RONALD GORSIC Cropix
ANDREJ PRSKALO

‘Rijeka trenutno igra bolji nogomet i dominantnija je od Dinama. Realno, protiv Varaždina ih je spasio Nevistić‘

Momčad Željka Sopića u idućem kolu gostuje na Maksimiru
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 20. veljača 2024. 22:04

Susret s Lokomotivom u riječkom je taboru stavljen "ad acta" praktički već nakon trećeg, maestralnog pogotka Veldina Hodže, koji je reprezentativnog kolegu Čavlinu "probio" preciznim prizemnim udarcem s više od 25 metara. Taj 3:0 rezultat s manje od deset minuta do kraja regularnog dijela susreta teško bi preokrenuo i Real Madrid, uz dužno poštovanje gostima iz Zagreba, čiji je niz nepobjedivosti u 2024. godini tako prekinut na Rujevici.

Rijeci sada slijedi i statistički gledano najteže moguće gostovanje u ligi. Nema stadiona u Hrvatskoj na kojem je Rijeka manje puta upisala pobjedu nego što je to - Maksimir. Čak niti one šampionske sezone Kekove trupe nisu uspjele izboriti pobjedu protiv Dinama u Zagrebu. U prvom susretu bilo je 1:1, onaj drugi nije uopće reprezentativan, Riječani su već kolo prije toga osigurali povijesni naslov, feštali danima i izgubili 2:5.

Tih dana jako se dobro sjeća i najtrofejniji igrač u povijesti Rijeke, vratar Andrej Prskalo. Iako još uvijek aktivan u ambicioznom trećeligašu Opatiji, Prskalo je gotovo cijelu karijeru bio član HNK Rijeka, s posebnim naglaskom na šampionsku sezonu u kojoj je suvereno stao među vratnice i svojim bravurama na golu nerijetko Rijeci donosio važne bodove. Bila je to svojevrsna nagrada za sve one godine i sezone kad je Prskalo uvijek bio iza nekoga...

image
JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix

Naravno, aktualni vratar Opatije i dalje je vatreni navijač svoga kluba, koji je ispratio i posljednju uvjerljivu pobjedu nad Lokomotivom.

- Pogledao sam cijelu utakmicu, dečki su stvarno bili dominantni, po meni su čak trebali zabiti i još koji gol, ali i ovo je lijepa i uvjerljiva pobjeda.

36

godina ima Andrej Prskalo, nekoć vratar šampionske Rijeke

Sopićevi izabranici ove nedjelje gostuju u Maksimiru. Prskalo itekako dobro zna koliko je Maksimir "uklet" za brojne riječke momčadi, uključujući i tih 1:1 iz šampionske sezone, kad je upravo on bio jedan od najboljih pojedinaca Rijeke. Taj bod još je, doduše, više dobio na značaju ako se zna da je Gorgon, strijelac jedinog pogotka, u samo šest minuta dobio dva žuta, odnosno, isključujući crveni karton, a Rijeka je od 70. igrala s igračem manje...

- Na Maksimiru je uvijek nekako teško igrati, posebno je. Činjenica jest da smo tamo rijetko kad dobro prolazili, a bio sam puno puta gore, što na klupi, što na vratima. Koji je tome razlog? Ne znam niti sam, sigurno je nešto i do činjenice da je Dinamo toliko godina neprikosnoven. Prošao sam to, niti sam nisam znao sebi objasniti te loše utakmice. Jednostavno je drugačije igrati nego na drugim terenima. Ima tu nešto i do širine terena...

Rijeka u pravilu pobjeđuje na Maksimiru u prvenstvu svake tri godine, nakon Kekove 2018. (0:1) i Rožmanove 2021. (0:2) ušli smo sada i u 2024. godinu...

- Po meni trenutno Rijeka igra bolji nogomet. Gledao sam i Dinamo sada protiv Varaždina, realno ih je Nevistić spasio. Rijeka je sigurno dominantnija, ali u Maksimiru je to uvijek 50:50. Bit će to jedna čvrsta utakmica, ali i susret koji i jednima i drugima nosi puno. Rijeka bi pobjedom mogla napraviti veliku stvar na putu prema gore i na taj način sigurno nanijela Dinamu veliki udarac. A nije nebitno spomenuti i da je puno veći pritisak na domaćinu i njihovom treneru nego na Rijeci - dodao je Prskalo.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Ulaznice za maksimirski dvoboj

Rijeke kod Dinama gostuje u nedjelju, a prodaja ulaznica za navijače lidera HNL-a zakazana je u Rijeci u srijedu, četvrtak i petak (21., 22. i 23. veljače) od 16 do 20 sati, te subotu (24. veljače) od 9 do 15 sati na zapadnim blagajnama na glavnom ulazu u trening kamp HNK Rijeka. Cijena ulaznice je 5 eura.

