Marco Pašalić

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
DARKO RAIĆ-SUDAR

Sportski direktor Rijeke: ‘Veliki interes za Pašalića! Već je odbio neke ponude, a s Dinamom nemamo dogovor‘

Govorio je o aktualnom prijelaznom roku i igračkom kadru kluba s Rujevice
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 22. srpanj 2024. 12:00

Rijekinog sportskog direktora Darka Raić-Sudara, koji od početka lipnja praktički “vozi” u petoj brzini, uhvatili smo na putu između Pule i Rijeke. Nakon više od dva tjedna izbivanja kratko je posjetio obitelj, no posao u dugom ljetnom prijelaznom roku naprosto ne miruje, posebno ako ste u klubu koji baš i nema viška nekoliko milijuna eura za pojačanja, a takvih je danas – većina.

Dojmovi trenutne faze priprema i aktualnog stanja prijelaznog roka bile su uvodne teme.

- Mogu reći da je bilo dobro, imali smo jedino par ozlijeđenih igrača, no mislim da će se ovaj tjedan svi vratiti u puni trening i da će to biti dobro. Ako bih prijelazni rok usporedio s onim lanjskim u Kranjskoj Gori, mislim da smo u ovom trenutku lani imali čak i manje igrača u rosteru, ekipa se i tada slagala u hodu. Prijelazni rok je dug, a mi smo klub koji dobar dio budžeta punimo prodajom igrača i teško je to sve isplanirati. No, u globalu, trenutno imamo momčad koja je i lani vrlo dobro ušla u prvenstvo i jedan Lille držala u “klinču” do zadnje minute dvomeča. Naravno, nemamo Labrovića, no mislim da u Zlomisliću i Posavcu imamo jako dobre zamjene, minus Bruno Goda koji je već duže ozlijeđen. Ta momčad iznijela je najveći dio tog uvoda prvenstva, tek su kasnije ti momci dobili neke druge suigrače poput Pjace i mi zaista vjerujemo u njih, znamo koliko mogu i za što su sposobni - kazao je Raić-Sudar u uvodu, konstatiravši ipak jednu bitnu razliku u odnosu na lanjsku momčad - širinu.

Dobar posao s Pjacom

Sportski direktor će pojasniti...

- Treba biti realan kada se priča o igračkom kadru. Ja razumijem trenera kada govori o kadru, pa i ja sam bio trener, da želi što širu i kvalitetniju momčad, no nije realno da mi u rosteru imamo 22-23 igrača s velikim ugovorima, a igrat će jako malo ili možda nimalo. Rijeka to jednostavno ne može podnijeti. Ove godine momčadi smo pridružili nekolicinu mlađih igrača i jako mi je drago da su se igrači poput Kitina i Butića dobro snašli i pokazali neki novi put. Mi moramo stvarati nove vrijednosti, pokušati, ako imamo u našoj školi nekog kvalitetnog pojedinca, onda mu i dati priliku. U konačnici je uvijek do igrača, moraš skrenuti pozornost na sebe - reći će Raić-Sudar.

image

Martin Zlomislić

DAMIR KRAJAC Cropix

Sportski direktor je progovorio i o dosadašnjim odlascima i dolascima.

