Mirko Marić

 DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix
MAJSTOR ZA POGOTKE

‘Rijeka je dobila gogletera koji podsjeća na Šukera. Ne propušta prilike u šesnaestercu‘

Dva brata iz Gruda, Mirko i Mateo Marić, krenuli su u pohod na HNL rekorde koje su postavili Sharbiniji
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 19. veljača 2024. 10:31

Rijeka je pretprošle nedjelju 3:0 pobjedom nad Istrom 1961 preuzela vrh SuperSport HNL-a. Treći pogodak za domaćina zabio je u svom debiju za Rijeku Mirko Marić, povratnik u HNL, u 74. minuti ili nakon 16 minuta provedenih na terenu, jer je u 58. zamijenio Jorgea Obregona.

Marić je stigao u Rijeku iz Monze, bio je to njegov 63. pogodak u HNL-u. Treba podsjetiti Marić je prije toga odigrao 94 službene utakmice za Lokomotivu i zabio 28 pogodaka te 113 utakmica za Osijek i postigao 53 pogotka. Uoči jučerašnjeg dvoboja s Lokomotivom, u 172 prvenstvene utakmice HNL-a postigao je 63 pogotka i nalazio se na 29. mjestu najbolji strijelaca u 32 - godišnjoj povijesti elitnog nogometnog razreda. Nastavi li zabijati u istom stilu mogao bi napredovati na ljestvici bar za deset mjesta.

Marićeva snalažljivost u šesnaestercu potvrdila je zašto je Rijeka po segnula za napadačem koji se nije naigrao u Serie A, ali koji puca od želje da se nakon problema s ozljedama vrati u nekadašnju formu. I bez obzira na to što Rijeka ima sjajne ofenzivce poput Franje Ivanovića, Jorgea Obregona, Marca Pašalića ili Marka Pjace, Marić je Rijeci donio nešto novo.

Predispozicije za vođu

- Sve su to sjajni igrači, koji su briljirali i jesenas, Pašalić je stigao i do reprezentacije, ali oni nisu golgeteri. A Marić je rođeni golgeter. Prvu priliku koja mu se pružila pred golom Istre Marić je iskoristio. Momak ima urođen taj osjećaj za pogodak. Vidio sam to od prvih dana. Igrao sam u Širokom Brijegu kad je kao kadet gurnut u prvu momčad. Apsolutno sam pozdravio odluku kluba na Pecari, a znamo kako je Marić zabijao kasnije za Lokomotivu i Osijek - kazao je u televizijskom komentaru kola u emisiji Stadion, Vedran Ješe.

Marića je 20. listopada 2012. godine u vatru gurnuo tadašnji hrabri trener Širokog Brijega Ivica Barbarić u 3:1 pobjedi protiv Leotara u Trebinju. Sa 16 godina i 11 mjeseci Mirko Marić je i dan-danas najmlađi debitant Širokog Brijega u Premijer ligi BiH. A među najmlađim debitantima kluba s Pecare je i Mirkov mlađi brat Mateo Marić, aktualni kapetan Lokomotive. Njega je u vatru gurnuo trener Branko Karačić 21. kolovoza 2016. godine na utakmici protiv Krupe (1:1).

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

- U toj sezoni prvoj momčadi priključili smo i nekoliko juniora. Među njima su bili Mateo Marić i Ivan Milićević, koji je sve donedavno igrao za Lokomotivu i zimus otišao u Grčku. Marić je već tada pokazivao potencijal, osjećaj za igru i osjećaj za prostor. Sasvim logičan iskorak bio je odlazak u Lokomotivu, u HNL koji je jača liga od Premijer lige BiH. Marić se nametnuo ne samo igrom, nego i ljudskim kvalitetama, naglasio je svoje predispozicije da bude vođa momčadi i nije bez razloga kapetan Lokomotive - kaže trener Branko Karačić koji je više godina radio i u Hrvatskoj i u BiH i osobito dobro poznaje igrače koji su igrali ili igraju u dvije susjedne zemlje.

