Paolo Tramezzani

 RONALD GORSIC Cropix
IZAZOV ZA RIJEČANE

Talijan je s otvorenim gardom stigao u Maksimir i primio ‘petardu‘, hoće li za Rujevicu promijeniti pristup?

Rijeka ulogu favorita mora potvrdi i i na terenu, a Istra je u Rijeci samo jednom uzela puni plijen
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 16. kolovoz 2024. 22:41

Željko Sopić više ne stoluje na Rujevici, no bez obzira na tre˝nersku smjenu i ustoličenje dojučerašnjeg pomoćnika i danas aktualnog prvog trenera te istinskog “vojnika” riječkog kluba, Radomira Đalovića, Rijeka mora nastaviti svoj HNL put na domaćem terenu protiv Istre 1961. I to onako kako je to do sada u povijesti napravila baš svaki put osim jednom na domaćem terenu – bodovima.

Razlika između ova dva kluba dovoljno je velika da trenerska smjena u Rijeci koja, budimo realni, jest izazvala određene “turbulencije”, ne bi smjela previše koštati Riječane čak i ako s druge strane momčad vodi iskusni Paolo Tramezzani.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Naravno, ulogu favorita na domaćem terenu Rijeka, predvođena nekadašnjim sjajnim golgeterom i trenerom kojem je ovo prvo samostalno trenersko iskustvo u glavnoj ulozi, treba potvrditi i na terenu, no od riječkih navijača itekako omiljeni Đalović za svoju domaću premijeru dobio je protivnika po mjeri, koji je svega jednom od točno 30 odigranih utakmica, što na Rujevici, što na Kantridi, uzeo puni plijen iz Rijeke. Bilo je to prije dvije sezone, u onoj najgoroj polusezoni riječkog prvoligaša pod vodstvom uspješnog predsjednika Damira Miškovića, no tadašnja i sadašnja Rijeka, koliko je god moment specifičan, da ne kažemo i dramatičan, nemaju nikakvih zajedničkih dodirnih točaka, osim nekolicine igrača koji su bili dio tog nesretnog perioda kad je Istra predvođena mladim trenerom Garcijom jedinim pogotkom Ante Ercega uzela sva tri boda na Rujevici.

Tramezzanijeva Istra do sada je s Bijelima odigrala svega jednu utakmicu, bilo je to u travnju ove godine, u prošloj sezoni kad je nekoliko tisuća riječkih navijača na Drosini stvorilo praktički domaćinsku atmosferu u kojoj su Sopićevi puleni pogocima Fruka i Gode stigli do sigurne 2:0 pobjede. Momčadi talijanskog trenera igraju prepoznatljiv nogomet s njegovim potpisom, čvrstom obranom iza s brzom tranzicijom u posljednju trećinu, no momčad Istre ipak je kvalitetom ispod Hajduka kojeg je svojevremeno vodio, a najbolji pokazatelj toga bilo je otvaranje sezone u Maksimiru kad se Tramezzani išao nadigravati s aktualnim prvakom i osvajačem Kupa. Majkić, Blagojević i društvo primili su pet pogodaka, a na kraju su mogli biti i sretni s rezultatom, stoga je za očekivati da će Istra kod aktualnog viceprvaka doći u nešto zatvorenijoj varijanti kako ne bi dvaput u tri kola primila “petardu”.

Tramezzani je s Hajdukom mučio Rijeku

U 24 utakmice, koliko ih je proveo na klupi splitskog Hajduka u sezoni 2020./21., talijanski stručnjak se ipak može pohvaliti stopostotnim učinkom kad su u pitanju susreti s Rijekom. Tri utakmice, tri pobjede, od čega su dvije izborene na Rujevici identičnim rezultatom (0:1) dok je splitska momčad na Poljudu u toj sezoni slavila s 3:2. Treba li uopće i spominjati da niti jedan od tadašnjih igrača Bijelih više ne stanuje na Rujevici, baš kao niti većina igrača Hajduka (izuzev Livaje i vratara Kalinića i to u posljednjem susretu te sezone na Poljudu), stoga je taj podatak više statistička zanimljivost u korist talijanskog trenera, nego išta što bi moglo utjecati na ishod nedjeljnog dvoboja Rijeke i Istre 1961. (sl)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. rujan 2024 21:32