- Do sada nam je otišlo sedam igrača. Stopere Mitrovića i Dilavera, dva odlična igrača, htjeli smo zadržati u momčadi, ali jednostavno financijski nismo mogli ispratiti njihove ugovore, a u nastavku prošle sezone prvi stoperski par bili su nam Radeljić i Galešić. Ponavljam, to su odlični igrači, ali financijski dio bio je preveliki teret za naš budžet. Za tu smo poziciju doveli Majstorovića, koji je iskusan igrač i sigurno će nam pomoći. Veiga je igrao malo ili nimalo, baš kao i Yansane, koji se nije nametnuo. Labrovića smo prodali za lijep iznos, a imamo dva golmana koji su zaista jako dobri. Naravno, tu je i Pjaca. Svi znamo kakav je ugovor, odnosno klauzulu imao, nismo ga mogli zadržati. No, kada gledam Pjacu u cijelom kontekstu, kako je došao, što je značio Rijeci, što smo mu mi pružili i ono što je on nama dao, mislim da je to bio jako dobar posao. Realno, mi u njega nismo uložili ništa osim ugovora, u okvirima naših mogućnosti, naravno, on je sam riješio papire s Juventusom i naravno da je imao potrebu zaštititi se nekom izlaznom klauzulom jer je on taj koji se odrekao svojih novaca. Ovako, nešto smo zaradili, dobili smo od Pjace što smo htjeli, pomogli smo i mi njemu i mislim da tu svi trebamo biti realni i zadovoljni. Normalno da bismo svi htjeli Pjacu u Rijeci, no on je imao želju vratiti se u Dinamo i to je to. Konačno, Grgić je bio rotacijski igrač, dobar dečko i dobar igrač, no odlučili smo pokušati pronaći mlađeg, potentnijeg igrača za takvo nešto, a to smo našli u Rukavini. Dosta se otegnulo to s njime, no on je danas igrač Rijeke i nije dio nikakvog budućeg dogovora ili paketa za Pašalića ili ne znam koga drugoga, to posebno želim naglasiti. Jedino je točno da postoji dio od buduće prodaje koji ide Dinamu. Bio je i još jest veliki talent, naravno da će trebati vremena da se uklopi u momčad, no jako smo zadovoljni njegovim dolaskom. Bitno je da dobije povjerenje i da danas-sutra stvorimo novu vrijednost, on za sebe i za nas kao klub.

U planu par novih

Osim toga, Raić Sudar progovorio je i o povratnicima s posudbi. Na neke od njih, čini se, Rijeka ove godine ozbiljno računa.

- S nama je i Silvio Ilinković, dečko koji se već dokazao u BIH Premierligi, a rješava papire da postane dio naših omladinskih nacionalnih selekcija. Lani se nije nametnuo samo zbog ozljeda, a tu je imao i jako veliku konkurenciju i procijenili smo da je bolje da ima minutažu negdje jer je konkurencija u veznoj liniji bila iznimna. Tu je i Dujmović, koji je redovito igrao u Šibeniku, povratniku u elitu. Djouahra se isto vratio s posudbe. Procijenit ćemo i vidjeti tko nam je sve potreban u kadru za ovu sezonu. Puno je do kraja prijelaznog roka, no teško je bilo očekivati da ćemo mi već sad imati spremnu kompletnu momčad. Mi bismo to voljeli, no to jednostavno nije moguće.

image

Marko Pjaca

JOSIP BANDIC Cropix

Kada su dolasci u pitanju, i tu je Raić-Sudar prilično jasan, no sve to ovisi prije svega o eventualnim - odlascima.

- Imamo u planu nekoliko igrača, no sve ćemo vidjeti. Međutim, kada usporedimo dolaske i odlaske, pred našim je trenerom možda i najteži period jer u kolovozu imamo udarni tempo utakmica. Za HNL nama ne treba puno više od ovog, no Europa je druga priča, ovisimo dosta i o ozljedama. Lani smo u tom segmentu bili jako dobri, mogu pohvaliti struku jer smo praktički sezonu izgurali bez težih ozljeda, bili smo na minimalnom broju što je jako bitno, no gledamo, razgovaramo stalno. Mi smo i do sada mogli dovesti 15 igrača u Rijeku, no ne želimo bilo što, želimo igrače koji nam stvarno mogu pomoći, biti vrijednost više. Nećemo dovoditi samo da dovedemo, taj netko tko dođe mora stvarno dati nešto novo ili biti top konkurencija aktualnim igračima. Sigurno će još netko doći - dodao je prvi čovjek riječke sportske politike.

Ivanović je silni potencijal

Potvrdio je sportski direktor da je Dinamo bio zainteresiran za Marca Pašalića, no, kako sada stvari stoje, od tog posla neće biti - ništa.

- Veliki je interes za Marca. Imao je ozbiljnu ponudu iz Katara, koja je zadovoljila klub, ali on ju je odbio, što je njegovo pravo. Kada se radi transfer, znamo svi da sve strane moraju biti zadovoljne. Bilo je još upita, pa tako i od strane Dinama. Znamo da bi ga naš bivši trener rado vidio u svojim redovima, procijenio je da mu je potreban i ima jako dobro mišljenje o njemu. Uostalom, i sam je sudjelovao u njegovom dovođenju u Rijeku prošlo ljeto. No, da bi se to ostvarilo... Ponudu koju je Dinamo dao mi smo odbili. Što se Rijeke tiče, ta ponuda nas nije zadovoljila. Pašalić je naš igrač, s nama je i tako će i biti dok ne dođe neka adekvatna ponuda koja će zadovoljiti i nas i njega. Mi smo svoje rekli i na tome je ostalo.

image

Marco Pašalić

DAMIR KRAJAC Cropix

Koja pojačanja, odnosno, koje pozicije Rijeka traži jer znamo da o imenima nećete?

