrsti... Pritom je jasno da je igrač najvažniji, on si kroji put. Potencijal kod njega postoji definitivno.

Rijeci bi pobjeda donijela prvo mjesto na tablici.

- To igračima može stvoriti pritisak, ali prije svega daje im poticaj i govori im da se isplati malo više riskirati za proboj na vrh ljestvice - zaključio je Daniel Šarić.

Momci ponekad ipak malo preforsiraju

Rijeka nekad sliči na NBA momčadi nakrcane zvijezdama koje su navikle na velike brojke pa će komentatori kazati da im trebaju tri ili četiri lopte, zavisi koliko takvih ima. Među Bijelima s Kvarnera stječe se dojam da postoji krug igrača sklon samoisticanju, brojne su solo akcije, mnogo se puca iz daljine pa i iz neizrađenih situacija, trener Sopić je nakon Rudeša kazao da ga ljuti što se loptom ne traži suigrač u boljoj poziciji... Janković, Fruk, Pašalić i Pjaca prednjače u tome. Je li to problem?

- Malo nekad preforsiraju.

Koliko zbog toga pati igra?

- Mogli bi na tome poraditi, ali nije to veliki problem. Kad Pašalić zabije gol, kažemo da je dao sjajan pogodak. Kako bi se to dogodilo mora pucati. Nekad bi bilo bolje da se razigra ekipa, da se u šutevima ne pretjera, ali toga ima u svakoj momčadi. Događa se da bude koji udarac previše, napadači su uvijek lagano egoistični - odgovorio je Šarić.

Nema potrebe davati prostor bilo čemu negativnom

Rujevica je rasprodana za subotnji derbi Rijeke i Hajduka, to je energija koja domaćina često nosi, a nadamo se da će sve proći u sportskim okvirima. Marko Livaja stiže u Rijeku prvu put nakon incidenta u lipnju kad je izvrijeđan na treningu reprezentacije od domaće publike i bit će jako zanimljivo kako će se Riječani postaviti prema Livaji, a i kakvo će biti njegovo ponašanje. Znalo se događati na jadranskim derbijima da bude vatre, frcale su iskre...

Boji li se vrijeđanja i napetosti, pitali smo Daniela Šarića, nekadašnjeg igrača Rijeke koji živi u tom gradu...

- Ne znam hoće li toga biti, ali ako mene pitate ne bih o tome govorio, nema potrebe davati prostor bilo čemu negativnom. Rijeka i Hajduk su u vrhunskom trenutku, obje momčadi se bore za prvo mjesto, treba se fokusirati na kvalitetu igre i lijepu atmosferu, pa ne bih potencirao neke stvari za koje ne mogu reći hoće li ih biti ili neće, ali nisu previše bitne - kazao je Šarić.

Nakon niza utakmica Rijeke i Hajduka vukli su se repovi, bilo bi ugodno osvježenje da ovaj put ne bude tako. Da se priča samo o nogometu. Izbornik Zlatko Dalić vratio je u reprezentaciju Livaju kojega od tada nije bilo, a sad stiže na Rujevici pokušati prekinuti seriju od pet utakmica HNL-a u kojima nije bio strijelac.

Očekuje li Šarić nogometnu poslasticu ili tvrdu bitku na 0:0, pa tko zabija taj dobije?

- Rijeka na Rujevici ne igra na nulu nego ofenzivno, stvara puno šansi. Derbi Hajduka i Dinama u Splitu nije bio igrački na razini kakvu smo htjeli, ali svaka utakmica je priča za sebe. Vjerujem u bolju i otvoreniju igru, drugačiji susret. Malo veće šanse za pobjedu dajem Rijeci.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 13:39