Toni Fruk

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
TONI FRUK ZA SN

Rijekin ‘poštar‘ uoči derbija poručio: ‘Vjerujem da će nas željeti isprovocirati, ali moramo se tome oduprijeti‘

Najbolji asistent lige Toni Fruk najavio je dolazak Dinama u riječki dom
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 05. svibanj 2024. 10:06

Najbolji asistent lige i, naravno, najbolji asistent Rijeke s brojkom od njih točno 15, Toni Fruk, sa svoje 23 godine jedan je od nositelja sjajne sezone ove Rijeke koja si večeras pobjedom protiv Dinama, u sklopu 33. kola SuperSport HNL-a, može “otključati” ako ne vrata, a onda sigurno predvorje nogometnog raja zvanog - titula prvaka.

- Čeka nas utakmica s jako velikom težinom, mogu kazati da takvu većina svlačionice nikad nije niti igrala. Možemo reći da je iskustvo na njihovoj strani, no ne mogu imati veću želju od nas. Je li to pritisak ili dodatni motiv? Pa prije svakako dodatni motiv s obzirom na to da smo kroz cijelu sezonu u vrhu i da smo trebali sa sebe već skinuti taj pritisak, ne bi trebalo biti nikakve treme već trebamo jednostavno uživati u nogometu. Ovo je jedan veliki test za cijelu našu sezonu, koliko god smo do sada igrali lijepo i dobro, to sada sve pada u vodu, danas će se pisati samo rezultat. Na nama je da to pokažemo na terenu i uzmemo ono što je naše - jasan je bio Fruk koji će u takvoj povijesnoj utakmici imati priliku i prvi put svladati Dinamo.

- Istina, nisam još nikada pobijedio Dinamo, ni sada niti u Gorici. U tri utakmice s Rijekom nismo baš igrali bajno protiv Dinama, mislim da je danas savršen dan da to ispravim - dodao je Fruk pojasnivši da poraz protiv Lokomotive nije ostavio neki negativni trag u svlačionici.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Ne bih rekao da je bilo nečeg negativnog, no ako nam je trebao šamar, onda je došao u pravo vrijeme jer i dalje sve imamo u svojim rukama. Dinamo isto tako, pa ćemo vidjeti tko je bolji već večeras - rekao je riječki fantazist i daleko najuspješniji asistent lige koji, kao i mnogi suigrači, igra sezonu života u veznoj liniji “finog” tkanja dok je ona Dinamova veza možda goropadnija.

Šlag na tortu uspjeha

- Iskreno, ne bih komentirao kakve tko igrače ime, svatko od nas ima svoj stil igre, naš je drugačiji od njihovog. Imaju oni i u veznoj liniji iskusnije igrače poput Mišića, no mi trebamo pokazati da iskustvo nije uvijek bolje, pokazati zašto smo cijelu sezonu na vrhunskoj razini, a ova utakmica može biti samo šlag na tortu ovih uspjeha - kaže Fruk koji se osvrnuo i na novinarsku konstataciju kako je posljednja utakmica ova dva kluba, ona iz studenog prošle godine, odigrana na rubu incidenta i regularnosti.

Ispade dinamovaca glavni sudac Dario Bel tada uopće nije sankcionirao i dobrim je dijelom svojim odlukama usmjerio utakmicu u tome smjeru. Očekujete li ponovo sličnu takvu, tvrdu i tešku utakmicu?

