Issah Abass

 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
MOŽE LI TO PONOVITI?

Rijekin as vratio se taman na vrijeme za derbi: ‘Nitko sretniji od mene ako opet zabijem dva Dinamu!‘

Ganski ofenzivac nakon punih 6 mjeseci odigrao je kompletnu utakmicu za Riječane, taman pred derbi
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 06. travanj 2022. 15:27

Riječki napadač Issah Abass posljednji puta cijelu utakmicu za Rijeku, do subotnjeg derbija della Učka, odigrao je još u 10. kolu krajem rujna prošle godine na gostovanju protiv Gorice, kada je Rijeka pogotkom Domagoja Pavičića debelo u sudačkoj nadoknadi stigla do vrijedne pobjede 4:3.

U toj utakmici Abass je postigao svoj treći pogodak za Bijele, na istom susretu upisao je i asistenciju, a nakon te utakmice je - nestao. Dvadesetak kola kasnije, ganski internacionalac u ozljedama “načetoj” riječkoj momčadi zadobio je povjerenje struke i stratega Gorana Tomića, odigrao je cijeli susret u Puli i bio jedan od boljih igrača u momčadi s Kvarnera. Uostalom, asistirao je Vučkiću za prvi pogodak, a bio je i pokretač akcije u kojoj je Murić slovenskom kolegi u napadu asistirao za njegov drugi pogodak na susretu i važnu pobjedu na Drosini.

image

Robert Murić i Issah Abass

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Površni zaključak je sljedeći - da bi Abass dao najbolje od sebe, na terenu mora biti cijelu utakmicu. Naravno, trener Tomić najbolje zna zašto je od Gorice do Istre (više od šest mjeseci!) ganski napadač u igri proveo svega 475 minuta. U tim minutama jedina statistika koja se popunila bili su žuti, odnosno, crveni karton kojeg je zaradio u svega šest minuta provedenih na terenu u minimalnom porazu protiv momčadi Osijeka u Gradskom vrtu.

Vratilo mu se

Ganski internacionalac bio je vidno zadovoljan svojom izvedbom u Puli. Da bi to mogla biti “njegova” večer naznačio je i vrlo dobrom prezentacijom u prijateljskom ogledu s Celjem, koji je teško stradao na Rujevici (5:0). U tom dvoboju Abass je bio strijelac prvog pogotka i dvostruki asistent, “iskalili” su se Bijeli u tom susretu na momčadi koju vodi Simon Rožman, no ligaški susret uvijek nosi znatno veću težinu...

- Je, naravno da sam zadovoljan svojim izvedbama u posljednje vrijeme, činim sve što mogu i znam da pomognem momčadi i suigračima. Ovoga puta to mi se vratilo na najbolji mogući način u susretu protiv Istre, ne mogu biti nezadovoljan - kazao je Abass u uvodu.

Prva dva gola za Bijele postigao je Abass upravo protiv idućeg protivnika, zagrebačkog Dinama. U onom remiju početkom sezone ganski je napadač u dva navrata na Maksimiru matirao nemoćnog Dominika Livakovića, ne zna se koji je pogodak bio ljepši. Možda će se tako nešto ponoviti već ovog vikenda, ne nužno takvi golovi, iako bi to bilo odlično?

- Tko sretniji od mene! Najvažniji je uspjeh momčadi, ako budemo igrali onako kako znamo onda se sigurno možemo nadati pozitivnom rezultatu. A ako dobijem priliku, ako mi trener ukaže povjerenje, dat ću sve od sebe da to i ostvarimo. Znamo tko je Dinamo, ali imamo i mi svoje adute - dodao je Abass.

Raspoložen za igru

Ganski internacionalac protiv Istre je djelovao vrlo raspoloženo za igru. Bilo ga je i u obrambenim i napadačkim akcijama, na terenu je u dobrom dijelu susreta izgledao neuhvatljiv za domaće braniče. Razlog zašto je toliko vremena prošlo od jedne do druge dobre izvedbe u cjelini ne zna niti on sam, odnosno, očito je da se radi o skupu nekoliko faktora.

