Sergej Jakirović

 NIKSA STIPANICEV Cropix
HAJDUK JE UZDRMAN

Rijeka je u Jadranskom derbiju autsajder, ali to za Jakirovića ne mora biti loša vijest, evo i zašto

Mogli bi se Splićani opustiti pa pomisliti da je sastav Sergeja Jakirovića idealan za iskupljenje
Piše: Siniša Lončar, Damir DobrinićObjavljeno: 01. veljača 2023. 17:13

Nogometaši Rijeke nakon dva kola nastavka natjecanja u SuperSport HNL-u na svom kontu imaju četiri boda više, nakon izborenog neodlučenog rezultata u Osijeku, izabranici Sergeja Jakirovića u Šibeniku su s igračem više pomalo neočekivano “rudarili” za izuzetno bitna tri boda do kojih su došli u samom finišu ogleda.

Pravi test

Dojam koji je momčad ostavila na terenu, unatoč tome što je imala igrača više gotovo cijeli susret, bio je nešto lošiji nego u Osijeku, što je donekle i logično, uzevši u obzir da se domaćin na Šubićevcu, posebno nakon isključenja Kneževiću “zatvorio” u dvostruki blok i čekao pogrešku Rijeke te priliku da ugrozi Labrovića iz kakve polukontre ili kontre.

Umalo je to izabranicima Marija Cvitanovića i pošlo za nogom, no bivši Šibenčanin, a danas kapetan Rijeke, sjajnom obranom zicera Araiju ostavio je svoju momčad u igri za sva tri boda do kojeg su na kraju došli preko već pomalo zaboravljenog džokera s riječke klupe, Jorgea Obregona.

Šubićevac je sada već davna prošlost za Jakirovića i njegove momke, misli su potpuno okrenute prema novom testu u Dalmaciji. Nakon Šubićevca u subotu, pred Rijekom je nedjeljni ogled s Hajdukom na Poljudu. U Osijeku je bilo dobro i osvojen je bod, u Šibeniku baš i nije, ali osvojena su sva tri. Kakva će biti sudbina Rijeke na njenom trećem i posljednjem gostovanju u nizu?

Ozračje u riječkim redovima definitivno je njihova prednost. Ostvareni su pozitivni rezultati na startu 2023. godine, nakon što Rijeka u 2022. nijednom na dva vezana gostovanja nije uspjela ostati neporažena, dok je Hajduk opasno ranjen debaklom u Puli. Splićani su sada pod imperativom, ali pogrešno bi bilo razmišljati da Rijeka stiže mirna, neopterećena. Njoj su bodovi možda čak i važniji, jer će Hajduk u svakom slučaju i nakon nedjelje čvrsto držati europsku poziciju, dok Riječani o njoj i dalje mogu samo sanjati.

Dvojac sa sjevera na četvrtom mjestu, koje će vjerojatno donijeti Euroligu, bježi im velikih osam bodova, više nego Dinamo Hajduku. U slučaju riječke poljudske kapitulacije, čak i remija, taj se zaostatak opet može povećati na dvoznamenkasti bodovni iznos uhvate li Slaven Belupo protiv Dinama i(ili) Varaždin u Puli puni plijen. Zato je Riječanima puno pametnije o tom lovu ne razmišljati, već se isključivo koncentrirati na travnjak i pokušati iznenaditi drugu najbolju momčad HNL-a. Da, iznenaditi, jer bez obzira na sve, Hajduk je u ovom trenutku protiv Rijeke, pogotovo pred svojim navijačima, izraziti favorit. Uostalom, Splićani su dobili četiri posljednja i osam od zadnjih deset dvoboja u svim natjecanjima. Nije to loša startna pozicija za Jakirovića, pogotovo ako i Splićani pomisle “Rijeka nam je idealna prilika za iskupljenje”. Nedjelja na Poljudu će u svakom slučaju biti pravi test za obje strane koje ulaze u jadranski derbi.

Svaka čast

U ponedjeljak su objavljeni suci za 20. kolo, a službeni Hajduk je putem svoje Facebook stranice nastavio pritiskati suce. “VAR sudac u utakmici sa Šibenikom je Mario Zebec. Hvala!”, bila je Hajdukova poruka na delegiranje Zebeca prije dva tjedna, a nakon što je za glavnog suca jadranskog derbija izabran Ante Čulina, djelitelj pravde na kontroverznom dvoboju posljednjeg jesenskog kola u Koprivnici između Slavena Belupa i Hajduka, komentar Hajduka na FB je “[Déjà vu] Svaka čast!”.

Eto, nitko se neće moći požaliti da će u nedjelju biti zakinut. Pod pritiskom je Lekin Hajduk, pod pritiskom je Jakirovićeva Rijeka, a bome će pod pritiskom biti i sudac Čulina.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 11:22