DAMIR SKOMRLJ Cropix
SNOVI SVE REALNIJI

Titula? Zašto ne! Jasno je kako Rijeka u šampionskoj utrci može do trona, na Rujevici imaju asa u rukavu

Rijeka je pokazala da zna igrati lijepo, ali i uzimati bodove. A to je puno važnije od ljepote dojma
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 10. listopad 2023. 16:20

Pobjedom nad Hajdukom u jadranskom derbiju, Rijeka je osjetila dvostruku sreću. Iako bi netko mogao pomisliti da je slast bivanja na prvom mjestu HNL-a važnije naglasiti od same pobjede koja, kakva god ona bila, vrijedi tri boda... U nogometnom gradu na Rječini s tom vam se postavkom mnogi neće složiti. Kad Rijeka dobije Hajduka, posebnija je ta od bilo koje druge upisane zelene kvačice. Jače sjaji, bolje se vidi, ma i od kakve europske... Padali su još ne tako davno i neki europski giganti pa je nekako uvijek lakše bilo zapamtiti poljudskih 0:4 u prosincu 2019. godine. Ili onih 1:3 iz lanjske veljače, odnosno 1:2 iz ovogodišnje, kada je Nediljko Labrović u zadnjim trenucima dvoboja skinuo jedanaesterac Marku Livaji.

Nakon što su dakle, na Rujevici ove sezone padali i Osijek i Hajduk, mnogi se u Rijeci nadaju da će sličnu sudbinu za točno mjesec dana doživjeti i Dinamo. Splitska je momčad prije reprezentativne stanke u listopadu pognutih glava napustila Kvarner, a u kolu prije okupljanja nacionalnih vrsta idućeg mjeseca gostuje Dinamo...

Skeptici, a oni se mahom nalaze u navijačkim krugovima suparnika pitaju se - dokle će trajati Rijekina sezona. Hoće li se negdje nasukati plavo-bijeli brod, na kakvoj mini, a kojih u HNL-u ima na svakom koraku. Potencijalno je, a to je dobro naglasio Tomislav Ivković u ovotjednom Stadionu, svako gostovanje itekako opasno. Počevši već od nadolazećeg kola i gostovanja na Drosini, Rijeka mora nastaviti u istom ritmu. Zadnja dva "away daya", kod Slaven Belupa i Rudeša riječki su Bijeli odradili sa šest bodova u vreći. To je jedna i jedina bitna stvar. Igra? Dojam? Umjetnost? Ljepota za oko? Koga briga...

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Rijeci se, što se također može svrstati u kolonu važnog, nije dogodila niti jedna ozljeda na tim utakmicama. Travnjaci su, stara je to boljka, diljem prvoligaške Hrvatske ponovno u dosta lošem stanju, da ne rabimo i neke teže kvalifikacije. Mnogi su posprdno, dijelom i s pravom, travnjak u Koprivnici za vrijeme dvoboja s Rijekom prozvali "krumpirištem" na kojem se netko u trenutku može naći s prekriženom karijerom u mjesecima koji dolaze. A kao da smo malo slučajeva s pokidanim križnim ligamentima već imali ove sezone...

Kada se bodovi već osvajaju, neovisno o načinu dolaska do istih, uz blagoslov izostanka ozljeda, pitanje koje bismo mogli izlučiti nije - može li ovosezonska Rijeka biti prvak? Odgovor je itekako dobro znan - može. Hoće li biti, to jasno ne možemo znati. Ali, da je pronađen model po kojem se na riječki način vodi borba za titulu, to je itekako točna tvrdnja. A u toj utrci koja će se do kraja razviti tek na proljeće, Rijeka ima asa u rukavu. I to samo takvog.

Željko Sopić i Gorica bili su i od "dragog Boga" otpisani prošle zime. Šibenik se odvojio na 11 bodova viška kao predzadnji na ljestvici, a nad Turopolje su se već nadvili drugoligaški oblaci kao kakvo prokletstvo. Prije svega, zbog promašenog izlaska u Europu u korona-sezoni 20/21, kada su uspjeli prosuti dvoznamenkastu prednost pred Rijekom i Hajdukom te na kraju završili peti. Sopić je prošle sezone u lovu na bodove spasa znao iz svoje momčadi izvući apsolutne gornje granice mogućeg, a alatima kojima je lani izborio ostanak u HNL-u s Goricom, sada bi mogao skrojiti i konačni poredak ovosezonskog HNL-a.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Sopićeva Rijeka iz tjedna u tjedan pokazuje da može uspješno zadovoljiti više aspekata. Može igrati dopadljiv, lepršav i efikasan nogomet. Može pobjeđivati i bodove osvajati u kontinuitetu. Može odgovoriti zahtjevima derbi-utakmica, ali i onih u kojima je neprijeporan favorit. Kritičari će reći da ni Koprivnicu ni Rudeš "nije baš izdominirala", ali posao je obavljen baš na način na koji je i trebao biti. Sve se to dogodilo u dijelu sezone u kojem je, nakon napornog ljetnog ritma vrlo lako pasti s klackalice u kojoj je na drugoj strani rezultat, forma momčadi i svi pritisci s kojima se ona nosi.

Stvar je sada, u načelu, vrlo jasna. Do stanke u studenom slijede Istra i Lokomotiva vani te Gorica i Dinamo doma. Do velikog HNL-odmora još se ide u Varaždin i Osijek nakon čega dolaze Slaven Belupo i Rudeš. Osam utakmica, dva prava derbija, ali i šest manjih ili većih opasnosti. Koliko bodova se uzme na "minskim poljima" Kranjčevićeve, Varaždina i Drosine, toliko će uspješan biti i nastavak riječkog lova na titulu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 12:22