Željko Sopić

 DAMIR KRAJAC Cropix
BURNO NA RUJEVICI

‘Sopiću je muka i trebat će mu mjesec dana da dođe k sebi. Đalović? Znate što kažu Crnogorci...‘

Tomislav Ivković i Marijo Tot prokomentirali su smjenu riječkog trenera
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 14. kolovoz 2024. 09:27

Godinu dana trajala je avantura Željka Sopića na Rujevici. Došao je u Rijeku kao jedan od najuzbudljivijih trenera SuperSport HNL-a, budući da je Goricu, zacementiranu za dno, zadržao u prvoligaškom društvu mimo svih zdravorazumskih očekivanja. Mogli smo i tada pretpostaviti da je Sopić spreman za stepenicu više, ubrzo je došla i potvrda u vidu potpisa za Rijeku, koja ga je smijenila dva dana prije europske utakmice s Elfsborgom.

‘Grubo se odvilo‘

Što ga je stajalo posla? Rezultati, prezentacije u novoj sezoni, odnos s upravom? O smjeni na Rujevici razgovaramo s Tomislavom Ivkovićem i Marijom Totom. Sopić je obojici bio pomoćnik u Lokomotivi, to su mu i prvi trenerski poslovi nakon igračke karijere, a vrijedi naglasiti i da je Tot surađivao s Darkom Raićem-Sudarom u Istri 1961, pa nekoć i trenirao Radomira Đalovića u Rijeci, sada promoviranog u glavnog trenera kluba s Kvarnera.

- Čim su se stvari odvile ovako grubo, doslovno prije polaska u Švedsku, definitivno postoje razlozi koje u ovom trenutku ne znamo. I krajem prošle sezone bilo je napisa o Sopićevu odlasku iz Rijeke, očito je to bio prvi znak, iako je ostao na poziciji. Čini se da se stvorila neka negativna energija, bilo unutar ekipe ili po pitanju komunikacije s predsjednikom Miškovićem. To je očito presudilo, jer nemoguće je da trener, koji je krenuo u pripreme i do jučer sudjelovao u kreiranju ekipe za novu sezonu, odlazi uoči tako važne utakmice - kaže nam Tot u početku razgovora, a o negativnoj energiji mnogo toga ima za reći i Tomislav Ivković.

image

Željko Sopić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Znamo da nije imao dobru komunikaciju s ljudima iz kluba. Sopa je specifičan, voli napraviti svakakve situacije, ali mislim da je sad od samog početka "dosadio" s nekim analizama. Ne valja teren, fali nam ovaj, ne valja onaj... Ako u startu sezone kreneš tražiti minuse, onda ne možeš doći do plusa i stvaraš negativnu atmosferu. Konstantna priča o tome da trebaš pojačanja, a imaš dobre opcije u sastavu, utječe i na ostale igrače. Kad se stalno ponavljaš, više nisi ni simpatičan ni smiješan, nego to prelazi na onu drugu stranu - konstatira Ivković, pa vraća loptu na završetak prošle utrke.

- Za mene je iznenađenje da je uopće dočekao početak ove sezone, znamo da je bilo problemčića. Dakle, prošle sezone doživiš situaciju koja se dogodi jednom u 20 godina, a to je da je Dinamo lošiji nego što treba biti. Većina trenera reći će "Dinamo je ipak Dinamo", ali Sopić je morao iskoristiti tu šansu, kao što je Bayer Leverkusen iskoristio situaciju Bayerna. Mogli su osvojiti titulu, bez obzira na to što su na papiru bili lošija momčad od Dinama. Tu za navijače nema isprike. Tako da, što se Sopićevog otkaza tiče, iznenađujuće je da ga nije dobio tada. Sada mu je vjerojatno muka i trebat će mjesec dana da dođe sebi. Rijeka je idealan klub, imaš sve uvjete...

Kad se nađu dvije temperamentne osobe...

I Tot će u prvi plan postaviti Sopićevu komunikaciju prema šefovima, igračima, javnosti...

