DAMIR SKOMRLJ Cropix
NOVI TRENER, NOVI IZAZOV

Rijeka odgovara Dinamu, ali čeka ju nova zamka - teško gostovanje koje bi moglo usmjeriti prvenstvo

Nedjeljna utakmica u Puli natjecateljski nemjerljivo važnija gostima, vodećoj momčadi HNL-a
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 14. travanj 2024. 07:50

Kad usporedimo natjecateljske domete, onda regionalni derbi Istre 1961 i Rijeke jasno ukazuje na favorita i autsajdera. Rijeka je na +37 od Zeleno-žutih i, što je još važnije, u borbi za naslov prvaka ona je ispred jedinog konkurenta, Dinama. Do kraja ima još sedam utakmica za Rijeku i isto toliko za Dinamo (nadoknada s Varaždinom nakon osam mjeseci!), u kojem postoje zamke za oba konkurenta. Do njihovog prvog od tri (uz dva finala Kupa, 15. i 22. svibnja) završna sučeljavanja, na Rujevici 5. svibnja, Rijeka se nada da će sačuvati bodovnu prednost...

Na stranu "papirnata" predviđanja, zasad je ključno pitanje psihološkog aspekta pred finiš trke. Rijeka je lovina i osjeća dah Dinama za petama, pa joj svaki eventualni kiks do 5. svibnja može biti bitno otežano opterećenje za taj derbi. Jedno je igrati s imperativom pobjede, a drugo s opcijom i remija. Dinamo je lovac, ali ima pritisak da mora sve pobjeđivati, budući da svaki kiks može bitno osnažiti prednost i samopouzdanje Riječana.

image

Mirko Marić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Utakmica u Puli, na primjer, na tom je aspektu najvažnija upravo u tom psihološkom "punjenju" baterija. Pobjeda na terenu gdje su jesenas uzeli bod (u kontekstu utrke za naslov izgubili su dva) bila bi veliki poticaj te prebačaj pritiska imperativa na leđa Modrih. Ukoliko bi izostala pobjeda za Rijeku, to ne bi bilo fatalno zbog navedenih još šest utakmica i domaći ogled s Dinamom. No, sasvim sigurno bi osokolilo Modre pred Varaždin i približavanje Rijeci na dva boda, odnosno, moguće rješavanje prestizanja unutar jedne utakmice. Rijeka se, dakle, u Puli bori za tri boda i održavanje važnog bonusa pred Dinamo...

Težak raspored

Pritom treba imati na umu rasporede. Rijeka igra tri domaće (Gorica, Dinamo, Slaven Belupo) i četiri gostujuće utakmice (Istra, Lokomotiva, Varaždin, Osijek). Opterećenje će za oba konkurenta biti finale Kupa. Rijeci će finale Kupa u Maksimiru pasti između još dva gostovanja (Varaždin i Osijek). To je sve skupa vrlo teška serija i izazov za Riječane. Zato ne smiju kiksati na tzv. "manjim" dvobojima (Istra, Gorica, Slaven Belupo, Varaždin).

Nije ni Dinamu jednostavnije, štoviše, u prvi tren čini se da mu je raspored još kompliciraniji. Dinamo, uz zaostalu utakmicu s Varaždinom (između Gorice i Lokomotive), ima četiri uzastopna gostovanja i samo još dvije domaće utakmice (Osijek, Rudeš). Međutim, dva gostovanja su "kućna", jučer u Gorici i potom u Kranjčevićevoj s Lokomotivom, dok su izazov put u Varaždin i naravno na Rujevicu. U pretposljednjem kolu igraju kod Slavena Belupa, kao uvertira uzvratu finala Kupa u Rijeci, dok posljednje kolo imaju u Maksimiru s već drugoligašem Rudešom.

Više-manje, kao što smo naveli, uz međusobni ogled, i Rijeku i Dinamo u HNL-u čeka više zamki i tko bude koncentriraniji, svježiji i šireg kadra za svaku sljedeću utakmicu, taj će biti bliže konačnoj pobjedi...

Od početka punim gasom

Rijeka u Puli zato mora ići od početka punim gasom i tražiti što raniji pogodak da bi stekla onu dozu mirnoće kojom bi potom mogla "otvoriti" blok domaćih i nametnuti svoju veću kvalitetu. Motivi su maksimalni jer ulog je naslov. Rijeka je jesenas tako bila dominantnija u polju, povela je, imala je posjed 65-35%, 14-8 udarci (7-2 okvir), ali je ipak izvukla samo 1:1 padom intenziteta u drugom dijelu. Istra ima drugog i drugačijeg trenera. Za razliku od "finijeg" Catale, Tramezzani je fajter i takav pristup traži od svojih igrača. To je dobro djelovalo protiv Hajduka (0:1) i Lokomotive (0:0), ali je kod Dinama, nakon dobrog prvog dijela, "puklo" u nastavku (1:4). Talijan je promijenio sustav u 3-5-2 (3-5-1-1) i protiv Rijeke će sigurno duplirati bok defenzivno (5-4-1) i zgusnuti sredinu. Tražit će brzu tranziciju, ali realno, još uz nedostatak Valinčića (tri žuta kartona), pitanje je koliko ima hitrine (osim Fileta) za dubinu i okomitost.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Rijekin forte je, uz veliko samopouzdanje i bitno poboljšanje gostujuće učinkovitosti u odnosu na jesen, igra preko bokova, gdje ima reprezentativna krila (Pjaca, Pašalić), ali i hitra priključivanja bekova (Smolčić, Goda...). Sve to može destabilizirati centralni blok domaćih, a u koje se onda "pukotine" ubacuju Fruk, Hodža ili netko od krila koji se uvlači u sredinu.

Istra djeluje vrlo kompaktna u bloku, iako je tijekom sezone pokazala slabost kada je načeta. Protiv Rijeke, na stranu motivacija susjedskog rivaliteta, Istra ne igra samo za prestiž. Bitna je razlika u vlastitoj percepciji i ambiciji te doživljaju navijača hoće li završiti deveta ili dohvatiti moguće i šesto mjesto. Uz to, za klub koji ima ograničen proračun, jako je važna razlika od 100, 146 i 184 tisuće eura bonusa od TV prava koje donose pozicije iznad devete pozicije. Poglavito u kontekstu selekcije kadra za ljetni prijelazni rok...

TRI UTAKMICE U SEZONI

HRVATSKA LIGA 06/08/23.

Rijeka - Istra 1961 6:0

HRVATSKA LIGA 22/10/23.

Istra 1961 - Rijeka 1:1

HRVATSKA LIGA 04/02/24.

Rijeka - Istra 1961 3:0

Travnjak u dobrom stanju

Travnjak na Drosini je u dobrom stanju jer se dva tjedna na njemu nije igralo niti treniralo, a proljetna vegetacija je pridonijela zgušnjavanju trave i ipak ravnijoj plohi. Vrijeme će biti proljetno, uz pik od 24 stupnja i vjerojatnih 20-ak u 19 sati. (rm)

37 bodova više osvojila je Rijeka od Istre u ovom prvenstvu

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 13:04