Željko Sopić

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
MOŽE LI DO EUROPE?

Sopić najavio veliki okršaj: ‘Oni misle da su jaki, čovjek baca aut 30 metara. Ovo je naša temeljna zadaća‘

Nakon mršavog remija bez pogodaka u Varaždinu, Rijeka se okreće utakmici protiv Elfbsorga
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 12. kolovoz 2024. 23:18

Mršavi su bod nogometaši Rijeke donijeli iz Varaždina, utakmica bez pogodaka nije ponudila ni tko zna kako zanimljiv nogomet. Vidjeli smo tek nekoliko prilika na obje strane koje nisu bile iskorištene i sve je okončano podjelom plijena. Taj ishod nije donio potpuno zadovoljstvo gostima s Kvarnera, o čemu je za Radio Rijeku, u tradicionalnoj emisiji ponedjeljkom "Pod stijenama Kantride", govorio i trener Riječana, Željko Sopić...

- Da se ne lažemo, nisam prezadovoljan, ali to je tako kad krene ovaj non-stop ritam igranja. Igrali smo u četvrtak, pa smo putovali u Varaždin na nedjeljnu utakmicu, vratili smo se u Rijeku i već u srijedu putujemo u Boras na uzvrat s Elfsborgom. Nije to jednostavno, međutim, ne želim tražiti olakotne okolnosti. Nismo odigrali "bajno", nešto smo kreirali, ali bilo je to premalo. Teren je bio takav kakav je bio, ni za nas ni za domaćina nisu bili idealni uvjeti, a i vrućina je napravila svoje. Ponavljam, ovo nisu izgovori, ni nekakav alibi, nego samo činjenice. Početak je sezone i nastavljamo u ovom ritmu - rekao je Sopić.

Komentirao je agresivni ulazak Varaždina u utakmicu.

- Nije nas domaćin iznenadio, znali smo da se neće samo braniti. Pokušali su visokim presingom, no znali smo na to odgovoriti. Prilike koje je stvorio Varaždin plod su nekih naših pogrešaka, oni su to dobro iskoristili i pokušali su nas ugroziti u protunapadima. Teško je bilo probiti Varaždince kad su se postavili u defenzivni blok, bili su čvrsti i nismo pronašli odgovor na takav njihov način igre. Pomalo me brine naša sterilnost, ali nije to ništa novo, već smo u pripremnom razdoblju to podcrtali kao problem. Pokušavamo radom na treninzima neke stvari poboljšati, međutim, nemamo baš previše vremena u ovom zgusnutom ritmu igranja utakmica.

image

Željko Sopić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Igrači kažu kako im je draže igrati u ovom non-stop ritmu nego trenirati...

- Točno je to, odigrane se utakmice brzo zaboravljaju i već se okrećemo prema novom iskušenju. U četvrtak je pred nama novi veliki izazov u Švedskoj, ta je utakmica iznimno važna za klub, ali i za hrvatski nogomet u cjelini, to sam rekao i u najavi prve utakmice s Elfsborgom na Rujevici. Dobro je da sad imamo dan više odmora uoči uzvrata, nego što smo imali prije dvoboja s Varaždinom. A to je u ovom ciklusu vrlo bitno i nadam se da ćemo se oporaviti do četvrtka.

Kakvu Rijeku možemo očekivati u Borasu, na uzvratu 3. kvalifikacijskog kola za ulazak u Europsku ligu? Prva je utakmica, podsjetimo, prošloga tjedna na Rujevici završila 1:1 remijem, sve je, dakle, otvoreno...

- Moramo biti hrabri i spremni na sve izazove. A bit će ih, sigurno će ih biti, vidjeli smo prošloga tjedna da je Elfsborg kvalitetna, uigrana i disciplinirana momčad. Očekujemo da će oni jurnuti prvih 15-ak minuta i moramo biti spremni na te njihove napade. Temeljna će zadaća biti spustiti loptu na zemlju i igrati svoju igru, kombinatorikom se moramo sučeliti domaćinu. Gledao sam njihovu prvenstvenu utakmicu s GAIS Göteborgom, pobijedili su 2:1, no treba istaknuti da su imali čistih 2:0 do četvrte minute sudačke nadoknade.

image

Varaždin - Rijeka

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

U utorak ćete trenirati na umjetnoj travi, na podlozi kakva vas čeka i u Švedskoj. Može li vas Elfsborg nečime iznenaditi?

- Vjerujem da ćemo se priviknuti na tu umjetnu travu, iako je oni stalno zalijevaju i lopta po njoj ide brzo poput "špriha". U srijedu ćemo trenirati i na njihovom stadionu, kako bismo upoznali podlogu na kojoj ćemo igrati. Ne vjerujem da nas mogu iznenaditi, od samoga početka moramo se nametnuti i preuzeti niti igre, onako kako je bilo i na Rujevici - govorio je Sopić.

Istaknuo je sljedeće...

- Oni misle da su jaki, ali bez obzira na njihovu želju i kvalitetu, vjerujem da ćemo pobijediti na uzvratu! Iskreno govorim, spustit ćemo loptu na zemlju i igrat ćemo svoj nogomet. Budu li nas odmah pritisnuli i visoko nas napali, ostavit će nam više prostora za protunapade. A to bismo trebali iskoristiti. Moramo biti maksimalno koncentrirani prilikom prekida, u Rijeci nas je skupo koštao udarac iz kuta, primili smo pogodak nakon jednoga kornera. No, nisu opasni samo kod udaraca iz kuta i slobodnih udaraca, imaju tog Yegbea koji baca "aut" 30-ak metara i na to također moramo pripaziti. Uglavnom neće biti lagano, štoviše, ali potpuno vjerujem u svoje dečke, idemo u Boras po pobjedu i prolaz, koji nam donosi doigravanje za Europsku ligu, ali istodobno jamči i europsku jesen u Konferencijskoj ligi. Bit ćemo spremni za taj uzvrat velikoga uloga u Švedskoj - smatra Sopić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. rujan 2024 20:10