Prodaja ulaznica na dan utakmice na stadionu Maksimir u Zagrebu neće biti. (ri)

O aktualnoj sezoni i aktualnoj momčadi ima samo riječi hvale.

- Mislim da nitko nije vjerovao da nakon prošle sezone Rijeka može ući u ovakvu borbu. Napravljen je odličan prijelazni rok, imaju mladu i potentnu momčad, za koju se vidi da ima baš dobru vibru, dobro ozračje. Sviđa mi se i to da svaki igrač koji je na terenu gine za taj klub. Bore se, trude se i vjerujem da će sve to naplatiti. Moram naglasiti i da dišu kao jedan, to se vidi i na terenu i izvan njega, jedna su prava homogena cjelina - dodao je Prskalo, koji danas, s distance, misli da je upravo 5:2 pobjeda nad Dinamom na Rujevici možda bila i prekretnica za Kekovu momčad, koja je time sama sebi dokazala da – može.

Objašnjava...

- Sigurno, ja sam uvijek govorio da je svaka utakmica bitna, ali ta nas je pobjeda protiv Dinama itekako digla. Vidjeli smo da možemo i do kraja smo izdržali sve - dodao je Prskalo.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

U aktualnoj momčadi Rijeke nije mogao izdvojiti jednog igrača po svome guštu.

- Ne bih nikako izdvojio jednog, barem dva-tri, ha, ha... Moram početi od golmana, Nedo je stvarno konstanta, dobro brani što mu daje i samopouzdanje i sigurnost. Tu je svakako i Marko Pjaca, koji je čista kvaliteta, a razliku svakako radi i Toni Fruk. No, ova Rijeka je prije svega kolektiv. Tko god igra, tko god uđe, da nešto svoje. Osim toga, bit će im i Mirko Marić od velike pomoći, radi se o jednom vrsnom golgeteru.

Desetorica s dva žuta kartona

Sjajna je vijest za Željka Sopića da će za derbi u Zagrebu moći računati, neovisno o ozljedama igrača koji bi također mogli biti u kadru, na sve preostale igrače. Nitko od osmorice kojima je prijetila suspenzija radi trećeg žutog kartona nije završio u bilježnici glavnog arbitra Pajača tijekom dvoboja s Lokomotivom, no Rijeci zato za ogled s Varaždinom prijeti prava "žutica". Na popisu igrača s dva žuta kartona sada je čak deset igrača: Bogojević, Dilaver, Fruk, Galešić, Hodža, Labrović, Obregon, Radeljić, Selahi i Smolčić. (sl)

Neki suigrači iz šampionske momčadi danas brane boje Dinama, poput Ristovskog i Mišića, dok je i Nevistić dugo bio član Rijeke. S druge strane, Marko Pjaca bio je iznimno važna karika Dinama prije nego je otišao u Juventus, a u Rijeci je i Emir Dilaver. Koliko te poveznice mogu utjecati na konačni rezultat aktualnog derbija?

- Uvijek kada igraš protiv bivšeg kluba želiš dati neki dodatni poticaj. Bit će to svakako tvrda utakmica, u kojoj će se dečki s obje strane pokušati dodatno nametnuti.

Prskalo je i ove nedjelje, u pripremnoj utakmici protiv kombinirane momčadi Rijeke, primio četiri komada, mogao se tako i iz "prve ruke" uvjeriti u snagu aktualnog kadra. Mirko Marić dvaput, Yansane i Veiga jednom, riječkoj su legendi "upakirali" poker golova.

- Je, stvarno su jaki, s obzirom na utakmicu koju smo igrali na početku priprema ovog puta je Rijeka bila znatno bolja. Bili su puno goropadniji, brži, bolji. Djelovali su baš moćno naspram nas.

ZADNJIH PET RIJEKE NA

HNL-GOSTOVANJIMA

25/11/23.

Varaždin - Rijeka 0:2

02/12/23.

Osijek - Rijeka 0:0

24/01/24.

Gorica - Rijeka 2:3

28/01/24.

Hajduk - Rijeka 1:2

11/02/24.

Gorica - Rijeka 0:2

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 05:43