Niko Janković

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
TEHNIČKI POTKOVAN

‘Spreman sam biti riječki kreator, a naš je trener rođeni pobjednik, vidi se to i na našim izvedbama‘

Mladi ofenzivni veznjak Niko Janković trebao bi biti veliko pojačanje
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 17. siječanj 2023. 13:49

Nakon pobjede protiv Honveda, koji je na Rujevici poslužio domaćinu kao posljednji sparing partner uoči početka nastavka prvenstva, riječki su dečki dobili zasluženi slobodni vikend.

Mladi ofenzivni veznjak Niko Janković (21), jedan od najboljih pojedinaca tog dvoboja, unatoč tome što se nije upisao u strijelce (a bio je tako blizu dvaput u razmaku od tri sekunde!) bio je generator igre Riječana, posebno u nastavku susreta kada je Rijeka napokon “potekla” i na trenutke izgledala toliko moćno i samopouzdano da su brojni gledatelji, koji su došli po prvi put u novoj godini pogledati svoje ljubimce na djelu, gotovo i zaboravili realnost koja kaže da je Rijeka osmoplasirana momčad prvenstva.

- Htjeli smo pokazati što smo radili proteklih šest tjedana, mislim da smo se dobro prezentirali. Trener nam je prenio svoj mentalitet, “ginuli” smo jedan za drugoga na terenu i tako će biti i u svakoj narednoj utakmici. Ambijent? Prekrasan, drago mi je da smo pobijedili, volim pobjeđivati što god da se igra, nogomet pogotovo, ha, ha. Dvije vratnice? Ma dobro, to je manje bitno kada je netko drugi postigao pogodak. Bitno je da smo pobijedili, momčad je iznad svega, a i ja osobno uvijek stavljam momčad ispred sebe. Moje je da dam što više, što bi se reklo da ostavim srce na terenu, a onda će biti i pogodaka. Nekad ću to biti ja, nekad netko drugi, to je manje bitno - kazao je Janković u uvodu dodavši da ova Rijeka gleda samo prema - naprijed, bez osvrtanja na ono što je bilo.

Nova stepenica

- Pratio sam Rijeku dosta i prije mog dolaska na Kvarner, no ne bih htio ulaziti u to kako je bilo prvu polusezonu jer ovo je jedna nova Rijeka. Stigao je novi stručni stožer, imamo i dosta novih igrača koji su došli i moram reći da je ova momčad izvanredna. Imamo samo jedan cilj: odigrati što bolju polusezonu, dobro se prezentirati, razveseliti Kvarner, Armadu i sve navijače Rijeke i probati uhvatiti to četvrto mjesto. Nitko ne bi bio sretniji od nas, no idemo korak po korak, mi ćemo sigurno dati sve od sebe - rekao je Janković koji se, i prema riječima trenera Jakirovića, jako brzo adaptirao u novu sredinu, kao da je tu već godinama.

Predsjednik Mišković u odlučujućem je trenutku u tercetu klubova (Dinamo, Zrinjski, Rijeka), koji su pregovarali gotovo mjesec dana, napokon presjekao i mladog hrvatskog veznjaka s njemačkim pedigreom doveo na Rujevicu.

- Imao sam tu sreću što je prije mene u Rijeku stigao moj stručni stožer, jako sam sretan što sam opet s njima. Znam njihove zahtjeve, znam što očekuju od mene i od svakog igrača na terenu - dodao je Janković koji je već u svojoj drugoj utakmici za Rijeku pokazao da će nastaviti s dobrim navikama iz Zrinjskog, gdje je uz Bilbiju bio možda i ključni igrač u pohodu na superiorno osvajanje naslova prvaka.

Tehnički potkovan, trkački jako moćan, ovaj atipični izdanak Dinamove škole nogometa Rijeku je izabrao za svoju novu destinaciju i kako se sada čini - nije nikako pogriješio.

- Dolazak u Rijeku bio je za mene jedna nova stepenica, novi izazov u karijeri. Htio sam se opet okušati u našoj ligi, da vidim kako će to izgledati i jako sam sretan što sam donio takvu odluku - kaže Janković koji se savršeno uklopio u Jakirovićev način modernog nogometa i prije svega - discipline.

- Naravno, naš trener je rođeni pobjednik i želi svaku utakmicu pobijediti, prenio je to i na nas igrače, a mislim da se to vidi i na terenu. Svi dajemo svoj maksimum, živimo za pobjedu u svakoj utakmici, neovisno tko je s druge strane. Naravno, moramo biti ponizni i skromni u svemu i doslovce ići od utakmice do utakmice.

Emir Dilaver doveden je zbog svojih kvaliteta, iskustva i liderskih osobina, a Niko Janković, unatoč svojoj mladosti, trebao bi biti produžena ruka trenera u ofenzivnom dijelu, kreator ove ekipe. Može li on to?

- Pa naravno da mogu, spreman sam preuzeti tu ulogu. Moje je da dajem sve od sebe, a onda ćemo vidjeti što će biti. Što se Dilavera tiče, u svakom pogledu se osjeti njegov utjecaj, i na terenu i izvan njega on je već postao naš vođa. Zna podići glas, postaviti nas, a osobno to jako volim. Igra iza mene, osjećam se sigurnije uz njega. Ostali suigrači? Ma momčad je savršena, ne bi sada htio nekog posebno izdvajati, imamo podršku jedni od drugih. Ja volim i asistirati i zabijati, ali ponavljam, momčad je na prvom mjestu - rekao je Janković koji smatra da ova momčad još uvijek ima rezervi i može biti samo puno bolja.

Trkački jako dobri

- Mislim da se napredak vidi na terenu, trkački i fizički smo stvarno dobri, ali se nadam da će to sve biti još i bolje. Osijek? Protiv Osijeka će nam naravno trebati i malo sreće, no mislim da će to na kraju biti dobro. Imamo i težak raspored na samom početku prvenstva, tri gostujuća susreta zaredom, ali nema kukanja. Daj Bože da pobijedimo u Osijeku i onda će to odmah biti lagan raspored. Osijek je ipak u tom dvoboju favorit, igramo u Gradskom vrtu, ali mi ćemo se potruditi jako dobro prezentirati i sigurno ćemo skupo prodati svoju kožu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. srpanj 2024 16:13