Između toga u nekoliko je navrata znao na terenu djelovati vrlo nervozno, što je sigurno utjecalo i na njegovu igru u završnici.

- Istina, imao sam jedan lošiji period igre, ali cijelo vrijeme sam ja tu. Pokušavao sam iskoristiti minute koje sam dobivao od trenera, no za nešto više moraš imati kontinuitet igara. Ja sam naprosto takav, ljut sam kada nam ne ide, a isto tako ponekad je teško pokazati najbolje od sebe kada uđeš u igru s klupe a tvoja momčad gubi 1:0 ili 2:1. Mislim da je to i ljudski, normalno, no trener je taj koji odlučuje tko i koliko igra, njegova je uvijek zadnja i ja to poštujem. Na meni je da se još više pokažem i maksimalno odradim ovih nekoliko kola do kraja sezone. Uostalom, ja sam tu na posudbi, na meni je da se dokazujem koliko god mogu više - dodao je Abass.

Rijeka je tijekom aktualne sezone prezentirala puno više dobrih nego loših stvari u igri, eventualnom pobjedom protiv prvoplasiranog Dinama ponovo bi se zakomplicirala borba za prvo mjesto.

Vremena je sve manje i sada se svaka pogreška plaća dvostruko. Tomićev 23-godišnji napadač smatra da Rijeka ima dobru momčad, koja jako puno vrijedi i koja to naprosto mora prezentirati iz kola u kolo...

- Posebno onda kada smo svi zajedno i kada igramo kako znamo i možemo. Ova momčad može puno toga napraviti ako svi koji igraju daju svoj maksimum. Opekli smo se nekoliko puta, takve si stvari ne smijemo dozvoliti ako želimo ostvariti jedan dobar rezultat - naznačio je Abass.

Ne opterećujem se

Bude li simpatični Ganac svoje minute na terenu koristio kao što je to činio protiv Istre ili onomad protiv Dinama, onda će se do kraja sezone sigurno popraviti i njegov konto pogodaka i asistencija. O budućnosti trenutno ne razmišlja, jedini fokus je što bolje odraditi sezonu u bijelom dresu.

- Iskreno, ne opterećujem se trenutačno time. Bit će vremena za razmišljanje o nastavku karijere, dok sam u Rijeci davat ću sve od sebe za Rijeku i ovaj dres. Ne mogu biti u potpunosti zadovoljan, to je valjda jasno, nemam taj kontinuitet igara, no trudit ću se i dalje opravdati povjerenje trenera i stručnog stožera na svakoj ukazanoj minuti. Nakon toga ćemo vidjeti gdje sam i u kojem će se smjeru nastaviti moja nogometna priča - dodao je Issah Abass za kraj razgovora.

23 godine ima ganski ofenzivac rođen u Asokwi

1671 minutu na terenu proveo je Abass kao igrač Rijeke

750 tisuća eura vrijednost je ganskog igrača prema TM-u

ABASS U DRESU RIJEKE

U PRVENSTVU...

22 odigrane utakmice

3 postignuta pogotka

U KUPU...

3 odigrane utakmice

3 postignuta pogotka

U EUROPI...

5 odigranih utakmica

1 postignuti pogodak

UKUPNO...

30 odigranih utakmica

7 postignutih pogodaka

Imamo mi svojih kvaliteta, samo ih moramo prezentirati

Prognoza za prvaka?

- Ma ne, ne bih pričao na taj način. Kako sam već rekao, možemo puno toga, imamo svojih kvaliteta, samo ih moramo prezentirati na najvećem nivou. Dakako da bih i ja volio što više participirati osobno u svemu tome. Normalno je da kao igrač želiš više i bolje. Od minuta provedenih na terenu do svega ostalog...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 09:26