GORAN SEBELIC Cropix
NAKON PORAZA OD DINAMA

Talijan igračima Istre dao slobodan dan pa ih dočekao ljut kao ris: Evo zašto ih je ‘izribao‘

Iako su Zeleno-žuti odigrali kvalitetnu utakmicu, neke stvari ipak su zasmetale Tramezzaniju
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. travanj 2024. 06:59

U utorak su nogometaši Istre 1961 nastavili s radom. Dan poslije dvoboja s Dinamom dobili su slobodno, a onda ih je u utorak popodne čekalo, prije svega, “ribanje”. Trener Paolo Tramezzani je, malo je reći, bio ljut kao ris nakon maksimirske utakmice. O tome je kazao igračima svoje (ljute) stavove u video analizi utakmice. Kako se ona odrađivala u fitness prostoru kampa, glasni tonovi negodovanja trenera odjekivali su...

Alergičan kad nema strasti

Što je Tramezzanija naljutilo? Prije svega govor tijela igrača nakon što su dobili treći pogodak u 58. minuti. Otkad je došao u Pulu, prije 2 mjeseca, te krenuo s pobjedom nad Osijekom, Talijan je inzistirao na snaženju natjecateljskog mentaliteta. Kao što svaki talijanski stručnjak puno drži do taktičke discipline, organizacije igre i fokusa od prve do posljednje minute, Tramezzani je očito teško prihvatio da se u posljednjih pola sata poremete linije. Dinamovi su igrači lako pronalazili koridore u posljednjoj trećini upravo zato što više nije bilo kompaktnosti, a ona nestaje kada popušta koncentracija i taktički red.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Istina je da je trener mijenjao i poprilično iznenadio nekim promjenama. Valinčić je izišao iako je djelovao solidno, možda zbog žutog kartona, s obzirom na to da igračima Istre i za “propuh” prema suparniku odmah sijevnu žuti kartoni. Valinčića neće biti protiv Rijeke. Tramezzani je ovaj put dao šansu onima koji dugo nisu dobili minute, kao Douglasu, Iovuu, a čak je zaigrao i Žgomba, koji je trebao na posudbu, a naposljetku je vraćen zimus juniorima...

Generalno gledano, osim prihvatljive igre u prvih 45 minuta, u nastavku je zeleno-žuta škvadra “pala” u gardu koji se nikako ne sviđa Tramezzaniju. Štoviše, alergičan je na igru gdje nema dovoljno agresivnosti, duela i strasti. Kažu svjedoci da je baš do srži izribao momčad, razočaran što je nakon svih dobrih stvari učinjenih u proteklom razdoblju, tako jeftino momčad pala u Maksimiru. Igrač koji je svakako bio na razini je Francuz Elias Filet, koji se iz utakmice u utakmicu iskazuje borbenošću i stalnim ulaženjem u šanse. U Maksimiru je postigao pogodak, a uz to je imao još četiri šanse (jedna vratnica). Njegov pristup može služiti kao primjer svima...

U sedam utakmica Zeleno-žuti su upisali dvije pobjede s talijanskim trenerom, uz četiri remija i do ove utakmice samo jednog poraza. I to na Poljudu, gdje su praktično primili pogodak iz jedinog ozbiljnog šuta domaćih. Do Maksimira primili su pet, a dali šest pogodaka, posljednje dvije utakmice s Lokomotivom i Goricom nisu primili pogodak niti suparnicima dali prostora za to.

Dinamo je prošlost

U većini utakmica Zeleno-žuti su bili uvjerljivog tehničko-taktičkog pristupa, i vjerojatno je ovaj korak unatrag, s četiri primljena pogotka, ražestio trenera...

Kako god bilo, Dinamo je prošlost, a Rijeka bliža perspektiva. U nedjelju na Drosinu dolazi lider prvenstva, koji je u velikom naletu. Rijeka u posljednjih 14 utakmica (od toga dvije u Kupu) ima čak 13 pobjeda! Jedini poraz upisali su kod Dinama. Takav ritam je doprinio da je Rijeka prvi favorit za naslov prvaka i praktično drži taj doseg u svojim rukama. No, i Dinamo je ušao u pobjednički ritam i puše za vratom Rijeci. Vjerojatno je da bi trku mogao presuditi ishod međusobnog im ogleda na Rujevici, 5. svibnja, ali do tada Riječani moraju pobjednički apsolvirati dva gostovanja, i to Istru u nedjelju i Lokomotivu prije Dinama.

Rijeka je veliki favorit

Što može učiniti Istra protiv tako učinkovite Rijeke? Nogometno gledano može poremetiti planove Rijeci, a može joj se dogoditi i uvjerljiv poraz. U prvom dijelu sezone u Puli činilo se da će Riječani apsolvirati lako Drosinu, poveli su rano, ali su početkom drugog dijela sustignuti. Gol Frana Mlinara donio je Istri bod, kao što su dva gostovanja na Rujevici pokazali debakl nastup Zeleno-žutih (0:6, 0:3). Doduše u ovoj drugoj utakmici igrali su s 10 igrača zbog isključenja Maurića u 45. minuti zbog prestrogog kriterija suca Čuline. On nije imao isti aršin kada je Selahi grubo nasrnuo na Mlinara, s posljedičnim lomom kosti. Mlinar se još uvijek nije vratio u puni pogon od te traume.

Majkić spreman za Opus Arenu

Lovro Majkić se nalazi u završnoj fazi oporavka. Golman Istre je na treningu prije tri tjedna dobio udarac u koljeno i zbog otekline i boli morao je stati. Terapije daju rezultata, a kako koljeno nema ozbiljnije oštećenje, Majkić bi se ovog tjedna mogao priključiti punom treningu. Za Rijeku neće biti spreman, ali za iduće gostovanje, u Osijeku, hoće. Mlinar je također pri kraju rehabilitacije te bi drugog tjedna mogao biti u treningu sa momčadi.

Poseban režim je za Faga Lawala, koji je nakon dva tjedna bolničkih pretraga dobio zeleno svjetlo za punu aktivnost. Brzonogi Nigerijac bit će u konkurenciji za Osijek. S tri žuta kartona Valinčić će u nedjelju biti na tribini, a vraćaju se nakon suspenzije Blagojević, Petrusenko i Majstorović. (rm)

Rijeka je, logično, veliki favorit za pobjedu jer ima i veću kvalitetu, i ogromne motive. Kakva će biti Istra, na temelju uspona i padova forme i učinkovitosti u nekim prošlim utakmicama, to je neizvjesno. Sigurno da će utjecaja na njeno izdanje imati i gard Rijeke.

Popunjeno nešto više od 3400 mjesta na Drosini

Do utorka popodne ukupno je popunjeno nešto više 3400 mjesta na stadionu. Izuzmemo li 1100 pretplatnih karata, prodano je dakle 2100 ulaznica. Od toga najviše otpada na gostujuće navijače koji su otkupili svih 1466 karata za južnu tribinu. Mjesta ima još na Zapadu i Sjeveru, što potvrđuje kako se domaći gledatelji “ne žure”. Sukladno toj dinamici izvjesno je da će ukupni kapacitet od 5519 mjesta na tri tribine (Zapad, Sjever, Jug) biti dovoljan za nedjeljnu utakmicu. (rm)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 02:10