Sergej Jakirović i Željko Sopić
 

 FRANKO COLORI Cropix
ELO MODEL

Simulirali završnicu HNL-a 1800 puta: Jasno je tko je uvjerljivi favorit za naslov, a Rudešu nema spasa

Prema njegovim izračunima, uvjerljivi prvi favorit za naslov je Rijeka
Piše: Niko MatičevićObjavljeno: 21. veljača 2024. 14:30

Supersport HNL polako, ali sigurno dolazi do svoje završnice. Kako sada stvari stoje, do zadnjeg kola ćemo gledati troboj za prvo mjesto između Rijeke, Hajduka i Dinama. Završnica HNL-a je zaintrigirala i jednog škotskog znanstvenika koji je simulirao završnicu hrvatskog prvenstva 1800 puta.

Riječ je o Škotu Craigu Edwardsu koji je u svome modelu izračunao koliko koji od tri kandidata za naslov ima šanse za osvajanje HNL-a. Model šanse za naslov računa preko velikog broja parametara kao što su forma, bodovi po utakmici, raspored do kraja i mnogo više.

Prema njegovim izračunima, uvjerljivi prvi favorit za naslov je Rijeka koja je prva u čak 63 % slučajeva. Slijedi Dinamo koji je na 21 %, dok je prema njemu Hajduk u najgoroj situaciji sa samo 16 %. U borbi za četvrto mjesto prednjači Osijek s preko 50 % šansi, dok mu prijete Lokomotiva s 22 % i Gorica s 13 %.

Zanimljivo, Rudeš je u svakoj od 1800 simulacija završio na posljednjem mjestu što se ne viđa često kada je riječ o ovakvim modelima. No, klub sa zapada Zagreba je svojom povijesno lošom sezonom uspio u tom "podvigu".

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 22:37