NIKSA STIPANICEV Cropix
JADRANSKI DERBI

Sergej Jakirović: Hajduk je favorit, a mi ćemo probati iskoristiti to njihovo ‘moranje‘

‘Smatram da nitko više od mene ne želi pobjedu‘, poručio je trener Rijeke
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 03. veljača 2023. 18:06

Novi, 96. po redu jadranski derbi, koji će se ove nedjelje (17.30) odigrati u Splitu u okviru 20. kola SuperSport HNL-a, u utrobi riječkog stadiona i press centra Orlando Rivetti najavio je trener nogometne momčadi s Kvarnera, Sergej Jakirović.

- Jasno je da je u pitanju derbi i da će tenzije biti visoke, kao i prisutne emocije pred dobro popunjenim tribinama. Sigurno nas čeka jedna teška i zahtjevna utakmica u kojoj Hajduk želi isprati gorak okus poraza iz Pule. Mi, s druge strane, s pobjedom u Šibeniku, koja je najbitnija od svega, a naravno da imamo još puno posla iako je lakše raditi kada se uzmu bodovi, nadamo se nečemu i na Poljudu. Probat ćemo se dobro prezentirati i nešto uzeti, svjesni smo da će biti teško i da će se Hajduk sigurno htjeti nametnuti od prve minute, a na nama je da odgovorimo na to najbolje što možemo, prije svega jednom odgovornom igrom u fazi obrane, pogotovo u početku, te čvrstinom u duelima i agresivnošću, to mora s naše strane biti još bolje - kazao je Jakirović u uvodu.

Poučna iskustva

Momčad mu u ovaj susret ulazi s određenom psihološkom prednošću, a imperativ rezultata je svakako na domaćinu.

- Kada god Hajduk igra kući, očekuje se njihova pobjeda. Jasno je da su favoriti, igraju na domaćem terenu i pred svojom publikom, a na nama je da odgovorimo na to i vidimo kako ćemo se snaći. Moramo biti puno bolji u otvaranju utakmice nego, primjerice, u Osijeku, to nam je jasno. Iz svake utakmice nastojimo izvući pouke, analizirati stvari u kojima možemo napredovati. Ova momčad je, što se neke mentalne stabilnosti tiče, bila poljuljana rezultatima iz prvog dijela prvenstva.

Kaže Jakirović da s te strane mogu biti zadovoljni, ali da bi on volio da su neke stvari još puno bolje, no svjestan je Rijekin trener da to ne ide preko noći.

- Sve to lakše ide ako nešto uzmeš, a mi smo na dva gostovanja uzeli četiri boda, to je mislim jako dobar skor, pogotovo u Šibeniku s direktnim protivnikom na ljestvici. Pritisak će biti na Hajduku, a mi ćemo probati iskoristiti to njihovo “moranje”, da moraju pobijediti u ovom dvoboju i s te strane možemo biti u psihološkoj prednosti - objasnio je Jakirović.

S poljudskih susreta uglavnom nosi pozitivna iskustva, iako ga je jedan težak poraz tamo “obilježio”, bila je to njegova posljednja utakmica kao trenera velikogoričkih nogometaša.

- Nisam loše prolazio na Poljudu, dobra su iskustva, osim tog poraza od 6:0 kada je kolega Burić vodio momčad. Dosta je tu bilo nesretnih okolnosti, poklopilo se puno toga. Mi smo imali više udaraca na gol u tom susretu, primjerice, a oni su bili izuzetno efikasni. Od sedam udaraca u okvir gola, Hajduk je tada zabio šest. Bili smo i sa Zrinjskim tamo, pobijedili smo 3:1 u “generalki”, neka iskustva se mogu izvući, neki poučak, ali to je svaka utakmica za sebe. Očekujem da Rijeka na Poljudu pokaže hrabrost prije svega. Džaba nama sva taktika koju smo dogovorili ako nemamo hrabrosti i odgovornosti da uzmemo loptu, rasterećeno igramo u nekim situacijama, ali s taktičkom odgovornošću, da to tako kažem - dodao je Jakirović.

Sve znaju sami

Rijekin trener jako je dobro upoznat s važnošću jadranskog derbija, zna puno o tradiciji i rivalitetu između dva najbolja nogometna kluba s ove strane Jadrana.

