Serse Cosmi je novi trener Rijeke

 Emmanuele Mastrodonato/livemedia/Shutterstock Editorial/Profimedia
SERSE COSMI NA RUJEVICI

Rijeka predstavila novog trenera: ‘Znam da sam došao u zemlju svjetskih doprvaka, a Petkovića dobro znam‘

Rijeka je na mjesto prvog trenera dovela iskusnog talijanskog stručnjaka Sersea Cosmija
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 05. rujan 2022. 15:05

Serse Cosmi novi je trener Hrvatskog nogometnog kluba Rijeka. Nakon što je klub to sinoć potvrdio na svojim službenim stranicama, iskusni talijanski stručnjak je danas u podne i službeno predstavljen na konferenciji za medije.

Cosmi je u trener postao još krajem osamdesetih, a 2000. je sjeo za kormilo Perugije u talijanskoj Serie A. Nakon toga je vodio brojne talijanske prvoligaše, a najviše se istaknuo na klupi Udinesea s kojim je izborio i Ligu prvaka izbacivši portugalski Sporting u kvalifikacijama. U skupini je Udinese bio treći iza Barcelone i Werdera sa sedam osvojenih bodova.

Cosmi sada preuzima Rijeku.

"Ponosan sam što sam trener ovog kluba. Moja je greška što sam tek sam došao u prvi klub van Italije. Infrastruktura je bolja od svih 15 klubova koje sam u karijeri trenirao. Potpisao sam na dvije godine. Hvala predsjedniku na ovoj prilici. Odmah smo se dogovorili. Ta trenerska vatra još bukti u meni. Na žalost moje supruge nogomet je jedino što mi diže adrenalin. Da me bacite iz aviona ne bih imao toliku navalu adrenalina kao kad sam na terenu i vodim ekipu na treningu ili utakmici", rekao je u uvodu Cosmi pa nastavio:

"Čast mi je biti ovdje. Dat ću sve od sebe kao da ram ovdje rođen i odrastao s ovim klubom. Onu strast koju sam imao kad sam kao navijač Perugie imao kada sam postao trener kluba u gradu u kojem sam rođen nosim svugdje sa sobom. Radujem se upoznati novu kulturu, nove ljude i nove običaje. Nisam trener koji će visiti u hotelu i piljiti u laptop. Vidjet ćete me u gradu po danu, a nekada možda i po noći", rekao je Talijan.

Cosmi je poznat po 3-5-2 formaciji.

"Postao sam poznat po tome jer sam taj sustav igrao kad nitko u Italiji nije, ali sam prvi počeo koristiti i 4-2-3-1. Sve ovisi o igračima, a sigurno je jedino da taj 3-5-2 nije defenzivni sustav kao što mnoge neznalice tvrde. Jest, ako su bočni defenzivci, ali ako ti je lijevi bočni npr. Ivan Perišić koji u sezoni ima dvoznamenkasti broj golova i asistencija, onda sigurno nije defenzivno. Jedino što nikad nisam koristio je 4-3-3."

Cosmi je već imao priliku raditi s nekoliko Hrvata.

"Nisam Talijan koji misli da nogomet počinje i završava u Italiji. Znam jako dobro da sam stigao u zemlju svjetskih doprvaka. Da, trenirao sam već Rapajića, Kneževića, Petkovića... Kalac mi je poslao poruku kad je saznao da sam u Rijeci. Ne volim da igrači rješavaju utakmice nego da to radi momčad, ali Bruno Petković je u Trapaniju, više od ijednog igrača kojeg sam u životu trenirao, sam rješavao utakmice", rekao je Talijan s kojim stižu i dvojica suradnika:

"Prvi pomoćnik Michele Tardioli i analitičar Simone Formica dolaze sa mnom. Tardioli je bio golman i stalno ga zafrkavam da zbog toga nema pojma o nogometu, a onda mi je predsjednik Mišković rekao da je i on bio golman pa moram malo smanjiti doživljaj", kroz smijeh je rekao Cosmi.

Cosmi je otkrio i svoju ideju igre.

"Želim stvoriti ekipu koja se temelji na zajedništvu, takvi se nikoga ne boje i zajedno idu u bitku. Analize protivnika rade moji suradnici, ja se bavim svojom ekipom. Normalno da imamo imperativ pobjede jer smo zadnji, ali tablica i rezultat su posljedica zajedništva, uigranosti i borbenosti", kaže Cosmi pa dodaje:

"Ima navijača i klubova kojima rezultat nije najvažniji. Mene tata nije vodio na centralnu tribinu i u VIP ložu, nego među najžešće navijače, iza samog gola. Tu mi je mjesto i tamo sam naučio, a onda to i potvrdio kao trener, da nema šanse da navijači ne vole ni igrača, ni trenera koji daje sve od sebe. Nikada to nisam doživio u 15 klubova i više od 30 godina trenerske karijere. Navijače ne možeš muljati i blefirati. Ljudi vide tko radi za ekipu, a tko nije 100 posto u zajedništvu."

Telefon mu, od kada je preuzeo Rijeku, ne prestaje zvoniti.

"Kad sam trener ne prestaje zvoniti telefon, kad sam bez posla, nitko ne zove. Baš zato me boli briga što bilo tko, pa i u Italiji, misli o mojem dolasku u Hrvatsku. Rekao sam vam, drugi neka se bave čime žele, ja se bavim samo svojom ekipom i samim sobom."

Osim po formaciji, Cosmi je poznat i po kapi koju nije skidao.

"Nema više kape. Ta kapa je postala poznatija od mene. Vidjet ćete ju kad zahladi, ali nije više dio mojeg imagea", rekao je Cosmi pa dodao kako motivacije ne nedostaje:

"Ovisan sam o nogometu. Znate koliko mi nedostaje da su mi čak falile i ove priče s vama novinarima koje inače ne volim."

Za kraj je otkrio i tko je za njega najbolji trener svih vremena.

"Uvijek sam volio inovatore pune strasti i zato je to za mene Rinus Michels. U finalu SP-a je njegova Nizozemska igrala toliko napadački da Cruyff završi na zadnjem čovjeku kad momčad zabije gol nakon što protivnik ni ne zna gdje je lopta nakon tko zna koliko dodavanja. Od Talijana najviše cijenim Carla Ancelottija. Ne može drugačije kad vidiš što je sve osvojio i da je svugdje uspostavio odličan odnos sa svima", zaključio je Cosmi koji će prvi ispit s Rijekom imati već u subotu protiv Osijeka u 18:30 na punoj Rujevici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 10:16