Od početka proljetne polusezone braća Marić igraju u SuperSport HNL-u. Željko Sopić za Mirka ima samo riječi hvale:

Veliki trag

- Uklopio se odmah kao da je s nama godinama!

Mirko Marić rođen je 16. svibnja 1995., dok je Mateo rođen 18. ožujka 1998. godine. Uoči jučerašnjeg međusobnog sudara na Rujevici, zajedno su upisali 274 nastupa i 70 pogodaka.

- Mirka sam također upoznao u Hercegovini, a pratio sam ga kroz karijeru u Hrvatskoj, u Lokomotivi i Osijeku. To je pravi gol-igrač tipa Davora Šukera. Izuzetno je snalažljiv u šesnaestercu. Ne propušta priliku koje dobije. Jednog sličnog tipa igrača Stevu Nikolića trenirao sam u Zrinjskom i takvi igrači su prva rijetkost. Rijeka, koja je u zamahu, sigurno je s Mirkom Marićem dobila kvalitetu više - kaže Branko Karačić.

Čak desetorica za Široki Brijeg

Od braće koji su igrali u HNL-u, čak desetorica su dio svoje nogometne karijere proveli u Širokom Brijegu. Braća Mirko i Mateo Marić počeli su karijeru na Pecari. Mateo Marić upisao je 86 nastupa i 9 pogodaka, a Mirko Marić 56 nastupa i 17 pogodaka u službenim utakmicama za Široki Brijeg. Sinjani Matići odmah su iza Marića. Bernardo je odigrao 84 utakmice za Široki Brijeg i postigao devet pogodaka, a Mislav je tek stigao na Pecaru i službeno debitirao u nedjelju na kup-utakmici sa Stupčanicom. Njihov sugrađanin Nino Sablić odigrao je sedam utakmica za Široki i postigao jedan pogodak, dok je njegov mlađi brat Goran Sablić bio trener Širokog Brijega, momčad je vodio na 60 utakmica, a u sezoni 2017./18.. osvojio je Kup BiH. Mario Babić odigrao je 30 utakmica, Josip Ćorić 24 (4 pogotka), Marko Perković 20, Zvonko Pamić 6 i Anto Petrović jednu utakmicu. (mik)

U SuperSport HNL-u danas igra još samo jedan bratski par, braća Čuić. Mario koji je rođen 22. travnja 2001. godine igra za Istru 1961, a Filip, koji je rođen 22. veljače 2003. godine član je Hajduka. Mario ima 38 nastupa i 2 pogotka u HNL-u, a Filip 3 nastupa. U nedjelju je zabio svoj prvijenac za Hajduk. Oba bratska para stigli su iz “dijaspore”, Marići iz Gruda, a Čuići, premda su rođeni u Splitu, iz Tomislavgrada.

Tri bratska para nastupala za reprezentaciju Hrvatske

U reprezentaciji Hrvatske igrala su tri bratska para, Kovači, Šimići i Marići. Najviše nastupa za Vatrene imaju braća Kovač. Robert je upisao 84, a Niko 83 nastupa (14 golova). Braća Kovač rođeni su u Njemačkoj, a u HNL-u igrao je samo Robert (26 nastupa za Dinamo). Dario Šimić 100 puta je nosio dres Hrvatske (3 gola), a mlađi brat Josip 7 puta (1 pogodak). Braća Marić, Tomislav i Marijo, nikad nisu igrali u Hrvatskoj, obojica su rođeni u Heilbronnu u Njemačkoj. Tomislav ima devet nastupa (dva gola), a Marijo osam (jedan gol).
Prije osamostaljenja Hrvatske šestorica bratskih parova igrali su za reprezentaciju bivše Jugoslavije, braća Zlatko (70 nastupa, 25 golova) i Zoran (34 nastupa, 2 gola) Vujović, braća Zlatko (27 nastupa, 7 golova) i Željko (19 nastupa i 12 golova) Čajkovski, braća Ivica (60 nastupa) i Drago (1 nastup) Horvat, braća Rudolf (29 nastupa, 6 golova) i Bruno (25 nastupa) Belin, braća Boro (11 nastupa, 1 gol) i Zvjezdan (9 nastupa, 1 gol) Cvetković te braća Šime i Veljko Poduje (po 3 nastupa). (mik)

