Niko Janković i Martin Baturina

 RONALD GORSIC Cropix
BIVŠI AS RIJEKE I DINAMA

‘Sve je na strani Rijeke! Ne smije se zadovoljiti bodom protiv Dinama, ovu situaciju treba iskoristiti‘

‘Dinamo je u lošem tonusu. Bio sam tamo, znam što znači kad tamo izgubiš dvije zaredom‘, kaže Šarić
Piše: Marijan ProjićObjavljeno: 12. studeni 2023. 07:23

Drugi put ove sezone Rujevica je rasprodana. Prvi put mamac je bio Hajduk, a sada je pred "bijelima" dvoboj s Dinamom. Derbi s "modrima", u koji domaći sastav nakon dugo vremena ulazi kao favorit. Istog je mišljenja i Daniel Šarić, pomoćni trener u U21 reprezentaciji, bivši igrač Rijeke, ali i Dinama.

Sve je na strani Rijeke

- Žao mi je što nisu još bolje iskoristili razdoblje u kojem Dinamo i Hajduk nisu bili najbolji. Da nisu iskoristili taj moment kako bi se mrvicu više odvojili na tablici. Rijeka igra odlično na Rujevici, ali igru u gostima moraju malo podići, kako bi se do kraja borili za to prvo mjesto. Možda im to malo fali, ali u sjajnom su momentu. Na drugoj strani, Dinamo nije u najboljoj formi, iako nisu ni daleko. Bio sam tamo i znam što znači izgubiti dvije utakmice zaredom. To su velike turbulencije, a oni u posljednje vrijeme nemaju rezultat, i atmosfera nije najbolja.

S posljednjeg sastanka Izvršnog odbora Dinama stigla je podrška Sergeju Jakiroviću, ali obično je to prvi znak da pozicija trenera postaje upitna. Hoće li Rujevica izazvati novu promjenu na klupi "modrih"?

- Ljudi koji vode klub dali su mu podršku, ali u nogometu se stvari brzo mijenjaju. Vrlo brzo se iz katastrofe može ući u dobre stvari i špekulirati, što čeka i Jakirovića. No ne bi bilo korektno u to ulaziti. Istina je, prolazi teško razdoblje, i čeka ga utakmica sa suparnikom koji je u uzlaznoj putanji. Povrh toga, derbi se igra na Rujevici, što je još jedan jezičac na vagi u korist Rijeke. Gledao sam nekoliko utakmica u posljednje vrijeme uživo, i doista su velike razlike u igri Rijeke na Rujevici i vani. Taj brzi teren i navijači donose im puno. Na drugoj strani, Dinamo ima dosta ozlijeđenih, dolaze umorni iz Češke, i sve je na strani Rijeke. Trebaju to iskoristiti i uzeti bodove.

image

Daniel Šarić

ORLANDO RIVETTI

Željko Sopić ne ustručava se kritizirati svoje igrače, ali istodobno vjeruje u mladost.

- Mislim da je mladost Rijeke jedan od razloga za razliku između utakmica doma i vani. Rijeka je protiv Gorice imali preko 20 udaraca, i nije bitno je li sve išlo u gol. Kad imaš puno pokušaja, velika je vjerojatnost da će nešto ući u gol. Razlike u tim segmentima u igri Rijeke stvaraju taj jaz između utakmica doma i vani. Rijeka ima i širinu. Dosta igrača koji kada uđu, mogu održati željenu razinu, ili donijeti nešto.

Sopić ima puno mladih igrača, željnih dokazivanja, koji imaju energiju, i to pokazuju posebno na Rujevici, ali ako dignu igri vani 20-30 posto, Rijeka će sigurno do kraja prvenstva biti u borbi za prvo mjesto. Nedjeljna utakmica neće odlučiti prvenstvo, ali Dinamo ima veći imperativ u lovu na bodove, dok za Rijeku ni neriješen ishod nije loš.

- Mislim da bi to bio pogrešan pristup. Dinamo je pod pritiskom, nisu u željenoj poziciji ni u Konferencijskoj, ni u domaćoj ligi, i trebaju im nasušno bodovi na Rujevici. No, Rijeka se ne smije zadovoljavati remijem. Mora iskoristiti situaciju koja joj se pruža. Dinamo će u jednom trenutku proraditi. Imaju igrače koji će doći na svoju razine, koji će zaliječiti ozljede, i Rijeka treba koristiti sve što se pruža. Rijeka je dobra, ima atmosferu i formu, i treba stvarati razliku kako bi poslije psihološki bilo lakše prebroditi kiks koji neizbježno dođe. Stoga u nedjelju trebaju ići na pobjedu, jer ako se boriš za prvo mjesto, o neriješenom ne trebaš ni razmišljati.

Odgovoran za svoje odluke

U redovima Rijeke tri su bivša igrača Dinama, u redovima "modrih" čak osam je nosilo "bijeli" dres, no, tribine s posebnim nestrpljenjem čekaju Jakirovića...

- U životu donosiš neke odluke i kakve god one bile, tvoja su odgovornost i plaćaš za njih. Ne ulazim u to kako je otišao i kako je to teklo, ali to je u konačnici normalno. Svatko bira svoj put. Kao trener ili igrač, doživiš stvari koje su neočekivane. Istina, nisu se razišli na najbolji način, i Sergej će imati tešku večer na Rujevici. No, bez obzira na sve, ne igra on, igraju igrači. Znam da mu neće biti lijepo ni ugodno, ali mora izdržati. On je trener, profesionalac i kao takav moraš se boriti s tim. Moraš to pregrmjeti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 20:48