Željko Sopić

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
UOČI EUROPSKOG IZAZOVA

Sopić: ‘Ako naši klubovi ovako nastave, igrat ćemo protiv srednjoškolaca. Jedan moj igrač je na godišnjem‘

‘Gledajući trenutačnu formu, Elfsborg je možda i najteži od svih potencijalnih suparnika‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 07. kolovoz 2024. 18:28

U prvoj utakmici trećeg kvalifikacijskog kola za ulazak u Europsku ligu, nogometaši Rijeke u četvrtak su domaćini švedskom Elfsborgu (20 sati). Riječani su u drugom kolu uspješno apsolvirali rumunjski Corvinul, ali našu momčad sad čeka znatno teži europski suparnik i dvije još kako zahtjevne utakmice. Uoči prvog dvoboja na Rujevici, trener Rijeke, Željko Sopić, kaže:

- Po mom subjektivnom mišljenju, gledajući ždrijeb, mislim da je Elfsborg, više po trenutačnoj formi, nego po imenu kluba ili rejtingu, možda i najteži od svih potencijalnih suparnika. Velik je ulog, znamo da nam prolaz donosi minimalno ulazak u skupinu Konferencijske lige. Spremni smo za težak okršaj, očekujem rastrčanu Rijeku. Početak je sezone, ali vjerujem da ćemo rasti iz utakmice u utakmicu, siguran sam da će moji igrači dati sve od sebe za prolaz - u uvodu je rekao Sopić.

image

Željko Sopić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Koliko vam za samopouzdanje znači dobra igra i visoka pobjeda protiv Lokomotive?

- Vi gledate nogomet na svoj, a ja na svoj način. Kao treneru, najvažnije mi je da momčad igra dobar nogomet i da stvara prilike. Gdjekad te šanse realizirate, a gdjekad ne. Važno je da stvaramo te prigode, a realizacija će kad-tad doći. Protiv Lokomotive je došla, protiv Corvinula je nije bilo, ali sve u svemu jako sam zadovoljan. Vjerujem da smo na dobrom putu, odigrali smo tri utakmice, dvaput smo pobijedili, jednom remizirali, nismo još primili pogodak, razlika zgoditaka je 5:0 i naravno da sam kao trener zadovoljan tim učinkom. No, uvijek se može bolje i stalno ćemo težiti tom poboljšanju. Ali, i kad ćemo biti najbolji, vi novinari uvijek ćete izvući nešto negativno i to je to - lamentirao je Sopić.

Skandinavski moćni

Kakva je situacija s ozlijeđenim igračima?

- Imamo još manjih problema s vratarom Zlomislićem, on jednostavno mora pokušati braniti i vidjeti što će se dogoditi s tim šavovima na arkadi. Goda nije među kandidatima za nastup, još uvijek je na oporavku od ozljede.

A Obregon?

- On je na godišnjem odmoru...

Je li Komnen Andrić vaša želja?

- Gledajte, mislim kako je normalno da u klubu trener odlučuje o možebitnim dolascima igrača, ne znam kako je to bilo prije mog dolaska na Rujevicu.

image

Željko Sopić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Što znate o Elfsborgu?

- Promijenili su trenera i novi je strateg donio novi način igre, sad igraju u formaciji 3-4-3. Imaju jako dobre rezultate u zadnje vrijeme, kompaktna su momčad koja dobro trči u protunapade, često mijenjaju pozicije. Na obje strane imaju dobre izvođače ubacivanja lopte iz “auta”, moćni su u skoku, kao i sve skandinavske momčadi. Moramo spustiti loptu na zemlju i igrati svoj nogomet - govorio je Sopić.

Istaknuo je sljedeće...

- Ova je utakmica vrlo bitna ne samo za Rijeku, već i za cijeli hrvatski nogomet. Koeficijent nam je pao kroz godine, svi naši klubovi, osim Dinama, nemaju uspjeha u Europi i nastavi li se taj negativni niz, za nekoliko godina ćemo u prvim pretkolima igrati protiv srednjoškolskih momčadi, slobodno to napišite! Pogledajte samo neke naše susjedne države, jasno je da s malo većim rezultatskim iskorakom u europskim natjecanjima možemo doći do čak pet predstavnika u Europi. Ovu sezonu vidim kao priliku za povećanje koeficijenta, kako bi u budućnosti što više hrvatskih klubova igralo u Europi. Uz to, od europskih natjecanja može se dobiti i izdašan dio kolača po pitanju financija - govorio je Sopić.

Teška utakmica

Potom je nekoliko rečenica ponudio i riječki veznjak, Veldin Hodža:

- Pred nama je teška utakmica, analizirali smo Šveđane, znamo da su dobra momčad. Svjesni smo važnosti utakmice i znamo što nam donosi prolazi, sigurno ćemo dati sve od sebe da taj prolaz i ostvarimo. Ozračje je odlično u svlačionici, kao i u cijelom klubu, učinit ćemo sve da tako i ostane. Igramo u ritmu četvrtak - nedjelja, to je nešto što smo čekali i čemu smo se nadali. Više volimo igrati utakmice svaka tri dana, nego trenirajući čekati jednu utakmicu tjedno. Sad to imamo i nadam se da će nam takva biti i cijela jesen - govorio je Hodža.

image

Bruno Petković i Veldin Hodža

DAMIR KRAJAC Cropix

Elfsborg je, podsjetimo, lani imao “srceparajuću” sezonu, na kraju prvenstva bio je bodovno izjednačen s prvakom Malmöom, ali je zbog lošije razlike pogodaka završio kao drugoplasirani. U ovoj sezoni Elfsborg nije na tako visokoj razini, nakon 17 odigranih kola na sedmom je mjestu s 25 osvojenih bodova, čak 13 manje od vodećeg Malmöa.

U lipnju je Elfsborg promijenio trenera, Jimmy Thelin otišao je u škotski Aberdeen, a zamijenio ga je mladi, 32-godišnji Oscar Hiljemark. Nekadašnji vezni igrač karijeru je počeo u Elfsborgu, a potom je promijenio niz klubova (PSV, Palermo, Genoa, Panathinaikos, Dinamo Moskva, Aalborg). Prije tri godine morao je, zbog ponavljajuće ozljede kuka, okončati igračku karijeru i odmah je uplovio u trenerske vode.

U ova je dva mjeseca “dignuo” momčad Elfsborga i ostvario je sedam pobjeda na osam odigranih utakmica. No, utakmice u gostima Elfsborgova su slaba točka, na osam ligaških gostovanja ove sezone, momčad iz Borasa samo je dvaput pobijedila...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. rujan 2024 04:37