Marići i Čuići vode nas u povijest HNL-a kroz koju je prošlo puno braće nogometaša, čak 40 parova, odnosno 80 igrača. Oni su postigli čak 789 pogodaka. Najviše pogodaka postigli su braća Sharbini, ukupno 97, a najbliži su im braća Marić sa 69 pogodaka. Braća Sharbini rekorderi su po broju nastupa. Stariji Ahmad (rođen 21. veljače 1984.) u Hrvatskoj je igrao za Rijeku, Hajduk i Istru 1961. te na zalasku karijere za nižerazredne Rječinu Dražice, Grobničan Čavle i OŠK Omišalj, a vani za Al Wahdu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, za Al Wehdu u Saudijskoj Arabiji, kratko za švicarski Luzern i bihaćko Jedinstvo u BiH. Tri godine mlađi brat Anas rođen istog datuma 1987. godine imao je sličan nogometni klub. U Hrvatskoj je igrao za Rijeku i Hajduk, za nižerazredne Grobničan Čavle i OŠK Omišalj, a vani za Al Ittihad u Saudijskoj Arabiji te Osmanlispor u Turskoj.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

- Braća Sharbini ostavili su velik trag u Hrvatskoj nogometnoj ligi, posebno u matičnom klubu Rijeci. Šteta je što je mlađi brat Anas prerano završio karijeru. Imao je veliki potencijal i mogao je puno više dati nogometu - kaže Karačić, koji biranim riječima govorio i o braći Mujčin, Vitaić, Petrović i drugima koji su obogatili ligu, ali i o mlađima koji nisu u cijelosti potvrdili talenat koji je obećavao.

Skenderi - jedan bio vratar, drugi je postao trener

Zanimljivi su svakako i braća Skender iz Osijeka. Stariji Marin (1979.) bio je vratar, u HNL-u je branio 103 puta, 90 puta za Osijek te 13 puta za NK Zagreb. Bio je i čuvar mreže Dinama, ali nije stao među vratnice u HNL-u. Četiri godine mlađi brat Dino (1983.) nogomet je počeo igrati u osječkom niželigašu Olimpiji i vrlo se brzo odlučio za trenerski poziv. U HNL-u nije bio nogometaš, ali jest trener. Nakratko je bio trener Osijeka i uspio s njim izboriti nakon duge stanke Kup UEFA. Kao trener u dva navrata bio je u ljubljanskoj Olimpiji, a od ove zime prvi je trener momčadi Širokog Brijega u Premijer ligi BiH, a u nedjelju je službeno debitirao za novi klub i uspio momčad odvesti u četvrtinu finala Kupa BiH nakon 2:2 protiv drugoligaša Stupčanice u Olovu i 6:4 pobjede jedanaestercima. (mik)

Neki mogli i više

- Budući da veći broj braće nogometaša dolazi iz Slavonije, dobro sam ih upoznao kroz igre u Osijeku, Cibaliji ili Marsoniji, a svakako i u Šibeniku, gdje sam radio. Kad pogledam sve te igrače iz ove perspektive, većina od njih mogu biti uzori naraštajima koji dolaze. Podsjetili ste me na braću Mujčin, rijetki su igrači kao Edin Mujčin koji je imao jednu kreaciju i nevjerojatnu mirnoću s loptom. Frane i Ante Vitaić bili su zahvalni klupski igrači, uvijek odani klubu, uvijek u funkciji momčadi s ljudskim vrlinama za poželjeti. U Posušju, gdje sam donedavno radio, trenirao sam Gabrijela Bobana, igrača koji je bio zapažen u HNL-u, koji vrlo vješto koristi svoju snagu, moć i iskustvo i Premijer liga je baš po njegovoj mjeri. Kad spominjemo braću nogometaše, bilo je i dosta onih koji su trebali dati više. U Osijeku su to bili braća Vuka, Marijana sam jedno vrijeme trenirao. I on i Ivica obećavali su puno više nego su dali. Zašto je to tako ne znam, je li do njih samih, je li do trenera, je li do menadžera, to samo oni znaju - kaže naš sugovornik, koji se dotaknuo i braće Halilović i braće Ćorić:

