Serse Cosmi

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
‘OVO NIJE OBIČNA UTAKMICA‘

Test za sve u svlačionici! Cosmi najavio Jadranski derbi i igračima jasno poručio koji su njegovi ciljevi

‘U ovakvim situacijama u kojoj se mi nalazimo do izražaja prije svega dolaze muškarci‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 13. rujan 2022. 17:12

Trener Rijeke Serse Cosmi, netom prije nego što je klupski autobus oslikan motivima grba i grada s velikim natpisom "Krepat ma ne molat" krenuo put Dalmacije uoči sutrašnjeg 94. Jadranskog derbija i odgođenog susreta 2. kola SuperSport HNL-a, dao je svoje viđenje aktualne situacije.

- Sutrašnja utakmica, znao sam to i prije nego sam došao, nije jedna obična utakmica. To je derbi, moram reći da je to za oba kluba više od utakmice, kazao je u uvodu Cosmi osvrnuvši se još jednom na mentalitet svojih igrača, odnosno atmosferu koja trenutno vlada u momčadi.

- To je temelj, to je baza svega, od nje moramo krenuti. Rijeka jednostavno ne može igrati na razini na kojoj je sada. Razina na kojoj smo do sada igrali je premala, moramo podignuti svoj tempo, mentalno stanje, samopouzdanje i natjecateljski naboj, i to ne malo nego jako puno. Nakon svega toga možemo podignuti i razinu igre. Pričao sam s igračima, i oni su pričali međusobno, dao sam im jasno do znanja koji su moji ciljevi u naredne dvije utakmice koje su pred nama. Moramo izvući maksimum iz ove situacije. Nakon toga ćemo u reprezentativnoj pauzi staviti točku i podvući crtu ispod onoga što smo napravili. Nakon toga ću tek imati mogućnost u potpunosti upravljati nad ekipom i nad situacijom u kojoj smo se našli. Nakon toga mogu garantirati svim ljudima koji vole Rijeku, a posebno našim navijačima da će u klubu ostati samo igrači koji mogu dati 100 % od sebe i svoj maksimum na terenu. Da zaključim ovo, kada je sve dobro, kada imaš rezultate onda do izražaja dolaze nogometaši. U ovakvim situacijama u kojoj se mi nalazimo do izražaja prije svega dolaze muškarci. I zbog toga će naredni period biti test svima u svlačionici, posebno onima koji su karakterno djeca. Ako pokažu da se mogu nositi s ovom situacijom i da mogu naći izlaz onda će tu i ostati, objasnio je Cosmi kojem je sustav igre u ovom trenutku sporedna stvar.

image

Serse Cosmi

DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Bit će promjena, vjerojatno će biti rotacija unutar sastava. No ponavljam, možemo mi ponuditi i staviti raznorazne modele igre i sustave, no najvažnije je, i to nam fali, je da se na teren izađe s više ponosa, s više strasti i da se pokaže pravi karakter ove momčadi, dodao je Cosmi koji se osvrnuo i na zdravstveno stanje momčadi koja ne pamti toliko ozlijeđenih igrača u tako kratkom vremenskom periodu. Krešić, Halilović i Vučkić sigurno neće biti na raspolaganju za dvoboj s Hajdukom.

- Nažalost, samo Anton Krešić bi mogao konkurirati za Šibenik, Halilović i Vučkić su i dalje pod ozljedama zbog kojih neće biti u sastavu do reprezentativne pauze. Nadamo se da ćemo tijekom pauze te stvari riješiti. Ostali igrači? Imamo nekih sitnih problema s ostalim igračima, svi idu na put pa ćemo na licu mjesta vidjeti koliko su spremni za igru, objasnio je Cosmi koji se osvrnuo na statistiku u kojoj je Rijeka stigla do čak pet pobjeda u posljednjih šest susreta na Poljudu. Neka druga vremena...

- Ha,ha, velika je to odgovornost u svakom slučaju. Nisam vodio te momčadi pa ne mogu govoriti o tome. Optimist sam, ali sam i realist. Idemo u Split odigrati pravu utakmicu, objektivno je Hajduk danas bolja momčad, no to je derbi u kojem je sve otvoreno i nadam se da će nas onda i ta tradicija pogurati i biti na našoj strani kazao je Cosmi koji je odgovorio na pitanje fali li ovoj Rijeci jedan pravi lider na terenu, baš kao i jedan organizator igre.

- Ne da fali samo lider, fali i određeni broj igrača na terenu koji svojim stavom i pričom na terenu mogu izvući momčad iz trenutaka kada je to potrebno. No, ovo je momčad koju imamo, kada bude vrijeme i mjesto za razmišljati o dovođenju drugih igrača ćemo sigurno voditi računa o tome. Primjer je i prošla utakmica protiv Osijeka gdje je su oni izgledali kao domaćini, a ne mi. Imali su dominaciju, pričali su više na terenu, imali su puno bolji stav. Protivničke momčadi ne mogu dolaziti na Rujevicu i dominirati terenom u svakom smislu, mogu pobijediti zbog kvalitete, ali mora se znati tko je gazda u Rijeci kazao je Cosmi netom prije nego što je krenuo u Split.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 07:26