Robert Palikuča

 NK RIJEKA
BIJELI SU KRENULI

Rijeku napustio i najtrofejniji igrač: ‘Trener stiže do kraja tjedna, izabrali smo ga! Da, stranac je...‘

Robert Palikuča nije htio otkrivati detalje oko novog trenera. Poznati i suparnici u pripremama.
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 14. lipanj 2022. 13:19

Nogometaši HNK Rijeke jutarnjim treningom u kampu podno glavnog stadiona na Rujevici započeli su pripreme za novu sezonu punu izazova. S obzirom da čelnici Bijelih još uvijek čekaju novog trenera, u novu sezonu nogometaše je poveo domaći duo, Fausto Budicin kao voditelj škole nogometa HNK Rijeka i Dragan Tadić koji se nakon epizode u Hrvatskom dragovoljcu vratio u "matično" jato. Od "starog" stožera, jedino Gojko Mrčela ostaje trener vratara, sav ostali stručni stožer će se promijeniti.

Uoči samog treninga javnosti su se obratili Robert Palikuča, generalni menadžer za sport HNK Rijeke i Haris Vučkić, napadač na posudbi iz Zaragoze koji će i ovu sezonu biti stanovnik Rujevice.

- Vrlo pozitivno gledamo prema novoj sezoni, doći će puno novih lica, momčad će biti mlada uz nekoliko iskusnijih igrača, želimo nastaviti igrati ofenzivni nogomet i poboljšati se u svakom smislu, posebno u segmentima defenzivne igre. Cilj nam je riješiti kompletan stručni stožer i novog trenera do kraja ovog tjedna. Nogomet je ponekad takav, trema nam vremena za postaviti novi stručni stožer. Izabrali smo, nadamo se, najbolje rješenje za Rijeku, a za to treba vremena, da se sve stvari do detalja dogovore. Radi se na finalizaciji toga, ima tu i poslovnih tajni, ne mogu u detalje o tome. Nije na nama da to komuniciramo. Stranac? Priključit će se ljudi sa stranim državljanstvom, tako je, kazao je Palikuča u uvodu objasnivši ukratko i problematiku oko novog trenera.

Najavio je Palikuča moguće odlaske iako je o tome još rano razgovarati, a kada su dolasci u pitanju, bit će to igrači koji će nadograditi kvalitetu koju Rijeka ima već sada.

- Sigurno će doći i pokoji iskusni igrač koji će imati ulogu sličnu onoj što je Haris preuzeo, da budu oslonac za naše mlade talente, nositelji igre i primjeri na terenu i izvan njega, pa vjerujem da ćemo u ključnim utakmicama biti uspješniji, to nam je prošle sezone nedostajalo, dodao je Palikuča koji je za kraj objasnio i izostanak Andreja Prskala, iskusnog vratara i najtrofejnijeg igrača Rijeke.

image

Andrej Prskalo

JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix

- Ponudili smo mu ulogu trećeg, četvrtog vratara, uz školovanje za golmanskog trenera, da paralelno počne i s time, odnosno radom u omladinskoj školi. Nije pristao na tu ideju, želio se koncentrirati samo na nogomet i karijeru, mi mu želimo svu sreću.

Riječ je kratko preuzeo i Haris Vučkić, slovenski internacionalac koji će, uz Jorgea Obregona, biti udarna "igla" nove Rijeke.

- Na večeri smo popričali, podružili se, svi igrači imaju jedan pozitivan stav. Odmorili smo se, odmor je bio doduše kratak, ali mislim da to za nas bilo dovoljno, puni smo energije i spremni za nove pripreme. Nisam mogao participirati u finalu Kupa, koljeno je bilo ozlijeđeno no što je tu je. Spreman sam za pripreme i nove izazove kazao je Vučkić koji je s 29 godina najstariji član nove Rijeke.

