DAMIR SKOMRLJ Cropix
DERBY DELLA UČKA

Rijeka kreće po potvrdu prvog mjesta, ali Sopiću nitko ne može oduzeti sve ono dobro što je već napravio

Vodeća momčad hrvatskog prvenstva priprema se za pulsko gostovanje
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 18. listopad 2023. 11:04

Nogometaši Rijeke nastavili su sa svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima gotovo u punom broju. Nediljko Labrović, prvi vratar i kapetan momčadi, vratio se na terene Rujevice s prilično neuspješne reprezentativne akcije, dok se mladi dvojac Hodža - Ivanović na treningu, nakon odrađenih akcija u U-21 reprezentaciji, očekuje danas.

Jedino bi se veznjak Emmanuel Banda, s obzirom na to da leti s drugog kontinenta, momčadi mogao priključiti nešto kasnije u misiji zvanoj derbi della Učka, odnosno, gostujućem dvoboju 12. kola SuperSport HNL-a protiv Istre 1961.

Nije tajna da su posljednjih sezona dvoboji dvije susjedne momčadi sa sjevernog Jadrana prerasli lokalne okvire i postali “više od nogometa”, posebice je to bilo izraženo u prošloj sezoni kad su Istrani, predvođeni uspješnim Gonzalom Garcijom, bili u borbi za Europu praktički do posljednjeg kola i kad su, po prvi put u svojoj prvoligaškoj povijesti, svladali Rijeku u Rijeci. Sve do tada, prvo Kantrida pa onda Rujevica, bile su neprobojni bedemi kada su u pitanju bila tri boda.

Aktualna sezona vratila je omjer snaga, na žalost po aktualne domaćine i na sreću po Rijeku, na ranije sezone u kojima se Rijeka uglavnom borila za sam vrh ljestvice, dok je Istra “tovarila” na njezinom gotovo samom dnu, uglavnom na pretposljednjem 9. mjestu, na kojem je i danas.

Brojne promjene

Još jedna zanimljivost vezana je za prošlosezonske oglede dva nedjeljna protivnika. Istra je, osim pobjede u prvom dijelu sezone, još jednom uspjela otići neporažena iz Rijeke, a taj ogled u konačnici je možda bio i presudan za konačni poredak i izboreno europsko riječko ljeto. Imali su gosti 2:0 u tom susretu, bili bolji protivnik na terenu, no bez pobjede su ostali debelo u sudačkoj nadoknadi drugog dijela kada je Prince Ampem u 90+7. minuti postavio konačnih 2:2, a nakon što je prvo Frigan iz jedanaesterca u 73. smanjio zaostatak protiv momčadi koja je od 38. minute igrala bez isključenog Galilee i koja je tako do povećanja vodstva preko Bakrara u 50. minuti stigla s igračem manje...

Svi tadašnji strijelci nisu bili sudionici prve ovosezonske utakmice, koju su Bijeli odigrali fantastično i s pola tuceta golova ispratili goste kroz tunel Učka. Bakrar je otišao “preko bare”, Galilea se po isteku ugovora s Istrom skrasio u današnjem niželigašu Malagi, dok su Frigan i Ampem postali praktički jedini riječki prvotimci koji su napustili Rijeku ovog ljeta. Prijelazni rok, kojeg je Rijeka, sada se to već može jasno kazati, odradila sjajno (a velike pohvale u tom dijelu idu i sportskom direktoru Darku Raić-Sudaru, nekadašnjem operativcu Istre 1961), stigao je na naplatu već u trećem kolu kad su se u strijelce, između ostalog, upisali i novi “gastarbajteri” Rijeke, Marco Pašalić i Franjo Ivanović.

Favorit je Rijeka

Kako “jedna lasta ne čini proljeće”, tako niti jedna dobra sezona Istre, ona posljednja, nije uspjela osjetno popraviti statistiku aktualnih izabranika Davida Catale kad je u pitanju međusobni omjer dva kluba čije interese razdvaja Učka.
U 57 do sada odigranih dvoboja ova dva kluba (od 2000. kada Istra mijena ime i stadion na kojem igra) Riječani imaju uvjerljivih 37 pobjeda, dok ih Istra 1961 na svome kontu protiv Rijeke ima svega pet, od čega je samo ta jedna, povijesna, prošlosezonska, upisana u Rijeci.

Uz četiri pobjede na svom terenu iz 28 ogleda, nedjeljni domaćini imaju “izvučenih” i sedam neriješenih ogleda uz čak 17 poraza s gol-razlikom od 21:45. Drugim riječima, jasno je kao dan da će Sopićevi izabranici i u nedjeljnom dvoboju biti favoriti za osvajanje tri boda, bez obzira na to što je u pitanju derbi susret sa svim svojim specifičnostima koje on nosi. Na stranu sve priče o aktualnom prvom mjestu Rijeke, na stranu i sva medijska predviđanja, trener Rijeke Željko Sopić i u ovom će dvoboju morati izvući maksimum od svojih momaka, a želi li pak nastaviti sjajne rezultate momčadi s Kvarnera, Rijeka će morati nekoga i uvjerljivije svladati na strani, prije svega se nametnuti igrom na gostovanju.

Prava prilika

Ako možemo pričati o ovosezonskim rezultatskim podbačajima, onda bi u tu kategoriju mogla ići jedino domaća utakmica protiv Varaždina, gdje su riječki dečki u konačnici izvukli bod (2:2) nakon što su gosti u pet minuta riječkog blackouta primili dva pogotka i tako kompromitirali već dobivenu utakmicu u kojoj su svi pokazatelji, naravno, osim pogodaka, bili na strani domaćina.
Dvoboje protiv Slaven Belupa i Rudeša riječki su nogometaši riješili u svoju korist kvalitetom, prije svega velikom željom i zalaganjem, no u oba su susreta znali biti u podređenom položaju.

Odlike velikih momčadi su takve da pobjeđuju i kada nisu na najvišoj razini, nitko ne može Sopiću oduzeti sve ono dobro što je napravio do sada s ovom mladom i silno potentnom momčadi. Istra, možda i statistički najuspješnije gostovanje Rijeke, prava je prilika da Bijeli, pred “vojskom” svojih navijača, konačno pokažu da aktualni rezultati nikako nisu – slučajni.

Drosina u nedjelju plavo-bijela?

Istra bi ove nedjelje mogla biti poprilično plavo-bijela, veliki interes ionako popularnog gostovanja za ljubitelje Rijeke svakako su pojačale i sjajne igre Sopićevih pulena, koji u Pulu odlaze s prvog mjesta. Dvoboj je na rasporedu ove nedjelje (15 sati), a iz kluba pozivaju sve zainteresirane na kupnju ulaznica za predstojeći dvoboj i to na riječkoj Rujevici. Kontingent od 1100 ulaznica prodaje se na zapadnoj blagajni stadiona do subote, a cijena ulaznice iznosi 8 eura. Radno vrijeme blagajni je radnim danima od 16 do 20 sati, u subotu od 9 do 13 sati. U online prodaji dostupno je pak dodatnih 400 ulaznica za sektore JA, JE i JF, koje možete kupiti na portalu ulaznice.hr. Važno je napomenuti da prodaje ulaznica za gostujuću tribini neće biti na dan utakmice na stadionu Aldo Drosina.

ZADNJIH PET OGLEDA

21/08/22.

Istra 1961 - Rijeka 1:1

29/10/22.

Rijeka - Istra 1961 0:1

03/03/23.

Istra 1961 - Rijeka 0:2

06/05/23.

Rijeka - Istra 1961 2:2

06/08/23.

Rijeka - Istra 1961 6:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 15:30