- Pa, igrao sam ja derbije za Rijeku, isto je to bila ozbiljna momčad. Pobjeđivali smo ih na Kantridi, dolje uzimali bodove, čak smo jednom i s igračem manje uzeli bod. Jasno je meni sve, kada bih sad rekao da je to utakmica koja nosi tri boda, onda bi netko rekao da sam ja lud i da smanjujem tenzije. I nakon tog susreta opet će biti ponedjeljak, ne mislim sada stvarati psihološki pritisak na moje momke, pa oni sami znaju koliko je važan taj ogled. Ali, nama je u ovom trenutku svaki ogled važan, mi u svakoj nešto želimo uzet. Da je tu veliki rivalitet - jest, da će navijači imati svoj dekor i to je točno, ali smatram da nitko više od mene ne želi pobjedu. Nema šanse da netko to želi više od mene, naravno da bih ja volio razveseliti sve navijače i simpatizere Rijeke, tko bi bio sretniji od nas, ali smatram da prvo sebe moramo razveseliti. Nadam se da će biti pozitivno za nas, a onda ćemo vidjeti kako će to završiti.

Rijekin trener ne misli da je Hajduk generalno bio loš u Puli.

- Uopće nisu izgledali loše prvih pola sata, u tim je trenucima Istra imala sreće da Hajduk ne povede, imali su dvije jako dobre prilike. To se dogodilo kada je Istra u svojoj prvoj trećini izgubila loptu i to je uvijek opasno, trener Leko želi igrati visoki presing, stiskati s puno igrača zadnju liniju. Tu ćemo morati paziti da olako ne gubimo te lopte jer te mogu kazniti. S druge strane, to ostavlja puno prostora iza njihovih “leđa”, a to je Istra kasnije u susretu jako dobro koristila, najviše preko Ercega. Kada su poveli, onda se stvari na terenu mijenjaju, ali milimetri su u onim zaleđima Hajduk dijelili od vodstva. Sigurno taj sustav ne ide preko noći, trebat će im neko vrijeme za implementaciju što kolega Leko želi, ali da se vidio jedan drugačiji, čvršći, agresivniji Hajduk, jest. Riskiraju, s puno protivničkih igrača dolaze u šesnaesterac tako da ćemo morati biti jako, jako disciplinirani - dodao je Jakirović.

Očekuje isti takav Hajduk u nedjelju na Poljudu, u istoj formaciji.

- Očekujem isti Hajduk, ako bi se nešto mijenjalo to znači da bi Leko odustao od svoje filozofije, a ja znam da treneri teško odustaju od svoje filozofije, ha,ha... Kod 2:0 ili 3:0 je smatrao da mu treći stoper više nije potreban, ali ja smatram da će opet igrati isto. Vidjet ćemo u nedjelju kako će oni izaći na teren, a kako mi. Livaja? Nismo otkrili nikakvu toplu vodu ako kažemo da se puno toga vrti oko njega, čovjek je dokazao da je ogromna razlika u HNL-u. Latentna nam je opasnost, u svemu, kao strijelac i kao asistent, kada on nije na nekom nivou Hajduk teško pobjeđuje. Ali, ima tu još puno dobrih igrača, Krovinović, Sahiti, Mlakar, pa i Grgić, morat ćemo obratiti pozornost na sve njih - dodao je trener riječkih nogometaša.

Potom se okrenuo prema svom sastavu.

- Vrtimo dvije kombinacije, vidjet ćemo još što i kako, a Banda je vrlo blizu prve momčadi. Rotirali smo cijeli ovaj tjedan, tražimo da budemo još bolji na lopti, da budemo još opasniji kada imamo posjed i da iskreiramo nešto - kazao je Jakirović.

Ulaznice još danas u prodaji

Svi oni navijači Rijeke i pripadnici Armade, koji još uvijek nisu nabavili svoju gostujuću ulaznicu za jadranski derbi, mogu to učiniti još danas od 9 do 13 sati na zapadnim blagajnama na glavnom ulazu u trening kamp HNK Rijeke. Cijena ulaznice iznosi pet eura, a iz kluba napominju kako u nedjelju, na dan susreta neće biti prodaje ulaznica za gostujuće navijače, kako u Rijeci, tako i u Splitu. (sl)

JAKIROVIĆEVE PRVE DVIJE UTAKMICE

21. siječnja 2023.

Osijek - Rijeka 1:1

28. siječnja 2023.

Šibenik - Rijeka 1:2

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 15:39