DAMIR SKOMRLJ Cropix
VISOKI CILJEVI

Rijekin veznjak briljira na pripremama, priliku će dobiti i mlađi igrači, ali na jednoga Sopić više ne računa

Toni Fruk je odličnom partijom u ‘razbijanju‘ Primorja naznačio da bi opet mogao biti jako oružje
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 08. srpanj 2024. 11:45

Uoči odlaska na drugi dio priprema u austrijski Schladming, nogometaši Rijeke nisu bili odveć darežljivi domaćini u pripremnom ogledu protiv Primorja iz Ajdovščine, kluba koji je nakon trinaest sezona i gašenja svog prethodnika konačno ušao u prvu slovensku nogometnu ligu.

Sve bitno, osim počasnog pogotka u drugih 60 minuta dvoboja, Slovenci su napravili u uvodnih 15-ak minuta susreta. Djelovali su bolje na terenu, bili brži i lakoćom osvajali “ničije” lopte, no u konačnici je sve ostalo na tom skromnom dojmu iz uvoda. Rijeka je brzo pokazala, unatoč tome što je ostala bez nekoliko standardnih, ali i ključnih (Pjaca, Labrović) igrača u odnosu na prošlu sezonu, kako će imati što kazati u borbi za visoke ciljeve i ove sezone, posebice uz pokoje pojačanje koje će sigurno dobro doći.

Jako naporne pripreme

Ono što i dalje jako dobro funkcionira jest ofenzivna vezna linija Rijeke koja je, jednom kad je uspostavila svoju igru, dominirala nad protivnikom, a prvi među jednakima bio je Toni Fruk. Lakoća igranja nogometa, dijeljenja asistencija, ali i postizanja pogodaka, sve je to stalo u 60 odigranih minuta protiv Primorja. Dobro, protivnik nije bio vrhunski, no Fruk je već pokazao kako to umijeće lako pokazuje i protiv znatno jačih protivnika, a tako bi trebalo biti i ove sezone.

image

Marco Pašalić i Toni Fruk

DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Igrali smo tih prvih 60 minuta, natrčali se jesmo i najbitnije je da se nitko nije ozlijedio. Nismo baš najbolje ušli u utakmicu, ali kasnije smo uspostavili kontrolu susreta i mislim da smo odigrali puno bolje nego što je to bila ona prva pripremna utakmica. Ništa, nastavljamo dalje u istom ritmu, pripreme su jako naporne, no radimo sve da budemo spremniji za početak sezone - kazao je Fruk u uvodu.

Pojasnio je kako i dalje momčad isprobava neke nove stvari.

- Nova taktika, neke nove stvari zahtijevaju vremena da se na njih priviknemo kao momčad i da sve počne funkcionirati kako treba. Sigurno je prisutan i umor, u tome možda treba tražiti razloge nešto lošijeg ulaska u utakmicu. Slovenci su u početku na svježinu kontrolirali utakmicu, no kasnije je sve to jako dobro izgledalo - pojasnio je najbolji asistent kluba i SuperSport HNL-a iz prošle sezone, koji je sa svojim dobrim navikama nastavio i u ovom pripremnom razdoblju.

No, osim asistencije, Fruk je u ovom dvoboju i majstorski poentirao iz slobodnog udarca, prebacivši preciznim udarcem živi zid. Niti tri vratara ne bi obranila taj pokušaj...

- Jako sam sretan radi toga, no mislim da se to u najmanju ruku od mene i očekuje. Bit ću sretan ako popravim statistiku pogodaka, a asistencije neka ostanu na istom broju za novu sezonu, ha, ha...

Pokušati napraviti više

Riječani već danas putuju put Austrije, gdje ih čeka svakako zanimljiviji dio ljetnih priprema, čak četiri pripremne utakmice i nešto laganiji ritam u radu, gdje će naglasak više biti na taktici, a manje na onom nezaobilaznom trčanju i “bildanju” snage.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Puno utakmica nas čeka gore, isprobat ćemo neke nove zamisli i nove taktike, mislim da neće biti toliko fizički naporno koliko je to bilo sada u Rijeci. Vjerujem da ćemo tamo više “glancati” sve skupa za početak sezone, a nadamo se i da će nam doći još neka pojačanja s kojima ćemo biti opasniji.

Igra ofenzivnih veznjaka opet je bila na visokoj razini. Uz nešto povučenijeg Hodžu, dojam je da vi, Janković i Ivanović jako dobro funkcionirate?

- Odlično to funkcionira, taj tandem je i krenuo u početak prošle sezone, znamo se duže vrijeme i jednostavno samo trebamo raditi ono što najbolje znamo. Razumijemo se i bez da komuniciramo, pričamo pogledom, znamo kretnje i mislim da je to veliki plus za našu momčad. Očekivanja od sezone? Želimo u najmanju ruku napraviti isti rezultat kao i lani, no pokušati i još i više, ispraviti onaj dio kada smo padali, pokušati zadržati konstantu i biti još bolji, s više koncentracije i još više kvalitete - podvukao je na kraju Toni Fruk.

Stjepan Radeljić osjetio zatezanje mišića

Stjepan Radeljić trebao je igrati subotnji ogled protiv novog slovenskog prvoligaša Primorja iz Ajdovščine, no osjetio je zatezanje mišića na zagrijavanju, pa je preventivno preskočio ovaj ogled, a umjesto njega uskočio je mladi Kitin koji nije razočarao.

Osim Radeljića, zbog ozljede je i Banda preskočio ovaj ogled, a uz ranije načete Godu i Selahija trener Željko Sopić sigurno će u Austriju, barem do dolaska pojačanja, povesti i nekoliko mladih igrača. Sve je izvjesnije da u autobusu neće biti mjesta za Momu Yansanea, koji protiv Primorja nije dobio niti minute i na kojeg se, očito, ozbiljno ne računa...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. kolovoz 2024 13:29