Željko Sopić

 RONALD GORSIC Cropix
VAŽAN DVOBOJ

Rijeka želi prolaz i ‘bildanje‘ koeficijenta, evo u kojem bi sustavu Sopić mogao napasti Rumunje

Momčad s Rujevice odlučna je eliminirati rumunjskog predstavnika iz kvalifikacija za Europsku ligu
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 01. kolovoz 2024. 06:35

Ako ćemo se voditi dosadašnjim načinom rada i igre njegove momčadi, trener Željko Sopić u četvrtak će (20 sati, stadion HNK Rijeka), u uzvratnom dvoboju drugog pretkola Europske lige protiv rumunjskog Corvinula, na Rujevicu izvesti Rijeku u već standardnoj formaciji s četiri igrača u posljednjoj liniji i Lindonom Selahijem ispred njih kao korektorom vezne linije.

Taj 4-1-4-1 sustav nešto je na čemu je Sopić inzistirao i prošle sezone. Varijacije na temu, uz neke oštrije izmjene sustava, uglavnom su se događale u navratima kad bi Rijeka branila stečenu prednost, pa bi u takvim varijantama, obično pred kraj susreta, momčad znala zaigrati i s trojicom stopera u posljednjoj liniji, dok su varijantu s dva napadača Bijeli igrali u situacijama kad su bili u rezultatskom deficitu pred sam kraj utakmice. Najčešće takva igra, s čestim preskakanjem igre i traženjem rješenja dugim loptama, Rijeci nije donijela ništa dobrog, no trener Sopić vodio se ispravnom činjenicom kako je na teren poslao ono najbolje što ima i kako bi mu se to možda moglo vratiti.

Zaštitni znak

S obzirom na to da će Rijeka ovaj dvoboj sigurno igrati bez Veldina Hodže, mladog reprezentativca Hrvatske i jednog od najvrjednijih eksponata riječke škole nogometa, a koji je još mjesecima prije nego li je znao da će Rijeka baš ovog tjedna imati zakazan europski dvoboj zatražio “dozvolu” za ulazak u bračnu luku, a čija će glavna svečanost biti održana na dalekom Kosovu, trener Sopić će morati pronaći alternativu za njegovu poziciju.

Upravo je aktualni trener Rijeke prepoznao i ofenzivni potencijal kod mladog riječkog veznjaka, koji je, do dolaska Sopića u Rijeku, uglavnom igrao na poziciji “šestice” ili defenzivnog veznog igrača i to uglavnom u paru s Lindonom Selahijem. Na toj novoj poziciji mladi je riječki veznjak dobio više slobode u odlasku prema protivničkom golu, a ono što je posebno dobro radio bio je ulazak iz drugog plana.

image

Željko Sopić

GORAN MEHKEK Cropix

Iako aktualni kadar Rijeke ima igrače koji bi se vrlo lako mogli prilagoditi i nekom drugom sustavu, primjerice onom 4-2-3-1, koji je bio zaštitni znak Jakirovićeve ere na klupi Rijeke, puno je vjerojatnije da će Sopić ostati vjeran “svom” sustavu i da će Hodžinu poziciju, prvu do Marca Pašalića u veznom redu, dati nekom igraču s klupe, vjerojatno Dejanu Petroviču ili eventualno Bandi, koji je u posljednje vrijeme ipak pao u hijerarhiji igrača s velikom minutažom i povjerenjem riječkog trenera.

Postoji i druga, također vrlo realna opcija, a to je da ofenzivni vezni dio, figurativno rečeno, pomakne za jedno mjesto udesno i da Niko Janković konačno zaigra na poziciji nešto daljoj od ruba terena, a gdje je, uostalom, i pružio svoje najbolje igre u dresu Rijeke.

Nema straha

Polivalentni veznjak i najbolji strijelac kluba u prošloj sezoni svojevremeno je izjavio kako bi stao i na gol ako trener to od njega traži, no da se najugodnije osjeća kao klasična “osmica”, odnosno kao igrač koji u ofenzivnom dijelu više napada kroz sredinu nego li po boku, poziciji na kojoj je nerijetko igrao i prošle sezone, a na istoj je bio i u prvom ogledu protiv Rumunja.

Njegova “čelična” pluća i igra u oba smjera nerijetko su Rijeci prošle sezone donosili velike benefite upravo na toj poziciji, a s obzirom na to da Rijeka danas u kadru ima nominalno dva lijeva krila (Rukavina, Djouahra), lako je moguće da će Sopić jednog od njih poslati od prve minute na teren i na taj način Jankovića više približiti Fruku i tako još više istaknuti “vezu” koja je prošle sezone bila najjači riječki forte u borbi za dvostruku titulu.

Jedno je sigurno, u kakvom god sustavu i sastavu Rijeka bude istrčala, cilj će biti samo jedan - prolaz i “bildanje” koeficijenta, što vlastitog što onog nacionalnog u kojem su Hajduk i Osijek već bili uspješni i njihovi uzvrati više će biti formalnost s obzirom na rezultatsku razliku kao i razliku u kvaliteti. Rijeka to tek treba potvrditi, odnosno pokazati i na terenu kako nema straha od, što god tko pričao i kakve god bile proceduralne zavrzlame i pravila, rumunjskog drugoligaša.

Sedamdeseta europska utakmica u eri Mišković

Nogometaši Rijeke u četvrtak od 20 sati na stadionu HNK Rijeka dočekuju rumunjski Corvinul u uzvratnoj utakmici drugog kola Europske lige. Za Rijeku će ovo biti 70. utakmica u Europskoj ligi ili Kupu UEFA, natjecanju koje mu je prethodilo, odnosno 106. međunarodna utakmica pod kapom krovne europske nogometne organizacije, u 24. europskoj sezoni. Isto tako, bit će ovo 70. europska utakmica u eri Mišković i 12. uzastopna sezona u kojoj Rijeka igra u UEFA-inim natjecanjima. (ri)

Devetak lani u Istri 1961, uskoro u Rijeci

Rijeka bi uskoro trebala dobiti i novog igrača. Iz neslužbenih, no pouzdanih izvora, doznali smo kako je Mladen Devetak na korak od potpisa vjernosti riječkom kolektivu. Devetak, dijete Vojvodine s dvojnim srpskim i hrvatskim državljanstvom, a kojem je primarna pozicija lijevog beka iako može pokriti i krilnu poziciju, prošlu je sezonu kao posuđeni igrač Palerma proveo u Istri 1961. Nakon uvodne prilagodbe, brzo je ugrabio svoje mjesto u početnoj postavi kluba s najvećeg hrvatskog poluotoka, a u 30 odigranih utakmica dvaput se upisao u asistente. Rijeka bi njegovim angažmanom dodatno ojačala problematičnu lijevu stranu, posebice ako se zna da Bruno Goda, lanjsko riječko otkriće, još uvijek vuče neugodnu ozljedu pubične kosti i pitanje je kada će ponovo na teren. (sl)

Linker
05. rujan 2024 19:06