Serse Cosmi će biti treći trener Rijeke ove sezone

 Emmanuele Mastrodonato/livemedia/Shutterstock Editorial/Profimedia
DEBI TALIJANA

Serse Cosmi: Zatekao sam uspavanu i preplašenu momčad, imamo i previše igrača, ali optimist sam!

‘Kada je igrača previše to može dovesti do katastrofe, one psihološke prije svega...‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 09. rujan 2022. 17:40

Nogometaši Rijeke u subotu (18.30), izvan svih očekivanja, kreću u novi ciklus usred sezone. Posljednjeplasirana momčad pod debitantskom trenerskom palicom talijanskog stručnjaka Sersea Cosmija, trećeg trenera ove sezone nakon Dragana Tadića i Fausta Budicina, tražit će svoj put prema prvoj pobjedi u ovoj sezoni pred svojim navijačima protiv Osijeka.

Gosti s Drave dolaze na Rujevicu opterećeni problemima u vlastitim redovima, no Rijeka je ove sezone u tome - prvak. Jasno je da će domaćini u takvoj situaciji prvo gledati sebe, a onda protivnika koji je u ovom trenutku, ma tko god to bio, sporedna stvar. Talijanski stručnjak isijava optimizmom koji je svojstven svakom novom početku, svi se u Rijeci nadaju kako će se to raspoloženje nastaviti i nakon njegove premijerne utakmice.

"Ovo je, između ostaloga i moja prva utakmica. Sigurno je to poseban osjećaj, kako za mene, tako i za moje suradnike na klupi Rijeke. Osjećamo emocije za predstojeći dvoboj i jedno novo iskustvo. Očekivanja su, normalno, s obzirom da nam je ovo debi, u ovom trenutku veća od kluba i od navijača, nego od nas samih. Mi na terenu želimo vidjeti momčad s reakcijom i izlaskom iz ove teške situacije za nas", kazao je Cosmi u uvodu na što se nadovezao i mladi napadač Matija Frigan koji je dvije rečenice sažeo sve ono bitno što njegova momčad želi.

"Znamo da će biti teška utakmica. Svi znamo kakav je Osijek suparnik. Ovaj tjedan smo se maksimalno spremali, nadamo se, i momčad i cijeli klub, pozitivnom rezultatu."

image

Matija Frigan se nada pozitivnom rezultatu protiv Osijeka

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Ovih četiri, pet dana, koliko je momčad s novim trenerom i stručnim stožerom možda je bilo iluzorno očekivati neke radikalne promjene, no svakako je prva stavka bila detektirati razloge loših prezentacija na terenu koji su Rijeku stavili u nezavidnu poziciju da u derbiju protiv Osijeka hvata priključak s ostatkom prvoligaške karavane.

"Nisam toliko bahat da sve o jednoj momčadi sve ili barem mnogo saznam i razumijem u roku od par dana, kako ste i sami naveli, to je naprosto nemoguće. Najveći problem bio je pohvatati imena svih igrača s obzirom na veliki broj igrača u kadru. Naravno, našao sam i locirao neke stvari koje se moraju promijeniti odmah, ali kroz naredni period imat ćemo puno posla vratiti se na razinu na koju je ovaj klub naviknuo. Tražio sam razumijevanje određenih odnosa, komunikaciju i vjerujem da ćemo polako, polako, znati izaći iz svega ovoga", dodao je Cosmi koji još uvijek nije izabrao početnu postavu.

"Ne, još uvijek o tome ne mogu govoriti, ali sigurno imam ideju odnosno sliku u glavi, posljednje odluke donijet ćemo nakon treninga uoči utakmice. No na teren ne ide samo njih 11, ili njih 14 ili 15 zajedno sa svim zamjenama, na teren idu svi. Uprava kluba, stručni stožer, igrači raznih zadaća. U utakmicama ne pobjeđuje momčad ili trener, pobjeđuje cjelokupan dojam, ambijent. Navijači su naravno s nama, oni su nam velika podrška i svi zajedno moramo raditi kako bi ovu momčad vratili tamo gdje i pripada, na pravi put. Generalno smo radili na svemu, ne samo konkretno na psihologiji ili fizici, spremi igrača. Rizik je dati previše informacija u ovih nekoliko dana, postoji mogućnost od kontraefekta. Momčadi smo davali jasne, jednostavne smjernice kako bi se probao napraviti pozitivni korak prema naprijed", objasnio je Cosmi koji je opisao i svoj prvi dojam, odnosno susret s momčadi na prvom treningu ovog tjedna.

