Marco Pašalić (lijevo)

 FRANKO COLORI Cropix
PODIJELJENI OSJEĆAJI

Rijeka je sanjala otkaz Jakiroviću: ‘Trebali smo pobijediti Dinamo. Jakir? Pa on me je doveo ovdje...‘

‘Kad smo protiv Dinama bili ovako dobri, mislim da možemo puno toga dobroga napraviti u ovoj sezoni‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 14. studeni 2023. 15:42

I dan poslije u nogometnoj je Rijeci i dalje glavna tema derbi protiv Dinama. Navijači se uglavnom slažu s konstatacijom Željka Sopića da su momci dali sve od sebe, nitko ne spori ogroman trud i zalaganje na terenu, posebice u nastavku susreta kada je Rijeka bila znatno bolja momčad na terenu.

Opet, ostaje žal za propuštenim prilikama, kako onom za tri boda i približavanja Hajduku koji je ispao najveći dobitnik derbija, tako i za činjenicom da bi eventualni poraz Jakirovića u Rijeci značio njegov definitivni odlazak i potvrdu da je napravio veliku pogrešku karijere, u tajmingu prije svega. Od Rijeke do Rijeke, takav je otprilike trebao biti radni naslov za karijeru trenera koji je naprasnim odlaskom u Dinamo preuzeo svu odgovornost za svoje postupke i poteze. Ako je mislio da će ga Riječani dočekati cvijećem za sve dobro što je napravio, onda se gadno prevario, Rijeka je, uz dužno poštovanje, klub s imenom, tradicijom i navijačima koji ne praštaju takve sportske "izdaje".

image
FRANKO COLORI Cropix

Marco Pašalić zvučao je otprilike kao i realni navijač Rijeke nakon susreta, bod je u konačnici dobar, no generalno smatra da je Rijeka bila bliže pobjedi.

- S jedne strane sam zadovoljan, s druge to ne mogu biti jer mislim da smo zaslužili pobjedu, odnosno, tri boda. Bili smo bolja momčad generalno gledajući. Kod prvog gola nisam vidio situaciju, ne mogu procijeniti je li se tu radilo o zaleđu ili prekršaju nad Godom, nažalost. VAR soba odlučila je da je sve čisto, da je Dinamo postigao regularni pogodak i moram kazati da nas je to malo blokiralo, energiju koju smo htjeli predstaviti - kazao je Pašalić.

Osvrnuo se i na nastavak susreta.

- Brzo smo stigli do pogotka preko Lindija (Lindona Selahija, op.a.), no onda u smiraju susreta opet "popušimo" gol. Ne znam zašto, ne znam kako... Nismo trebali dobiti taj gol, no dobili smo ga. Konačno, pokazali smo našu energiju, igrali smo do samog kraja i to se pokazalo dostatnim da uzmemo i taj bod - dodao je Pašalić, kojem je fokus bio na terenu dok su riječki navijači znali i ponekom uvredom reći donedavnom treneru Jakiroviću što misle o njegovom postupku, odnosno, bijegu u Zagreb.

Podvukao je sljedeće...

- Meni je fokus bio na terenu i na utakmici, ne volim se baviti protivničkim igračima i trenerima. Na kraju krajeva, ja sam danas u Rijeci zbog Jakirovića i zato sam mu zahvalan, to mogu kazati - dodao je Pašalić.

I on je, baš kao i cijela momčad, jako želio uzeti pobjedu donedavnom treneru.

- Mislim da smo pokazali da igramo lijep nogomet. Kad se vidi da smo protiv Dinama bili ovako dobri, onda mislim da možemo puno toga dobroga napraviti u ovoj sezoni. Moje šanse? Malo je falilo da postignem pogodak, da, ali eto. Dobro je u svakom slučaju da ulazim u šanse i da pokažem što znam. Mislim da je to bitno - pojasnio je Pašalić.

Nerijetko je bio i udvajan na terenu.

- Je, pokušavali su me dobro čuvati, no nisam siguran da su baš uspjeli u tome. Imao sam dobre prilike, bitno je da imam u utakmici takve, "jedan na jedan" šanse.

Generalno je zadovoljan postignutim do sada.

- Mislim da možemo biti zadovoljni, utakmica je prošla, uzeli smo bod i gledamo naprijed. Protiv Varaždina neću moći igrati zbog trećeg žutog kartona, to me malo živcira, ali tako je kako je - dodao je za kraj Pašalić, od danas i hrvatski reprezentativac s Dalićevom pozivnicom u džepu.

Slično razmišljanje, poput Pašalića, nakon susreta imao je i mladi Franjo Ivanović.

- Ne mogu kazati da smo zadovoljni na kraju jer mi uvijek idemo na pobjedu. Bila je to taktički i tehnički vrlo zahtjevna utakmica u kojoj nismo iskoristili svoje šanse. Treba kazati i da je Dinamo bio na nivou, jako dobar i nismo ih uspjeli pobijediti. Vratili smo se dvaput iz negativnog rezultata što samo pokazuje da smo mentalno jaki, to je jako bitno. Čvrsti dueli? Ja volim takvu igru, gdje se borimo i "fajtamo", što šef kaže "zemlja-zrak". Do kraja jeseni se nadam da ćemo se boriti za vrh, ovu stanku moramo iskoristiti da budemo još bolji.

Kako je Dinamo uspio završiti utakmicu bez isključenja?

Još tijekom ogleda bilo je jasno da se glavni sudac derbija, Osječanin Dario Bel, odlučio na nešto jaču, da ne kažemo "mušku" igru kad su u pitanju dueli, a koliko je u tome uspio u vatrenom derbiju možda najbolje oslikava činjenica da je svirano 29 prekršaja (13 Rijeke, 16 Dinama) uz čak 8 podijeljenih opomena.

Gledajući, pak, određene sporne situacije, ili barem ponašanje na terenu nekolicine igrača Dinama, nameće se logično pitanje po kojem su to kriteriju gosti susret završili s 11 igrača na terenu. Ako se na stranu i maknu određeni dueli u igri koji se mogu svesti i pod toliko čuveni "intenzitet", onda nikako nije jasno po kojem to kriteriju i pravilima nogometne igre "frajersko" hvatanje za glavu s obje ruke i prijetnje protivničkom igraču, te ponovni prijeteći odlazak s uperenim prstom, nisu okarakterizirani kao ponašanje vrijedno isključenja, baš kao što je nejasno zašto je namjerno uništavanje imovine na stadionu (nesretnog reklamnog panoa) bilo dozvoljeno kapetanu Dinama. (sl)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. studeni 2023 15:45