Tri bratska para nastupala za reprezentaciju Hrvatske

U reprezentaciji Hrvatske igrala su tri bratska para, Kovači, Šimići i Marići. Najviše nastupa za Vatrene imaju braća Kovač. Robert je upisao 84, a Niko 83 nastupa (14 golova). Braća Kovač rođeni su u Njemačkoj, a u HNL-u igrao je samo Robert (26 nastupa za Dinamo). Dario Šimić 100 puta je nosio dres Hrvatske (3 gola), a mlađi brat Josip 7 puta (1 pogodak). Braća Marić, Tomislav i Marijo, nikad nisu igrali u Hrvatskoj, obojica su rođeni u Heilbronnu u Njemačkoj. Tomislav ima devet nastupa (dva gola), a Marijo osam (jedan gol).
Prije osamostaljenja Hrvatske šestorica bratskih parova igrali su za reprezentaciju bivše Jugoslavije, braća Zlatko (70 nastupa, 25 golova) i Zoran (34 nastupa, 2 gola) Vujović, braća Zlatko (27 nastupa, 7 golova) i Željko (19 nastupa i 12 golova) Čajkovski, braća Ivica (60 nastupa) i Drago (1 nastup) Horvat, braća Rudolf (29 nastupa, 6 golova) i Bruno (25 nastupa) Belin, braća Boro (11 nastupa, 1 gol) i Zvjezdan (9 nastupa, 1 gol) Cvetković te braća Šime i Veljko Poduje (po 3 nastupa). (mik)

Moguće promjene

- Svjedoci smo zadnjih godina i Alena Halilovića i Ante Ćorića koji su najavili planetarni potencijal, a nisu ga bar do sada potvrdili. Teško je reći što je razlog tome. Možemo samo nagađati. Možda su prerano iz Hrvatske lige otišli na jednu puno višu razinu, u Barcelonu ili Romu, gdje se od njih odmah očekivala eksplozija. Vjerujem da će u nastavku karijere pronaći točku da pokažu bar dio svog raskošnog talenta. A njihov primjer možda naraštajima koji dolaze pokaže da ostanu koju godinu više u Hrvatskoj, da ulože više u svoj razvoj i budu spremniji za najveće nogometne pozornice. Nije lako odoljeti pozivu velikih bogatih klubova, no Hrvatska liga je sve zanimljivija, kvalitetnija i praćenija nego nekada. A i uvjeti su bolji, vjerujem da je Opus Arena u Osijeku samo poticaj i drugima.

Na kraju donosimo brojke, pogotke braće nogometaša u HNL-u prema službenim podacima HNS-a, dok su brojke o brojnu nastupa preuzete iz više izvora koji se razlikuju. Naravno, brojke nisu konačne. Mogu ih popraviti braća Mirko i Mateo Marić u dresu Rijeke i Lokomotive, braća Mario i Filip Čuić u dresu Istre 1961 i Hajduka ili jedan od braće koji i dalje igraju u HNL-u, kao što su Emir Sahiti (brat Suad je u makedonskom Shkupiju) i Josip Brekalo u Hajduku koji je također u nedjelju zabio svoj prvijenac u drugom nastupu za Hajduk i u 16. nastupu u HNL-u (brat Filip je u Zrinjskom), Ante Ćorić u Rudešu (brat Josip zaključio karijeru), Ivan Smolčić u Rijeci (brat Hrvoje igra za Eintracht Frankfurt), Martin Baturina u Dinamu (brat Roko igra Racing Santander).