- Sopić je imao pristojne rezultate prošle sezone, a u ovu je krenuo više loše nego dobro. No, iz iskustva jako dobro znam da su rezultati samo jedan faktor koji odlučuje o sudbini trenera. Pretpostavljam da je određena komunikacija rezultirala ovako radikalnim promjenama. Trener s gazdama treba pažljivo vagati riječi i postupke, svako izlaženje iz tračnica može dovesti do velikih turbulencija. Mi ne znamo što se dogodilo, ali iščitavajući iz izjava, vjerojatno je ovakvim ishodom rezultirala upravo komunikacija. Kad se nađu dvije temperamentne osobe, Mišković i Sopić, dolazi do klinča i tu očito nije bilo izlaza. Možda je i svlačionica bila uključena, no o tome možemo samo spekulirati. Danas je važno birati riječi i postupke u svakom trenutku. Prema navijačima, gazdama, stožeru, igračima... I teško je ne napraviti pogrešku, premda mi ne znamo koliko je takvih bilo kod Sopića - kaže Tot.

image

Željko Sopić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Tajming ne djeluje obećavajuće, već u četvrtak slijedi Elfsborg.

- Danas više ne možemo govoriti o tajmingu, jer idealan ne postoji. Sigurno su se Miškoviću i na kraju prošle sezone pomiješali osjećaji, ali odlučio je dati Sopiću drugu šansu. Sve je na tebi, hoćeš li ju iskoristiti ili ne? - kaže Ivković, a u sličnom tonu govori i Tot.

- Moramo znati da su procesi u nogometu varijabilni. Možda prije tri dana nitko nije razmišljao o otkazu, pa je sada došlo do sukoba. Sopić, prema izjavama, djeluje iznenađen.

Kad tražiš konflikte...

Javna je tajna da su Miškoviću smetali neki potezi, poput izmjene Marca Pašalića u ranoj fazi utakmice... Je li došlo do diskoraka u viziji, jesu li igrači to mogli shvatiti kao "treniranje strogoće"?

- Sada govorimo o iskustvu i pameti. Ne smiješ tražiti konflikte, a kada ih tražiš, moraš znati zašto ih tražiš. Ne možeš trenirati strogoću ako ona nije potreban i remeti mir. Kad primjenjuješ takav način rada i komunikacije, godinu dana kasnije dolaze ti problemi. Rijeka nema pritisak biti prvak, isključivo se koncentrira na razvoj igrača i mora izbaciti Pašalića, Fruka, Jankovića, Ivanovića... Miškoviću je prioritet razviti i prodati igrače, svidjelo se to navijačima Rijeke ili ne. No, Mišković ih i dovodi, a i kod Rijeke, kada nema novaca, upravo Mišković vadi iz svog džepa i isplaćuje plaće. Nema tu zaostataka od šest mjeseci, on daje lovu dok ne dovede budžet na nulu ili dok nekoga ne proda. Ove sezone sigurno se nije očekivala titula, pogotovo kada vidio kakav je Dinamo - tvrdi Ivković.

image

Radomir Đalović i Marco Pašalić

VIGO MAVROVIC/HNK RIJEKA

Što sad čeka Željka Sopića, a i Rijeku sa Đalovićem?

- Sada je iznenađen, no pokazao je da dobro zna raditi svoj posao. Kažem, rezultat nije uvijek presudan za sudbinu trenera. Još se mora i razdužiti s Rijekom, tako da će u narednim danima vjerojatno rješavati te stvari i biti u stanju pripravnosti ako dođe kakva ponuda - navodi Tot.

- Meni je žao što pozitivnije nije iskoristio šansu u Rijeci. Prošao je veliku školu posljednjih godinu dana i mogao je to bolje iskoristiti. Đalović? Gledam sve utakmice Rijeke, vidim da stalno skače, gestikulira... Naravno, i kao pomoćnik je želio biti prvi. Sada je gurnut u vatru i gori sa svih strana jer slijede važni susreti. Znate kako kažu njegovi Crnogorci: Tko te tjera u Moravu ako ne znaš plivati? Ako znaš, dobro. Ako ne, utopit ćeš se. Đalović je dobio priliku kakvu može sanjati, a sad dolazi Morava - slikovito će Ivković.

- Novi trener nije osoba koja je tek ušla u svlačionicu. Đalović je isto temperamentan, neće mu biti lako. Potrebno je izaći iz sjene na pozornicu, ali zašto ne vjerovati u prolaz Rijeke protiv Elfsborga? - zaokružuje Tot.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 18:06