Željko Sopić

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
POJAČANJA SU NUŽNA

Sopić poslao jasnu poruku s priprema: ‘S ovim ćemo se jako teško boriti na tri fronta i igrati svaka tri dana‘

Riječani nastavljaju austrijske pripreme, u subotu igraju protiv Karlsruhea, a Željko Sopić pogledava na tržište
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 13. srpanj 2024. 07:49

Rijekini nogometaši nastavljaju svoje austrijske pripreme u punom ritmu. Nakon nešto lakšeg dana i naglaska na regeneraciju nakon 120 minuta protiv mađarskog Spartacusa odigranih u znatno težim (toplijim) uvjetima nego što bi se to očekivalo u srcu Ali, petak je ponovo ponudio dva treninga kao u uvod u današnji ogled protiv Karlsruhera.

Naporan raspored

O aktualnom stanju momčadi i tijeku priprema te nekim preprekama koje se javljaju progovorio je Rijekin trener Željko Sopić.

- Sve u svemu sam zadovoljan, s obzirom na to da imamo nekih realnih poteškoća. Lindon Selahi je počeo trenirati, ali smanjenim intenzitetom. Taj pogibeljni start bio je prošle subote, a on je tek počeo lagano raditi s loptom i propustit će najvažniji dio priprema. To je veliki problem za nas. Jorge Obregon je osjetio jednu staru ozljedu, ožiljak zadnje lože, koji mu stvara određene probleme s vremena na vrijeme, i on će također propustiti današnji ogled. Marco Pašalić je bio bolestan zadnja dva dana, jučer je krenuo u trenažni proces i ja se nadam da će moći participirati u jednom dijelu te utakmice protiv njemačkog kluba, koja će se isto igrati u dva poluvremena trajanja po 60 minuta - kazao je u uvodu Sopić o onome što ga trenutno najviše muči.

Okrenuo se, potom, onome što ga tek čeka.

- Generalno, svi dečki jako dobro rade, posvećeni su maksimalno nogometu. Znamo da je ovo jedan od najtežih dijelova priprema, ako prođemo te dvije utakmice u Europi, odnosno najvjerojatnije rumunjskog predstavnika Hunedoaru, koja je pobijedilia mađarski Paksi 4:0, onda nam predstoji 11 utakmica u nepunih šest tjedana za što se moramo jako dobro pripremiti i trajati na visokom nivou. Iako sam jako zadovoljan kako dečki rade, naravno da radimo i na pojačanjima, morat ćemo proširiti kadar jer ćemo se s ovim jako teško boriti na tri fronta i igrati utakmice svaka tri dana. Sve su to mladi igrači, jako mlada momčad bez previše iskustva, no igranje u ritmu četvrtak – nedjelja zahtijeva široki roster kojeg mi trenutno nemamo. Ponovit ću situaciju s Brunom Godom, ne znamo kad će i hoće li biti bolje ta njegova upala pubične kosti. Imamo objektivnih problema i na tim pozicijama. Doveli smo Antu Majstorovića da nam proširi kadar i trenutno mislim da do idućeg četvrtka, kada prijavljujemo igrače za to drugo pretkolo protiv vjerojatno rumunjskog predstavnika, trebamo proširiti kadar s još barem dva igrača. Jednostavno, ne moramo strepiti jer znamo da imamo još dvije-tri pripremne utakmice - dodao je Sopić.

Najteža provjera

Idući protivnik, petoplasirana momčad njemačke “Cvajte”, definitivno je najteži protivnik do sada.

- Istina, to nam je svakako najteža provjera dosad, no iskreno rečeno ne pripremamo se nešto posebno za tu utakmicu, normalno treniramo s visokim intenzitetom. No, morat ćemo obratiti pozornost da ne pretjeramo, da ne treniramo prejako. Svakako ćemo dati šansu svim igračima pošto ih trenutno imamo 22 zdrava u kadru. Posljednja dvojica će svakako participirati posljednjih 10-15 minuta. Nakon toga nas čeka utakmica iduću srijedu protiv Red Bull Salzburga, vjerojatno najjača utakmica priprema, dok će igrači koji neće igrati tu utakmicu dan kasnije igrati protiv slovenskog Triglava. Nakon te dvije provjere dobit ćemo potpunu sliku u kakvom smo stanju i za kakve smo domete sposobni u ovoj sezoni - podvukao je Rijekin trener Željko Sopić za kraj.

Rijeka bi mogla biti nositelj i u trećem pretkolu Europske lige

Iako je, s obzirom na pedigre mađarskog viceprvaka, Paksi bio izraziti favorit u prvom pretkolu Europske lige protiv Corvinul Hunedoare, rumunjski osvajač Kupa “protutnjao” je poput lake konjice i pomeo Mađare s 4:0 na njihovom terenu. Iako je domaćin imao imao jalovu terensku inicijativu, Rumunji su bili ti koji su zabijali, a nakon crvenog kartona Szabe u 78. minuti s još dva pogotka vjerojatno su riješili pitanje pobjednika para kojeg čeka – Rijeka.

Sportski direktor Raić-Sudar i pomoćni trener Grabušić osobno su svjedočili tom susretu, sigurno će imati što prenijeti treneru Sopiću i ostatku stručnog stožera.

Rijeci se, inače, barem na papiru, ove europske sezone, sve posložilo. Ne samo da su za protivnika ždrijebom izbjegli znatno kvalitetnije klubove poput grčkog velikana Panathinaikosa, već im se otvara i velika prilika biti nositelj u idućem pretkolu. Moldavski Šerif izgubio je u prvom pretkolu na svom terenu 0:1 od Zire, predstavnika Azerbajdžana. Uspiju li Azeri u uzvratu barem remizirati i proći u iduće pretkolo, to automatski znači da će Rijeka, prođe li drugo pretkolo, biti nositelj i u trećem pretkolu Europske lige, što je sjajna vijest. Ne samo da će time izbjeći znatno teže protivnike koji im prijete, već taj status nositelja zadržavaju i eventualnim padanjem u play-off Konferencijske lige. (sl)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. rujan 2024 00:01