- Možda malo to i očekujem, ali s njihove strane. Do sada sam na svakoj konferenciji za medije govorio kako kod nas nema kalkuliranja, a mi večeras sigurno nećemo kalkulirati, možemo reći da nam igra samo jedan jedini rezultat. Igrat ćemo što je bolje moguće, maksimalno napadački, a ako je i bilo kalkuliranja u dosadašnjim ogledima gdje su svi imali možda neko mišljenje kako ne izgubiti utakmicu, toga večeras neće biti. Mi tako ne možemo razmišljati. Provokacije i agresije? Pa ja bih rekao da će ih biti, mislim da će se postaviti na sličan način i pokušati napraviti sve da nas izbace iz koncentracije, no mi se moramo tome oduprijeti, nemamo što drugo - pojasnio je Fruk koji nije previše htio razglabati o sudaru dvaju sustava, odnosno činjenici da je Dinamo u posljednje vrijeme igrao 3-5-2, s dosta igrača u sredini.

- Mislim da je to više pitanje za analitičare. Neće to biti prva momčad protiv koje igramo u 3-5-2 sustavu, no igraju drugačije od onog što su inače igrali i protiv nas. Morat ćemo se stvarno maksimalno dobro pripremiti i biti bolji u svakom segmentu. Ranjivija obrana Dinama, posebno lijevo krilo? Pa ne znam, u jednoj utakmici možda baš ta strana ima loš dan, neki put to može biti i druga strana, ne možemo se “hvatati” koja je strana u Dinamu lošija. Mi se moramo maksimalno fokusirati na sebe, biti na razini, a onda gdje “procuri”, super - naglasio je Fruk progovorivši i o svojim suigračima iz mlade reprezentacije Vidoviću i Baturini, koji ovo proljeće igraju u odličnoj formi.

Stožer nas drži na zemlji

- Oba igraju jako dobru sezonu, pogotovo sada na kraju, znam ih iz reprezentacije, vrhunski su to igrači. Bit će jako interesantno igrati protiv njih, nadam se da ću ja biti sretniji nakon utakmice - kazao je Fruk koji se ne boji da će njegova momčad, unatoč nedostatku iskustva, izgorjeti u želji za pobjedom.

- Ima toga u svakoj utakmici, jednom nam se dogodilo da smo igrali susret koji nismo smjeli izgubiti, bilo je to na Poljudu kada smo bili na minus tri od njih, onda i trener kao i cijeli stožer uskaču sa savjetima da ne žurimo, da ne izgorimo u želji, oni su tu da nas drže na zemlji.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Osim Hajduka, slična utakmica bila je i protiv Lillea, u oba puta momčad nije smjela izgubiti, na kraju niti nije u regularnom dijelu igre, uz pobjedu na Poljudu i ostanak na korak do grupne faze Konferencijske lige. Večeras morate pobijediti, imate li to u sebi, možete li to ostvariti?

- Ja u to vjerujem, rekao bih da je dosad Dinamo ganjao nas, stvarao nam je pritisak, no sada su oni lovina. Mi ćemo pokušati preuzeti prvo mjesto. Kome ću asistirati za pogodak? Ma bilo kome, mogu i sebi, ha, ha... I mi i oni još moramo igrati s Osijekom, no psihički će ova utakmica jako puno značiti, na kraju krajeva, ovo nam je sigurno najvažnija utakmica sezone. Naravno da je lakše ići na Osijek kada pobijediš Dinamo nego ako od njega izgubiš - podvukao je riječki “poštar” Toni Fruk.

Gledajte ‘VAR sobu‘ odmah nakon derbija

Za sve čitatelje Sportskih novosti pripremili smo posebno izdanje podcasta ‘VAR soba‘ odmah nakon utakmice. Tijekom sezone ponedjeljkom ste na Sportskim novostima gledali naš podcast ‘VAR soba‘ u kojem smo analizirali sve zanimljivosti oko SuperSport HNL. S obzirom na važnost ove utakmice, ‘VAR sobu‘ ovaj put gledamo odmah nakon završetka utakmice na Rujevici. Izravno na portalu Sportskih novosti i na našem YouTube kanalu voditelj Marko Crnjak s urednicima i analitičarima Sportskih novosti i Jutarnjeg lista provest će vas kroz sve stvari koje će se događati na Rujevici. Priključite nam se s početkom u 21.45.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 11:54