Toni Fruk

 DAMIR ŠKOMRLJ Cropix
IMPRESIVNA JESEN

Stigao je na mala vrata, sad je na pragu rekorda Rijeke. Na vrhu ga čeka ‘zločesti‘ dragulj

Fruk nije imao svog klasičnog “poštara” kao što je onomad John Stockton imao Karla Malonea
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 02. siječanj 2024. 22:30

Kad se u protekloj polusezoni pisalo o moćnoj Rijeci, koja je od početka ljeta generalno igrala možda i najljepši nogomet u Hrvatskoj nogometnoj ligi, nekako su u prvom planu nerijetko bili reprezentativci, bilo seniorski, bilo juniorski (Ivanović, Pašalić, Pjaca), uz svestranog Niku Jankovića, no nesumnjivo je veliki pečat riječkoj ofenzivi dao i mladić koji je na mala vrata iz Fiorentine, odnosno, HNK Gorice sredinom srpnja stigao u svlačionicu momčadi s Rujevice.

Nestvarne brojke

Dakako, riječ je o 22-godišnjem Toniju Fruku, nakon Jankovića drugom najbolje ocijenjenom igraču polusezone (prema Sofascoreu), koji je uvjerljivo na prvom mjestu kad su u pitanju - asistencije. Fruk ih je u aktualnoj polusezoni skupio ravno 11 (Transfermarkt broji i jednu više, no kako se radi o konačnom autogolu Škaričića u dvoboju protiv Varaždina, ne možemo pričati o asistenciji suigraču), od kojih je čak 10 u HNL-u, uz jednu asistenciju protiv B36 Torshavna u pretkolu Konferencijske lige.

image
DAMIR ŠKOMRLJ Cropix

Toni Fruk u posljednje je dvije HNL sezone, igrajući u Gorici kao posuđen igrač Fiorentine, itekako pokazao svoj potencijal, no bilo je pitanje može li takve igre Fruk, uz dužno poštovanje Gorici, pokazati i u nekom znatno većem i kvalitetnijem klubu nego što je to tada bio slučaj. Fruk je skeptike demantirao već u svom debitantskom HNL susretu u bijelom dresu. Za svega 33 minute provedene u igri, u prvom kolu protiv Rudeša, Fruk je postigao jedan pogodak i isporučio jednu asistenciju (Bruni Godi iz kornera) za konačnih 4:0 u 89. minuti susreta.

Ono što njegov gotovo nestvarni uspjeh od ukupno 11 asistencija na polusezoni čini još i većim, osim same izvedbe u kojima su te asistencije bile, kako se to nerijetko kaže “pola gola”, jest i činjenica da Fruk te asistencije raspodijelio na čak osam suigrača.
Drugim riječima, nije Fruk imao svog klasičnog “poštara” kao što je onomad u zlatnom dobu NBA-a i Dream Teama John Stockton imao Karla Malonea, ovaj ofenzivni slavonski veznjak plemenitog kova, osim već spomenutog Gode, asistirao je i Radeljiću, Pašaliću, Selahiju, Jankoviću, Pjaci, Bandi i, konačno, napadaču Franji Ivanoviću.

image
DAMIR ŠKOMRLJ Cropix

Gledamo li broj asistencija prema svakom suigraču, po dvije Frukove asistencije imaju suigrači iz ofenzive, Pašalić, Pjaca i Janković, što je još jedan pokazatelj koliko je ta riječka ofenziva donijela radosti svima kojima je Rijeka u srcu. A tek smo na polovici natjecateljske sezone...

Zločesti dragulj

Kako god, Toni Fruk već sada se upisao na listu najboljih asistenata Rijeke u jednoj polusezoni. Kada je HNL u pitanju, rekord drži “zločesti” riječki dragulj Anas Sharbini s ukupno 13 asistencija u natjecateljskoj sezoni 2014./15. u 42 utakmice, dok je Fruk na toj ljestvici već sada treći s 11. Drugu poziciju drži Marin Tomasov, koji je u natjecateljskoj sezoni 2015./16. isporučio ravno 12 asistencija u 43 utakmice.

S obzirom na to da je Fruk svoj dojmljivi pothvat uspio napraviti u svega 24 dosad odigrane utakmice, nema sumnje da će upravo on ove sezone vjerojatno postati najbolji riječki asistent u povijesti kroz jednu sezonu.

11

asistencija upisao je Toni Fruk u prvom dijelu sezone

KOME JE ASISTIRAO

2 asista Marcu Pašaliću

2 asista Marku Pjaci

2 asista Niki Jankoviću

1 asist Bruni Godi

1 asist Stjepanu Radeljiću

1 asist Lindonu Selahiju

1 asist Emmanuelu Bandi

1 asist Franji Ivanoviću

"Dosta dobro funkcioniramo, imamo dosta ofenzivaca u ekipi. Svi se dobro razumijemo, cijela ekipa, nije mi se bio problem uklopiti. Sviđa mi se ova pozicija i ovaj način igre"

Toni Fruk

rijekin veznjak

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 22:49