- Prošao sam dosta klubova u karijeri, iskustva imam i želim uzeti tu novu ulogu, pomagati mlađim kolegama, uvijek ću im biti tu, na raspolaganju, dodao Vučkić.

image

Haris Vučkić

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Iz popisa igrača, koji je prezentiran početkom priprema je vidljivo da su u Bijelom dresu ponovo osvanuli svi igrači s posudbi, kao i cijeli kontingent donedavnih "Dragovoljaca" od kojih će neki, poput Frigana, Galešića, Hodže i Bristrića sigurno dobiti priliku u ovoj sezoni igrati za Rijeku i, svi se nadaju, potvrditi veliki potencijal i odlične igre slične onima kakve su pružali u Sigetu pod vodstvom Dragana Tadića. Na popisu su naravno i dva novopridošla igrača Filip Dujmović i Pablo Alvarez koji bi u sezoni koja dolazi kao posljednji vezni igrač trebao biti jedan od nositelja igre. S druge strane, vidljivo je da nema nekih igrača poput stopera Save Arangela Čestića koji je Rijeku napustio na vlastiti zahtjev.

Nije se mladi reprezentativac Srbije uspio nametnuti od svog dolaska zimus u momčad Rijeke, čelnici kluba izašli su mu tu u susret. Dva autogola i skriveni jedanaesterac bili su samo vrh sante leda koja se "istopila", nisu si Rijeka i Čestić "kliknuli", gospodski rastanak bio je najbolje rješenje. Ugovor je raskinut, odnosno nije se aktivirala opcija produženja i sa Dennisom Stojkovićem, još jednim igračem srpskog porijekla i nekadašnjim članom Torina i Partizana koji je u travnju kao slobodan igrač pristupio U-19 ekipi.

U odnosu pak na posljednji susret u prošloj sezoni, u momčadi više nema ni Issaha Abassa, Antona Krešića i Adama Gnezde Čerina, trojca kojem je istekla posudba kao ni Darka Velkovskog koji je trenutno slobodan igrač bez kluba. No, i dalje postoji mogućnost da bi se Krešić, kao i slovenski reprezentativac Čerin mogli vratiti u Rijeku, tamo gdje su dokazali svoje vrijednosti, ponude o nastavku posudbe su poslane na talijansku, odnosno njemačku adresu, a oba igrača izrazila su svoje želje za ostankom, odnosno povratkom u Rijeku.

32 igrača na popisu

Prvog dana priprema privremeni trenerski dvojac imao je na raspolaganju točno 24 igrača od čega su tri vratara: Martin Zlomislić, David Nwolokor i mladi Aleksa Todorović. Preostali igrači koji su točno u 10 sati izašli na igralište nekadašnjeg "Lučkog radnika" su: Mikhail Merkulov, Admir Bristrić, Niko Galešić, Duje Dujmović, Ivan Smolčić, Tino Agić, Filip Braut, Filip Dujmović, Silvio Ilinković, Marino Kukoč, Lindon Selahi, Ivan Lepinjica, Mato Stanić, Adrian Liber, Pablo Alvarez, Haris Vučkić, Prince Ampem, Matej Vuk, Denis Bušnja, Antoine Coupland i Matija Frigan. Noel Bodetić, Jorge Obregon i Andres Solano treninzima će se priključiti već danas, dok su nekoliko dana poštede dobili reprezentativci u svim kategorijama. Prvi vratar Nediljko Labrović, Roko Jurišić, Andrija Vukčević, Veldin Hodža i Bernard Karrica momčadi se priključuju idući tjedan, odnosno 20. lipnja.

Tri pripremne utakmice u Kranjskoj Gori

Bijeli će u svom kampu, s pogledom od "milijun dolara" trenirati do 26.lipnja nakon čega sele u svoju ljetnu bazu, Kranjsku Goru gdje će s pripremama nastaviti sve do 8.srpnja. U tom periodu odigrat će i tri pripremne utakmice, 1.7. na rasporedu je ogled sa slovenskim prvoligašem Bravo, 5.7. Rijeka će snage odmjeriti s domaćim ambicioznim drugoligašem Triglavom iz Kranja, dok je dan kasnije u austrijskom Villachu zakazana "generalka" pripremnog perioda, protivnik će biti Sparta iz Praga.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 05:12