DAMIR SKOMRLJ Cropix
KRUCIJALNI MEČ

Serge Cosmi najavio Šibenik, pa se osvrnuo na utakmicu na Poljudu: Kunem vam se, to nikad nisam vidio!

‘Razumijem frustracije navijača, razumijem i ljutnju, no ova situacija nije počela prije 15 dana‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 17. rujan 2022. 17:41

Trener Serse Cosmi ispričao se, s par riječi hrvatskog, nazočnim novinarima što je malo zakasnio na zakazanu press-konferenciju.

Zadržao se u razgovoru s pomoćnim trenerom Radomirom Đalovićem, tema uoči posljednjeg treninga, pred današnji (15:00) susret sa Šibenikom, svakako je i previše. Koju će formaciju izabrati, koji će igrači dobiti neke posebne zadaće na terenu, kako psihološki pokušati podići momčad koja izgleda poput “razbijene” vojske spremne dezertirati prvim sučevim zviždukom..., no sve te teme imaju samo jedan zajednički cilj.

Svojevrsni ‘scan’

Rijeka naprosto mora stići do pobjede, prve pred svojim navijačima, krajnje je vrijeme za krenuti skupljati bodove, a pobjeda uoči reprezentativne pauze bila bi najbolji mogući start novog ciklusa pod talijanskim trenerom, koji će u svojoj trećoj utakmici na klupi pokušati osvojiti svoje prve prvenstvene bodove.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Pred nama je veoma važna utakmica. Iako smo još daleko od kraja prvenstva, ova utakmica je vrlo značajna, rekao bih krucijalna. U ova protekla dva tjedna s velikim sam teškoćama pokušao upoznati ovu momčad, ove igrače, u tom sam vremenu uspio prikupiti određene informacije, napraviti svojevrsni “scan” momčadi. Nadam se da sam uspio odabrati i igrače koji će na terenu biti na nivou i koji će biti spremni shvatiti važnost susreta koji je pred nama - kazao je talijanski stručnjak Cosmi u uvodu.

Osim forme igrača i njihove spremnosti odgovoriti na zahtjeve novog trenera, početnu jedanaestorku Rijeke i ovog će puta uvelike diktirati ozljede. Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da Rijeka ove sezone nije spojila dvije iste početne postave u dva prvenstvena ogleda zaredom, ozljede su svakako jedan od, ali nikako glavni razlog tome. Rijeka mora što prije pronaći idealnih 11 i standardizirati momčad koja se i dalje traži.

- Nažalost, neću sada moći dati konačnu informaciju tko će točno igrati, odlučit ćemo to nakon posljednjeg treninga, ali i u ovih posljednjih 15 dana smo imali velike probleme s ozljedama posljednje linije, no to nije i ne smije nam biti alibi. Posljednje dvije utakmice igrali su drugi igrači, tako će biti i protiv Šibenika. To nam nikako neće pomoći, no što je tu je. Vrlo je važno da nam se u posljednju liniju vraća Anton Krešić, posebice nakon što smo u Splitu izgubili Niku Galešića, a Matea Pavlovića neće biti također još neko vrijeme. Dobra je stvar da su se u kadar vratili i Ivan Smolčić te Alen Grgić. Što se ostatka momčadi tiče, vraća se i Vučkić te Pablo Alvarez - dodao je Cosmi.

Osvrnuo se na momčad Šibenika koja igra jedan specifičan, prilično defenzivan nogomet, no isto tako lako mogu zaprijetiti iz kontre i polukontre.

- Prvo što sam napravio po dolasku u Rijeku je to da sam pogledao što je više moguće HNL utakmica, pa tako i Šibenika. Osim mene, to je radio i trener analitičar, upoznati smo s njihovom igrom i znamo što nas danas može očekivati na terenu. Čvrsta su momčad koja se dobro brani, na kraju krajeva kao i sve momčadi u ovoj vrlo izjednačenoj ligi. No, znatno će me više interesirati kako ćemo mi izgledati na terenu. Ako mi u ovom trenutku budemo dobri i damo svoj maksimum, sigurno se onda možemo nadati i dobrom rezultatu - dodao je Cosmi koji će protiv Šibenika još jednom morati dobrano improvizirati. Srećom po Bijele, nakon toga slijedi reprezentativna pauza gdje će sigurno biti određenih promjena u momčadi.

Imamo što imamo

Koliko radikalnih, ovisit će i o dozvoli predsjednika Miškovića...

- Imamo to što imamo, prvi uvjet predsjednika bio je probati uzeti što više bodova do reprezentativne pauze. Nažalost, nismo u tome uspjeli dosad, imamo još taj današnji ogled, ali moj pravi rad u biti počinje s ovom pauzom gdje ćemo u miru i racionalno donijeti neke odluke oko momčadi. Tu ćemo probati napraviti što više, iskristalizirati stvari unutar momčadi, definirati igrače koji mogu i žele pratiti moj način rada i razmišljanja. Naravno, pravi remont uslijedit će u zimskom prijelaznom roku, nakon Svjetskog prvenstva - dodao je Cosmi.

