ANTE CIZMIC Cropix
RIJEČI S TEŽINOM

Sopić o Vatrenom: ‘Da nije sklon oscilacijama, igrao bi u Borussiji Dortmund, i to za prvu momčad‘

‘On je taj. A ako kažemo da je on taj, mora više pokazivati na terenu‘, smatra bivši trener Rijeke
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 23. listopad 2024. 21:06

Hrvatski reprezentativac Marco Pašalić u utorak je dvaput poentirao protiv Bednje Beletinec u utakmici osmine finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa. Rijeka je kao gost na Rujevici pobijedila 3:0, a 24-godišnjem krilnom napadaču rođenom u Karlsruheu bilo je to prvi put da je za svoj aktualni klub postigao dva pogotka u jednoj utakmici.

- Marco Pašalić je klasično izolacijsko krilo koje može riješiti situacije jedan na jedan. Ima veliki potencijal, mislim da u budućnosti jednostavno mora zabijati više golova i preuzeti veću odgovornost. On je taj. A ako kažemo da je on taj, mora više pokazivati na terenu. Nedvojbeno je veliki talent, budućnost hrvatskog nogometa, ali mora imati veći utjecaj na rezultat Rijeke i na cijelu momčad - smatra Željko Sopić, koji ga je dobro upoznao u vrijeme dok mu je bio trener u Rijeci.

Pašalić je postao dio Vatrenih, no u posljednje vrijeme baš i ne igra na reprezentativnoj razini.

- Nedostaje mu konstanta. Mislim da igrač njegove kvalitete mora zabijati 10 do 15 golova u SHNL-u, to je jednostavno tako. Igraš u ekipi koja se bori za vrh hrvatskog nogometa, reprezentativac si koji ima izrazito kvalitetnu lijevu nogu, dribling, sve kvalitete koje moderna krila imaju. Jednostavno, u ovoj našoj ligi koja nije jedna od liga Petice ima i prostora, i vremena i mogućnosti. Mislim da se treba nadograditi i konstantno raditi to što je radio u Kup utakmici, bez obzira na protivnika.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Osvrnuo se Sopić na ta dva pogotka u Kupu.

- Vidio sam da je jedan gol zabio glavom, a drugi je bio njegova specijalnost, udarac izvan kaznenog prostora. Marco je svakako jedan od velikih potencijala hrvatskog nogometa. Naravno, da nije sklon oscilacijama, ostao bi u Borussiji Dortmund i tamo bi igrao za prvu momčad...

Koliki je hendikep za njega to što izbornik Zlatko Dalić više ne igra s krilnim napadačima, već s krilnim bekovima u sustavu 3-5-2 ili 3-4-2-1?

- Koliko sam pričao s njim, on je igrao čak i tog krilnog beka u Borussiji kad je trebalo, u njihovoj U23 ekipi. Nije to njemu ništa strano, i mislim da on tu može egzistirati, ali na izborniku Daliću je da odluči tko može, a tko ne može. Vrlo teško je igrati s dva ofenzivna beka tipa Pašalića i Pjace, plus dvije špice zato što faza obrane tada jako trpi. Po ovome što sam vidio, uvijek je izbornik igrao s jednim ofenzivnijim bekom, zapravo krilom, i drugim pravim bekom. To su teme za izbornika, no definitivno Pašalić ima potencijal.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Za kraj nam je Sopić rekao i što očekuje od Pašalića u aktualnoj sezoni.

- Naravno da je sve iznenadio kad je došao u Hrvatsku kao anonimac, imao je vrtoglavi uspon, ali je i kod mene znao imati tih nekih crnih rupa. Mislim da mu je ovo godina maksimalnog dokazivanja, i nadam se da će vrlo brzo ostvariti transfer, s obzirom na to da u Europi nema puno igrača takvih kvaliteta i karakteristika – zaključio je bivši strateg Rijeke.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. listopad 2024 21:06