- Razgovaramo o tome često mi iz struke s trenerom. On je poželio još jednog napadača, s time da smo za Obregona morali odbiti dvije ponude u zadnjih mjesec dana. Razgovarao sam i s njime osobno, nismo ga spremni pustiti dok nemamo adekvatnu zamjenu za njega nakon što mu je trener u zadnjoj polusezoni dao povjerenje i vratio ga u “život”. Ne možemo ostati samo na Ivanoviću, iako smo s njime jako zadovoljni. Imao je sjajan početak sezone prošle godine, onda je malo stao i povremeno se “javljao”, no bio je to preveliki teret za njega, da Rijeka samo s njime hvata naslov prvaka. Svi se slažemo oko toga. Silni je potencijal, nadam se da će ove sezone stvarno eksplodirati, no moramo naći neku adekvatnu zamjenu, pronaći malo drugačiji profil igrača, a imamo i problem na lijevom boku zbog ozljede Gode iako su tu Čabraja i Bogojević, koji je odličan rotacijski igrač, a igra sve više. Idealno bi bilo kad bismo našli beka koji može pokriti lijevu i desnu stranu. Kad su krila u pitanju, vidjet ćemo što će biti s Pašalićem, a volio bih svakako i jednog bržeg igrača u ofenzivnom dijelu momčadi, posebno kad nam treba malo više brzine i dubine - podvukao je sportski direktor Rijeke.

Rumunji su protivnik koji nam možda više odgovaraju u ovom trenutku

Unatoč tome što je prijelazni rok u punom jeku, u Rijeci ovih dana razmišljaju samo o - Rumunjima. Raić-Sudar bio je dio rujevičke klupske delegacije, koja je prvi susret između Paksija i Corvinula pratila uživo u Mađarskoj. Rezultat je sve iznenadio...

- Iznenadio je i mene, moram priznati. Znam kvalitetu mađarskog nogometa, ne podcjenjujući rumunjski. Paksi je bio viceprvak i osvajač nacionalnog Kupa, nije to nimalo lako. No, i Rumunji su momčad koja je dvije godine zaredom trebala ući u Prvu ligu, no nisu iz administrativnih razloga, a osvajači su nacionalnog Kupa. Imaju svoju kvalitetu, no 0:4 nije bio realan rezultat. Da igraju još pet puta zaredom ne bi to ponovili, što se i pokazalo u uzvratu. U prvih pola sata dvaput su prešli centar i zabili dva gola, to je usmjerilo susret. Radi putovanja bi bilo lakše ići u Mađarsku, no realno, mislim da su Rumunji ipak protivnik koji nam možda više odgovara u ovom trenutku, mada je sve to relativno... Nema više lakih utakmica, idemo iz susreta u susret, bitno nam je da imamo najjaču moguću postavu i da odigramo to kako treba - podvukao je Raić-Sudar.

Prva utakmica 2. kvalifikacijskog kola Corvinula i Rijeke igra se 25. srpnja u Rumunjskoj od 20.00 sati, dok je uzvrat zakazan za 1. kolovoza na travnjaku Rujevice, također od 20.00 sati. Rijeka ulaznice za revanš pušta u prodaju od utorka, 23. srpnja, s time da se u razdoblju od 23. do 29. srpnja vlasnicima kompleta ulaznica za sezonu 2024./2025. čuvaju njihova mjesta koja će se moći kupiti na blagajni (do subote, 27. srpnja, u 13 sati) i online (do ponedjeljka, 29. srpnja, u 12 sati). Pretplatnici u tom periodu online mogu kupiti isključivo svoje mjesto, dok ostala slobodna mjesta mogu kupiti na blagajni.

U istom periodu od 23. do 29. srpnja kreće i slobodna prodaja za sve navijače koji će moći kupiti bilo koje slobodno mjesto na stadionu. (sl)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. srpanj 2024 12:08