Željko Sopić

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
RIJEKA OTPUTOVALA U AUSTRIJU

Sopić: ‘Selahi? Strašno, to se ne bi smjelo događati. Pašalić? Kad ga neće biti, neće, to su priče za budućnost‘

‘Kad su vam neki igrači ozlijeđeni, neki će tek doći, sve to treba iznivelirati‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 08. srpanj 2024. 18:18

Nogometaši Rijeke u jutarnjim su satima ponedjeljka krenuli put Schladminga, gdje će boraviti idućih deset dana i brusiti formu za novu sezonu. O onome što ih sve čeka u gradiću smještenom u austrijskim Alpama, kao i o aktualnim problemima, uoči puta progovorio je trener Željko Sopić.

- Pored onih igrača koji ranije nisu produžili ugovor danas je dogovoren i odlazak Yansanea, a papiri su sređeni za Antu Majstorovića, koji će s nama u Austriju. Nadam se da ćemo se u sljedećih tjedan dana još pojačati, pošto znamo da nam dosta rano slijedi utakmica u Europskoj ligi protiv rumunjskog ili mađarskog predstavnika u tom natjecanju. Bilo bi dobro da se što prije grupiramo i pojačamo, imamo i nekih objektivnih problema po pitanju igračkog kadra jer su neki igrači došli ozlijeđeni na pripreme poput Gode, dok su drugi doživjeli mehaničke ozljede tijekom pripremnih utakmica - u uvodu će Sopić.

Bez desetak igrača

Rijekin će trener potom nastaviti...

- U odnosu na prošlu godinu, u ovom smo dijelu priprema, što objektivno što subjektivno, bili bez nekih 10-11 igrača. Iskreno se nadam da će se svi oni u ovom tjednu vratiti, krenuti u nove pobjede i biti što bolji u Europi. Po pitanju Gode mi je teško govoriti, nadam se da će ovaj tjedan početi lagano, no kako znamo da je njegovo zadnje opterećenje bilo 24. svibnja, onda je teško prognozirati bilo što. Ozljeda Selahija plod je pogibeljnog starta jednog igrača Kopera. Strašno, takve stvari se ne bi smjele događati na pripremnim utakmicama, nadam se da bi brzo trebao biti na dispoziciji, a jučer je prvi put istrčao na teren - kazao je Sopić.

Naglasak u Austriji stavit će na uigravanje.

- Kad su vam neki igrači ozlijeđeni, neki će tek doći, sve to treba iznivelirati. Neki će raditi na bazi, neki će raditi na uigravanju i poboljšavanju kvalitete igre prema naprijed. Pozicije koje su nam prijeko potrebne? Pa, otišla su nam dva stopera, ranije sam govorio kako imamo četiri najbolja stopera u ligi, bilo je to moje subjektivno razmišljanje, no vidjelo se tijekom sezone da nisam bio daleko od istine. Vjerojatno ćemo tražiti još jednog stopera, a želimo se svakako pojačati i na krilnim pozicijama. Naglasak u radu će biti na podizanju fizičke moći i uigravanju linija, pogotovo napadačkog dijela. S druge strane, moramo se dobro pripremiti za idućeg protivnika, gledat ćemo ih u naredna dva tjedna. Momčadi su dosta različite, ne igraju u istoj formaciji, nisu jednake niti po pitanju fizikalija - dodao je Sopić.

Svjestan je da bi moglo biti još odlazaka.

- Matematika je egzaktna znanost, znamo koliki nam je proračun i koliko moramo namaknuti od transfera, mislim da je to realnost. Pašalić? Marco Pašalić se vratio, razgovarao sam s njime, on je spreman i dokle god je tu mi ćemo ga koristiti. Kada ne bude tu, neće biti tu, ako neće, to su priče za budućnost - pojasnio je Sopić.

Ritam utakmica

Još ga nešto muči kad su u pitanju ambicije Rijeke ove sezone.

- Najveći problem je taj što ćemo mi sigurno imati sedam utakmica u ritmu četvrtak - nedjelja, a ako Bog da bit će to i 11 utakmica. Za 11 utakmica u tom ritmu vi morate imati širinu kadra, to je tako, nema se tu što pričati. Može svatko imati svoje mišljenje, no ja znam što znači odigrati 11 utakmica odigrati od 25. 7. do početka 9. mjeseca. Morat ćemo paziti da nam se netko ne ozlijedi i definitivno povećati širinu kadra.

Mlađi igrači, je li se netko nametnuo?

- Ja sam trener koji će uvijek dati priliku mlađim igračima, ali da je to tako jednostavno, doći iz juniora Rijeke u prvu momčad, zašto ih onda zadnjih 10 godina nije njih 15 igralo po sezoni? Moramo biti realni, prvi sam ih pohvalio nakon zadnje utakmice, ali nije protivnik bio nivo Rijeke. Europska liga je korak više od Konferencijske, da će biti lako neće, no nadam se da ćemo se još grupirati i biti spremni na sve izazove - podvukao je Sopić i otišao put autobusa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. kolovoz 2024 22:35