Daniel Siebert

 VOJKO BASIC Cropix
PUT KOJIM TREBA IĆI

Strani suci pokazali su našima kako se to radi: Da to sami znaju, onakva greška s Rujevice ne bi se dogodila

Da bi ova sezona bila bez repova, potreban je - stranac. To je najbolje baš po sve
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 24. travanj 2024. 20:59

Nije presudno, ali ima smisla. Itekako. Činjenica da će ključni derbi sezone na Rujevici 5. svibnja između Rijeke i Dinama suditi strani suci, iz naše perspektive - zvuči odlično. Pa i ključno. Razlog je pritom vrlo jasan...

Istina, eto, i derbi svih derbija između Reala i Barcelone, na Bernabeuu, protekao je bez gol-tehnologije, što je nevjerojatno, ali još nevjerojatnije zvuče alibiji koji se stalno, iz našeg rakursa, vežu za lige Petice. Realno - koga briga.

Španjolci će to riješiti sami, ali mi svoje brige moramo riješiti sami. Te brige, recimo, dolaze s dvoboja Rijeke i Gorice, gdje Erceg opravdano ne vidi start Gode na Mitroviću, no ostaje potpuno nejasno da istu situaciju ne vidi i VAR soba na čelu sa Strukanom.

"Slučaj Goda"

Ne izričito da Godi uruči isključenje, nego samo da Ercega pozove da vidi situaciju na ekranu. Pa neka sudac odluči što je. Ako bi njegova odluka bila da nema faula, a kamoli kartona - super, no uloga VAR sobe jest da suca upozori na mogućnost isključenja. Koja je bespredmetno bila. A taj detalj, konačno, nije izolirani otok cijele sezone. Dapače...

Dolazak stranaca na hrvatske travnjake, poglavito sa Siebertom koji je arbitrirajući derbi na Poljudu dao do znanja kako se to radi: konkretno, s autoritetom, brzinom, odlukama. Ako je to našim sucima stvorilo dodatni pritisak, onda - "sorry", tom zadatku niste dorasli.

Put kojim treba ići

I zbog svega toga odlično je što će stranac stići na Rujevicu: kao prvo, da pokaže put kojim treba ići, kao drugo, da utakmicu vodi autoritativno, a kao treće, da iza derbija koji sublimira sezonu, ne ostaju nikakvi repovi. Pa kome pravo, a kome krivo.

Pogotovo našim sucima koji, čujemo, nisu zadovoljni refleksom medija i javnosti nakon dolaska stranih zviždaljki, ali, konačno, ta odluka donesena je - zbog njih. Kada bi učili od, primjerice, Sieberta i ekipe, onda se situacije kao ova na Rujevici ne bi niti događale.

Sklonost pogreškama, odjeku javnosti, ulasku u razne kompenzacije tijekom utakmice, ili posvećenost pažnji tko ima koliko akumuliranih kartona, upravo je i stvorila ovu situaciju.

Dodajmo tome i kritično, akumulirano nepovjerenje i stvar poprima kritične note.

Konačno, pričamo o godini 1999., što i do danas potpisuje - sudac. Da bi ova sezona bila bez repova, potreban je - stranac. To je najbolje baš po sve.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 21:00