DAMIR SKOMRLJ Cropix
PROPUST NA DERBIJU

Rumunj je na Rujevici imao golemi previd. Što bi se dogodilo da ga je napravio hrvatski sudac?

Zanimljivo, o previdu rumunjskog suca piše se i priča jako malo...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 08. travanj 2024. 21:32

Rumunjski sudac Horatiu-Mircea Fesnic na Rujevici je dobro odsudio derbi između Rijeke i Hajduka, ali dogodio mu se veliki previd. U 80. minuti propustio je dati žuti karton domaćem stoper Radeljiću, nakon što je u zakašnjelom startu dosta grubo faulirao Krovinovića. Radeljiću bi to bio isključujući žuti karton pa bi Hajduk do kraja utakmice igrao s igračem više. Tko zna, možda bi zabio gol, uzeo bod, odnosno Rijeci dva, a njoj je svaki bod neizmjerno važan u utrci za naslov prvaka.

Zanimljivo, o previdu rumunjskog suca piše se i priča jako malo. Što je jasan znak da su njegov previd u velikoj većini doživjeli kao običnu pogrešku, koja se sucima nerijetko događa. Što je apsolutno za pozdraviti i što je jedino normalno.

Sve utakmice SuperSport HNL-a možete gledati samo na MAXSport kanalu

A zamislimo da je utakmicu sudio neki hrvatski sudac. I da mu se dogodio takav previd, nije bitno na čiju štetu. Najprije bismo gledali "porciju" protesta i uvreda koje bi sudac doživio na terenu, od igrača, preko klupe do navijača. Potom bi se na njega okomili sudački eksperti, a onda i mediji. I ta bi pogreška preko noći narasla toliko da bismo danima analizirali je li čak i odlučila prvenstvo?

Dok se takvog pristupa ne otarasimo, mira na HNL terenima po pitanju sudaca neće biti. Naravno da suci ne mogu s leđa samo tako skinuti stigme koje su "skupljali" 30-ak godina i u kojima smo svjedočili redovitim propustima koji su uvijek išli na istu stranu - onog koji je u tom trenutku bio jači.

Međutim, da bi se ta stigma skinula morali bismo spoznati da na utakmicama gledamo suce nove generacije, koja nema baš nikakve veze s onima koji su "vedrili i oblačili" godinama. Današnji suci dobro znaju čemu su izloženi, svjesni su tehnologije koja ih prati praktički na svakom koraku, a i većina njih vođena je isključivo velikom ambicijom, kao i prilikom da naprave nešto značajno u svojim karijerama.

Odluka da strani suci sude najveće derbije jako ih je "ošinula", ali tretman koji su strani suci dobili, kao i "razumijevanje" za velike pogreške, možda će napokon pomoći javnosti da shvate kako hrvatski suci nisu baš tako "crni" kako ih mi i danas prikazujemo...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. travanj 2024 21:32