Braća s najviše nastupa u HNL-u

295 - Sharbini (Anas 194, Ahmad 101)

285 - Vitaić (Frane 172, Ante 113)

277 - Bulat (Josip 174, Ivan 103)

274 - Marić (Mirko 172, Mateo 102)

223 - Vučko (Jurica 126, Luka 97)

219 - Mujdža (Mensur 136, Jasmin 83)

204 - Biškup (Dražen 136, Damir 38)

202 - Petrović (Vladimir (112, Anto 90)

200 - Sahiti (Emir 162, Suad 38)

195 - Ferenčina (Roy 166, Damir 29)

182 - Šimić (Dario 140, Josip 42)

175 - Boban (Gabrijel 157, Bruno 18)

170 - Pamić (Zvonko 93, Alen 77)

165 - Ćorić (Ante 104, Josip 61)

155 - Jakoliš (92, Marin 63)

155 - Mujčin (Edin 128, Zemir 22)

147 - Juranović (Josip 136, Dragan 11)

140 - Halilović (Dino 88, Alen 52)

139 - Balajić (Stipe 82, Andrija 57)

132 - Škvorc (Dino 71, Filip 61)

117 - Smolčić (Hrvoje 68, Ivan 49)

112 - Matić (Bernardo 64, Mislav 48)

103 - Sablić (Goran 97, Nino 6)

98 - Bašić (Toma 60, Jakov 38)

92 - Jurić (Deni 66, Tomi 26)

87 - Vuk (Gordan 76, Vlado 11)

71 - Lovren (Dejan 65, Davor 6)

70 - Baturina (Martin 68, Roko 2)

70 - Mance (Antonio 60, Armando 10)

69 - Srna (Dario 64, Renato 5)

55 - Babić (Stjepan 42, Mario 13)

55 - Vuka (Ivica 28, Marijan 27)

54 - Runje (Zlatko 31, Vedran 23)

50 - Vušković (Mario 42, Luka 8)

42 - Čuić (Mario 38, Filip 4)

41 - Plum (Hrvoje 39, Ivan 2)

28 - Bognar (Dalibor 22, Damir 6)

28 - Bradarić (Domagoj 22, Luka 6)

16 - Brekalo (Josip 10, Filip 6)

15 - Perković (Marko 9, Dominik 6)

Braća s najviše golova u HNL-u

97 - Sharbini (Anas 54, Ahmad 47)

70 - Marić (Mirko 63, Mateo 7)

65 - Mujčin (Edin 43, Zemir 22)

51 - Petrović (Vladimir 45, Anto 6)

48 - Vitaić (Frane 26, Ante 22)

40 - Vučko (Jurica 37, Luka 3)

36 - Boban (Gabrijel 35, Bruno 1)

36 - Bulat (Ivan 24, Josip 12)

35 - Vuka (Marijan 33, Ivica 2)

33 - Balajić (Andrija 18, Stipe 15)

32 - Šimić (Josip 17, Dario 15)

23 - Ćorić (Ante 15, Josip 8)

22 - Sahiti (Emir 20, Suad 2)

19 - Jakoliš (Marin 12, Antonio 7)

16 - Pamić (Zvonko 10, Alen 6)

15 - Škvorc (Filip 13, Dino 2)

14 - Ferenčina (Roy 13, Damir 1)

12 - Mance (Antonio 11, Armando 1)

11 - Halilović (Alen 8, Dino 3)

7 - Biškup (Damir 4, Dražen 3)

7 - Jurić (Tomi 4, Deni 3)

5 - Babić (Mario 3, Stjepan 2)

5 - Juranović (Josip 3, Dragan 2)

4 - Matić (Bernardo 3, Mislav 1)

4 - Sablić (Goran 3, Nino 1)

3 - Bognar (Dalibor 2, Damir 1)

3 - Čuić (Mario 2, Filip 1)

Napomena:

Podaci zaključno sa 16. veljače.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 06:23