GORAN SEBELIC Cropix
LEGENDA RIJEKE

‘Svaki start u Puli je bio na nož, srećom da sad postoji VAR. Očekujem pobjedu i ništa drugo!‘

Bivši napadač Rijeke i Istre 1961 najavio je novo izdanje derbija della Učka
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 13. travanj 2024. 14:04

Okrugli, 60. po redu derbi della Učka, na rasporedu je sutra kao posljednja utakmica 30. kola SuperSport HNL-a. Dobrosusjedski odnosi između dva kluba, u kojima su nerijetko igrali i neki legendarni igrači Rijeke, poput Ahmada Sharbinija, i dalje najuspješnijeg strijelca Bijelih u povijesti HNL-a, danas su daleka prošlost. Učka i geografska blizina, umjesto da spaja, u posljednje vrijeme sve više razdvaja dva kluba sa sjevera Jadrana, a naravno da su onda i tenzije među navijačima oba kluba još više naglašene.

Veliki korak prema naslovu

Dobro raspoloženi Ahmad, koji je nogomet na istarskom poluotoku igrao nakon što je raskinuo ugovor s Hajdukom, a u kojem je nerijetko bio u drugom planu, prvo se osvrnuo na jadranski derbi u kojem je Rijeka teško, no sasvim zasluženo pogotkom Marca Pašalića, uzela tri boda i nastavila svoju putanju prema naslovu prvaka. Legendarni riječki napadač uživo je, s tribina Rujevice, bodrio svoju Rijeku.

- Je, bio sam na toj utakmici, vidio sam jednu čvrstu utakmicu s jedne i druge strane, normalno, i nervoznu, s obzirom na to da je i jednoj i drugoj momčadi puno značila ta utakmica. Rijeka je, hvala Bogu pobijedila, i ‘ajmo reći, izbacila Hajduk iz utrke za naslov prvaka. Pokazali su Sopićevi izabranici da su stvarno ozbiljna, karakterna momčad koja ima i jako dobre pojedince. Zaslužena je to bila pobjeda, no ovi dečki tako igraju cijelu sezonu, ne radi se tu samo o ovoj utakmici. Mislim da su momci napravili veliki korak prema naslovu iako moramo biti svjesni da ima još dosta utakmica do kraja i da svaki eventualni kiks Rijeke čeka sve bolji Dinamo koji se jako puno digao posljednjih mjesec dana. Imali su lošijih utakmica i lošijih rezultata, čeka nas zanimljiv nastavak prvenstva - kazao je u uvodu Sharbini stariji koji je u Istru češće putovao kao igrač Rijeke, no u sezoni 2012./13. branio je i boje Zeleno-žutih tako da ima savršen uvid u derbije della Učka s obje strane prekrasnog Parka prirode koji je ujedno i prirodna granica najvećeg hrvatskog poluotoka i Kvarnera, odnosno Hrvatskog primorja.

image

Ahmad Sharbini

SRECKO NIKETIC/CROPIX Cropix

- Utakmice u Puli su uvijek bile teške i nezgodne. I aktualna Istra 1961 je dobra momčad, ne stoje na ljestvici kako bi htjeli, no to ne znači da nisu nezgodni. Uostalom, derbi je u pitanju, no siguran sam da će Rijeka ući ozbiljno u ovu utakmicu, da neće podcijeniti domaćina jer svako, a pa i najmanje opuštanje, neće biti dobro. No ja sam uvjeren da će Rijeka biti prava u ovom susretu, imaju širok roster gdje svaki igrač u svakom trenutku može ući i dati svoj doprinos. Što očekujem? Pobjedu i ništa drugo - dodao je Sharbini koji je posvjedočio kako je i u njegovo vrijeme bilo sportskog rivalstva, no animozitet između ova dva kluba praktički nije postojao.

Svatko se bori za sebe

Posljednjih je godina on sve veći, vidi se to i iz službenih izjava klupskih čelnika, ne samo navijača oba kluba...

- Rivalstva je bilo i tih godina kada sam ja igrao. Svaki put kada smo išli u Pulu bili smo svjesni što nas čeka. Svaki start je tamo bio “na nož”, srećom danas imamo VAR pa se svako udaranje protivnika bez lopte ili neki grubi start odmah kažnjava. No, mi moramo biti svjesni da se svatko bori za sebe, svoj klub, da su mu i ovakve utakmice jedna odskočna daska za nastavak karijere i da u njoj nešto i zaradi. Što se tiče navijača, svi oni bodre svoj klub, ne bih ja tu potencirao nešto više, mislim da toga niti nema. Ja razumijem to s jedne strane, svatko voli svoje - rekao je Sharbini koji se slaže da će utakmica protiv Dinama na Rujevici vjerojatno biti ta koja bi uvelike mogla odrediti novog ili starog prvaka.

image

Ahmad Sharbini

TEA CIMAS/CROPIX Cropix

- Pa sve ide ka tome, tako ispada, no još je dosta utakmica do kraja, no taj će međusobni susret puno toga otkriti. Kome bih dao prednost u borbi za naslov? Ja se iskreno nadam da će to biti Rijeka, ali sam isto tako svjestan da se Dinamo u zadnje vrijeme dosta digao, imaju puno kvalitetnih pojedinaca i bit će sigurno zanimljivo. No, nadam se i vjerujem da Rijeka sve to do kraja može izdržati i uzeti taj naslov - podvukao je za kraj najbolji riječki HNL strijelac.

Rijekinih 12 ligaških bez poraza u Puli

22/10/23. Istra 1961 - Rijeka 1:1

03/03/23. Istra 1961 - Rijeka 0:2

21/08/22. Istra 1961 - Rijeka 1:1

02/04/22. Istra 1961 - Rijeka 0:2

02/10/21. Istra 1961 - Rijeka 3:6

21/04/21. Istra 1961 - Rijeka 1:2

27/01/21. Istra 1961 - Rijeka 1:2

07/06/20. Istra 1961 - Rijeka 1:3

22/09/19. Istra 1961 - Rijeka 0:3

04/05/19. Istra 1961 - Rijeka 0:7

11/11/18. Istra 1961 - Rijeka 1:2

17/04/18. Istra 1961 - Rijeka 0:1

Uživanje s 40 godina i bratom Anasom u Omišlju

Iako mu je “na leđima” okruglih 40 godina, Sharbini, baš kao i mlađi brat Anas, i dalje aktivno igra nogomet. “Zakon braće” koji je nekada “palio i žario” travnjacima HNL-a, danas vlada u omišaljskom niželigašu OŠK-u.

- Je, igramo i dalje, imamo odličnu atmosferu, super nam je, a takvi su i ljudi oko kluba. Sve je naravno na amaterskoj bazi, ali baš uživam i super se osjećam. Dok god sam zdrav, tako će biti i dalje. Još nekoliko sezona? Ne znam, ha, ha, no bez pritiska, vidjet ćemo kako će zdravlje poslužiti - kaže Ahmad kojem, baš kao i bratu, kako je nedavno izjavio, dođe da opet i profesionalno zaigra kada vide ovakvu punu i raspjevanu Rujevicu.

- Pa sigurno da je tako, kada vidiš tu atmosferu, kada ti se emocije vrate, a s nekim od tih igrača si i igrao i trenirao... Lijepo je to, jako lijepo, nisi toga svjestan, dok igraš, kako je to lijepo. Tek kad odeš u igraču penziju vidiš kakva su to lijepa vremena bila. (sl)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 08:41