DAVOR PONGRACIC Cropix
PET PITANJA PETKOM

Sergej Jakirović: Imam viziju još kvalitetnije Rijeke, na jednoj stvari radimo već dva mjeseca

‘Dinamo? Dobro poznajem Igora, sve ovo što se tamo događa je očekivano‘, kaže strateg Rijeke
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 12. svibanj 2023. 07:16

Sergej Jakirović preporodio je nogometnu Rijeku. Mnogim je navijačima Bijelih prošla jesen bila još tmurnija, jer se na svu kišu koja je natapala Kvarnerski zaljev pridodalo i sve ono traumatično što su proživljavali i nogometaši pod vodstvom raznih trenera. Na Rujevici će prvi dio sezone označiti kao "ne ponovilo se", a dio sezone koji još traje mogao bi stati ruku pod ruku s jeseni 2021. kada je Rijeka bila rame uz rame s Dinamom i Hajdukom u borbi za vrh.

Trener koji je prošle godine u ovo doba već slavio naslov prvaka Bosne i Hercegovine sa Zrinjskim imao je mnogo teži zadatak. Uspavanog lava hrvatskog nogometa trebalo je iskopati iz živog blata u kojem se koprcao, temeljito ga oprati i ispolirati kroz zimske pripreme da zablista u punom sjaju, što se uostalom i događa. Dvije pobjede nad Hajdukom svakako spadaju u "highlightse" ovoga proljeća, a do kraja sezone Riječane očekuju još dva derbija.

U pripremi ovotjednog gostovanja kod Varaždina, gdje pobjedom njegova momčad može i matematički osigurati nastup u europskom nogometu od ljeta, strateg "nevere s Kvarnera" našao je vremena i za gostovanje u našoj sad već tradicionalnoj rubrici "Pet pitanja petkom".


1. Mnogi Rijeku drže hitom proljeća u HNL-u. Jeste li mogli pretpostaviti ovakav uspon kvalitete izvedbe vaše momčadi kada ste preuzimali klub?

- Nisam mogao pretpostaviti, ali obećao sam jednu drukčiju Rijeku u odnosu na jesen. Cilj je bio što prije se stabilizirati i pobjeći iz opasne zone. Napravili smo odličan posao i trenutno smo osvojili najviše bodova u ovoj godini.

2. Je li posljednjih nekoliko mjeseci najizazovniji period vaše trenerske karijere?

- Mislim da je. Mnogi su se čudili mojoj odluci da iz jedne komforne zone i moje pozicije u Zrinjskom odem u Rijeku, gdje je bila sve samo ne komforna situacija. Međutim, ja sam takav, volim stvari izvan zone komfora jer smatram da tada dolaze sjajne stvari.

3. Imate li viziju za ljeto - prijelazni rok i možebitnu borbu za Europu? U suradnji s novim sportskim direktorom čeka vas težak posao u kadroviranju, možda i teži nego na zimu...

- Naravno da imamo viziju i marljivo radimo na tome već dva mjeseca. Smatram da imamo puno bolju situaciju nego što smo imali u zimskoj pauzi. Napravili smo dobru bazu i sada nas čeka nadogradnja momčadi i kvalitetna doselekcija da bismo još spremniji dočekali nove izazove u idućoj sezoni.

4. Slijedi vam gostovanje u Varaždinu, a potom i ogled s Dinamom na Rujevici. Vidite li mane u igri novog/starog prvaka koje biste mogli iskoristiti u međusobnom duelu, kako vam se čini Bišćanova momčad?

- Nisam takav da preskačem utakmice, imamo vrlo zahtjevno gostovanje u Varaždinu koje nosi možda i potvrdu Europe. Otkad je Bišćan došao u Dinamo izgleda jako discipliniran u svim segmentima nogometne igre i jako teško primaju golove. Za mene je sve to očekivano jer znam koliko je Igor ozbiljan i studiozan trener.

5. Što možete poručiti navijačima kojima ste vratili vjeru u uspjeh Rijeke?

- Hvala im puno na iskrenoj podršci, njihova ljubav i privrženost klubu nikad nije bila upitna, što se vidjelo u jesen kad baš nije išlo. Nadam se da ćemo ih nastaviti uveseljavati dobrim igrama i pobjedama. Krepat ma ne molat!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 17:15