VAR soba (Dinamo - Rijeka)

 Screenshot (youtube)
SN DOZNAJU

Senzacionalna najava za Rijeku, Hajduk i Dinamo: Sve HNL derbije sudit će elitni suci Lige prvaka!

Povijesna odluka stiže iz ‘Kuće hrvatskog nogometa‘ nakon turbulentnog tjedna u kojem se pričalo o suđenju
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 04. ožujak 2024. 20:02

Afera ‘VARleaks‘ ostavila je dubok trag u hrvatskom nogometu. Nezadovoljstvo klubova suđenjem ionako je bilo veliko, a curenje snimki komunikacije između sudaca ubrzalo je neke procese.

Od Hrvatskog nogometnog saveza očekivali su se konkretni potezi, te su oni velikom brzinom i povučeni.

Naime, kako doznajemo od izvora bliskog HNS-u, do kraja sezone SuperSport Hrvatske nogometne lige sve derbije sudit će elitni suci iz Lige prvaka.

Riječ je o međusobnim utakmicama u kojima će se sastajati kandidati za naslov prvaka Dinamo, Hajduk i Rijeka. Dakle, predsjednik HNS-a Marijan Kustić odlučio je stati na kraj svim pričama o sucima i sudačkim pogreškama, pogotovo u sezoni koju mnogi doživljavaju kao najuzbudljiviju u novijoj povijesti domaće lige, s tri aspiranta na naslov prvaka.

Osim toga, već smo pisali da je Hrvatski nogometni savez odlučio je osnovati neovisno tijelo koje će imati za zadatak detaljno analizirati sve sporne situacije, uključujući (ne)ispravno korištenje VAR protokola, točnost odluka, primjerenost komunikacije te zaključke Komisije nogometnih sudaca u tim situacijama.

U povjerenstvo su imenovani predsjednica Lada Rojc te dva člana, Miro Grgić i, na preporuku Uefe, Darko Čeferin.

- Naša je odgovornost do kraja razjasniti sve sporne situacije iz aktualne natjecateljske godine, uključujući i one koje su se pojavile u javnosti protekloga tjedna. Zaključili smo da to može učiniti samo neovisno tijelo, u koje smo imenovali vrhunske stručnjake. Zahvaljujem predsjedniku Uefe Aleksanderu Čeferinu koji je iskazao razumijevanje za ovu situaciju te nam je Uefa preporučila jednog od svojih najvećih autoriteta u ovom području, Darka Čeferina, koji s predsjednikom Uefe dijeli samo prezime, ne i bilo kakve rodbinske veze. Zahvaljujem kolegama iz NZS-a koji su nam omogućili da se s Darkom dogovorimo za angažman u ovom povjerenstvu, a Ladi, Miri i Darku zahvaljujem što su prihvatili ovu odgovornu zadaću te sam uvjeren da će nam njihov izvještaj omogućiti kvalitetne daljnje odluke - poručio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin je dodao:

- Pratili smo situaciju s puštanjem VAR komunikacije u hrvatskim medijima te poštujem snažnu volju predsjednika Kustića da u potpunosti raščisti sve sporne trenutke koji su se putem pojavili. HNS će imati maksimalnu potporu Uefe u daljnjem razvoju suđenja u Hrvatskoj, zbog čega smo i preporučili Darka, dugogodišnjeg Uefinog kontrolora suđenja, koji izvrsno poznaje hrvatski jezik što je u ovom slučaju iznimno važno, i koji će jamčiti neutralnost i stručni autoritet u okviru novoosnovanog povjerenstva.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. ožujak 2024 11:46