image

Serse Cosmi će biti treći trener Rijeke ove sezone

Emmanuele Mastrodonato/livemedia/Shutterstock Editorial/Profimedia

"U prva dva dana zatekao sam ekipu koja je bila malo uspavana, možda više i preplašena, nego uspavana. No u ovakvim situacijama je normalno da momčad izgubi samopouzdanje i vjeru u sebe i to je ono što se mora mijenjati i popraviti što prije, ne za dva ili tri mjeseca nego odmah", dodao je Cosmi koji je optimističan pred ogled s Osijekom.

"Jesam, optimist sam, to sam bio i kada ušao sam u auto i kada sam dolazio ovdje do Rijeke. Porazgovarao sam s predsjednikom, vidio infrastrukturu, stadion, kamp i grad, to me samo dodatno osnažilo. Optimističan sam, ali i realističan, dovoljno poznajem nogomet i znam vidjeti realnu sliku, a vidim da ova momčad ne pokazuje kvalitetu koju unutra ima. Osim toga, još ću više biti optimističan kada vidim i navijače na tribinama", dodao je Cosmi koji je na pitanje o broju igrača na svakodnevnim treninzima odgovorio iskreno.

Rijeka nikada u svojoj novijoj povijesti nije imala ovako veliki roster, odnosno broj igrača koji gravitira ili jest dio prve momčadi.

"Istina, broj igrača nam je trenutno prevelik. Morat ćemo ga nekako smanjiti, napraviti određenu selekciju i tražimo način za to, odnosno to smo već počeli i smanjivati, posebice jer nam je nekoliko igrača ozlijeđeno. Čini mi se da je brojka od 27, 28 igrača optimalna i morat ćemo doći do te razine jer kada je igrača previše to može dovesti do katastrofe, one psihološke prije svega. Ekipe u ovakvoj situaciji u kojoj se mi nalazimo trebaju stvoriti zajedništvo, a to je teško napraviti s ovako velikim brojem igrača. Moramo napraviti manju, kompaktniju ekipu koja dozvoljava normalan rad", dodao je Cosmi za kraj na konferenciji za medije na kojoj se kao rijetko kad malo pričalo o idućem protivniku.

Rijeka ionako trenutno ima znatno veće probleme nego što je to Osijek, iako bi Osijek vrlo lako mogao postati generator promjena u klubu i gradu na Rječini.

Atmosfera nije idealna, no svi tražimo izlaz

Matija Frigan pričao je i o dojmu, odnosno atmosferi u svlačionici otkada je kormilo Rijeke preuzeo novi čelni čovjek struke.

- Od kada je došao novi šef donio je sa sobom i jednu pozitivnu energiju koju je prenio na sve nas igrače. U svlačionici je atmosfera dobra, no nije baš idealna jer svi znamo u kakvoj smo situaciji trenutno. Svi maksimalno radimo i trudimo se izvući nas što prije i klub iz ove situacije i niza loših rezultata. (sl)

Damjan Pavlović ipak u kadru za Osijek

Iako je jučer iz kluba stigla neslužbena informacija kako najnovije pojačanje, veznjak Damjan Pavlović, zbog kartona iz Belgije neće imati pravo nastupa u večerašnjem ogledu, danas smo doznali da je ta pauza, u skladu s propozicijama Jupiler pro lige i člancima FIFA-inog pravilnika, ipak - uvjetna.

Pavloviću je u belgijskoj ligi izrečena sportska kazna, odnosno uvjetna suspenzija za jednu utakmicu i to s krajnjim rokom 16. prosinca ove godine. Drugim riječima, ako Pavlović u HNL-u napravi prekršaj za crveni karton, automatski bi dobio i dodatnu utakmicu kazne na osnovi uvjetne suspenzije.

Konačno, dok se takvo nešto ne dogodi, i ako se uopće dogodi u ovom dijelu sezone, Pavlović može najnormalnije konkurirati za najbolju jedanaestorku Rijeke. Hoće li isti u njoj biti, to je sasvim drugo pitanje, na to kao i na brojne druge još uvijek odgovor nema niti čelni čovjek struke, iluzorno je onda i od navijača pogoditi "dobitnu" kombinaciju između (pre)velikog broja igrača koji se nadaju minutama na terenu. (sl)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. lipanj 2024 05:01