Žal za Splitom

Vjeruje da će ovaj susret biti teži i kompleksniji od posljednje utakmice na Poljudu, gdje se Hajduk itekako nudio, no Rijeka nije uzela – ništa.

- U Splitu je bilo puno prostora, nudili su nam se i da smo iskoristili samo malo od svega ponuđenog rezultat bi sigurno bio drugačiji. Nažalost, mi nismo uzeli ništa, nismo došli praktički niti do konkretnog udarca. Igrači su toga svjesni, vidjeli smo gdje smo griješili, napravili smo analizu tog susreta i nadam se da ćemo ovog puta mi biti ti koji ćemo znati iskoristiti ono što se pruži na terenu - objasnio je Cosmi, koji je dodao kako je svjestan koliko je i navijačima te svima u i oko kluba ova situacija teška, posebno zbog činjenice da se klub dugo godina nije nalazio u ovako delikatnoj situaciji, gdje se u pitanje dovodi prvoligaški ostanak.

image

Serse Cosmi

VINCENZO IZZO/DDP USA/PROFIMEDIA Vincenzo Izzo/Ddp Usa/Profimedia

- Vjerujem da dio problema leži i u činjenici da je svima ovo u i oko kluba jedna velika novost. Razumijem frustracije navijača, razumijem i ljutnju publike, koja danas dolazi na stadion i govori kako ovo nije Rijeka na koju su navikli, no ova situacija nije počela prije 15 dana, počela je znatno ranije, baš kao i povijest Rijeke koja traje. No, siguran sam da ćemo s par pozitivnih rezultata ovu momčad vratiti u normalu, baš kao i klub koji ima veliku tradiciju. A onda će se i navijači moći pronaći u igrama Rijeke, biti ponosni na svoju Rijeku.

Sudačka čuđenja

Cosmi se samoinicijativno još jednom osvrnuo na suđenje koje je doživio u Splitu, posebice na onaj dio gdje arbitri moraju dati dozvolu za izmjenu igrača.

- Nadam se da ćemo pronaći i suca koji će nam dozvoliti napraviti izmjene unutar dvije minute, odnosno, onda kada mi to želimo napraviti. U 30 godina svog rada i nogometnog iskustva, kunem vam se, nisam vidio ništa slično tome... - podvukao je Talijan.

Srce voli je i kada ne ide...

Uoči današnjeg ogleda iz kluba je plasiran promotivni video u kojem su glavne zvijezde – navijači. Da je to uistinu tako, da su navijači predvođeni Armadom trenutno najveća snaga kluba s Kvarnera, govori i činjenica da unatoč “kriminalnim” igrama koje igrači trenutno pružaju na terenu, navijači naprosto ne prestaju bodriti momčad i pohoditi susrete u velikom broju. Neki su otišli i toliko daleko da su u cijeloj ovoj priči pronašli poveznicu s nekim davnim, već pomalo zaboravljenim vremenima kada je Rijeka podno stijena Kantride jedva preživljavala, dok je par stotina najvjernijih gledatelja predvođenih riječkom navijačkom skupinom trošilo svoja grla i ruke za spas kluba.

U prilog većem posjetu za današnji derbi svakako će ići i vremenska prognoza, prohladno ali sunčano vrijeme nakon nekoliko dana kiše na Kvarneru sigurno će privući još pokoju plavo bijelu “dušu” na rujevičko zdanje kako bi svi zajedno pogurali Rijeku prema prvoj ovosezonskoj domaćoj pobjedi. Onim najvjernijima, pak, vremenska prognoza ionako nije nikakav faktor, oni su bili tu kada je bilo i jest najgore, kada se niže pasti naprosto ne može. Veseli i da je takvih u gradu na Rječini sve više jer, kako kaže jedna od navijačkih glazbenih uspješnica, “srce voli je i kada ne ide”. Navijači su prepoznali trenutak, i baš kako je to promotivni klupski video kazao, navijači su osvojili svoja tri boda ove sezone. Red je da to naprave i – igrači. (sl)

Vlasenko: Jako dobro znamo u kakvoj smo situaciji

Mladi stoper Nikita Vlasenko iz kuta svlačionice prokomentirao je današnji susret protiv Šibenika.

- Mogu se samo nadovezati na trenera. Ova utakmica nam je iznimno važna, posebno za stanje na tablici. Jako dobro znamo u kakvoj smo situaciji, savršeno je dobro razumijemo. Svi znamo važnost ovog susreta, Šibeniku se danas na terenu moramo suprotstaviti hladne glave i jednom mirnoćom, ali koncentrirani i spremni ostvariti glavni cilj - kazao je Vlasenko, koji bi i ovog puta, uz oporavljenog Krešića, mogao zauzeti svoje mjesto u početnoj postavi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 10:45