Martin Baturina i Toni Fruk

 CROPIX/SN
Dražen Antolić
BATURINA VS. FRUK

Titulu bi mogao odlučiti sudar dvije najbolje desetke HNL-a. Jedan je jako blizu pozivu za Euro

Njihova klasa oplemenjuje momčadi i cijelu ligu. Malo je u svijetu takvih igrača
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. svibanj 2024. 15:15

Rezultat je jedino zlato okršaja na Rujevici, četiri kola do kraja sezone bitan je samo naslov prvaka, a sol i papar derbija bit će nadmetanje španera Martina Baturine i Tonija Fruka. Gotovo svaka velika momčad ima veliku desetku, u Dinamu i Rijeci to su njih dvojica.

Formalno, Fruk će češće igrati osmicu, a na dresu mu piše 21, no desetka nije samo brojka, niti oznaka za poziciju na terenu, to je statusni simbol. Označava glavnu facu među veznim igračima, playmakera, jednostavno najveću zvijezdu. Zato je i Fruk desetka, a ne samo Baturina jer on je taj. Tako je Zvonimir Boban među Vatrenima često djelovao i kao zadnji vezni, no po hijerarhiji, a ne tek po pukom broju, uvijek je bio desetka. Kao što Luka Modrić u pravilu pozicijski drži osmicu, a u Real Madridu "diez" je godinama na leđima kao pokazatelj tko je mozak igre.

Martin Baturina i Toni Fruk dvije su najsjajnije desetke i blago HNL-a. Njihova klasa oplemenjuje momčad i Ligu, nogometni zaljubljenik ili skaut, gledao iz gušta ili zbog posla, vidjevši da Dinamo predvodi Baturina, a Rijeku Fruka, zna kako se može nadati dobroj utakmici. Neće jednako uživati baš svaki put, ali to su igrači, pogotovo Baturina, koji i kad ne blistaju punim sjajem, daju razlog da se o njima govori. Loptu udaraju drugačije, a nogomet čine igrom koja je više od sporta, čiji je estetski aspekt približava umjetnosti. Pitanje je pratimo li ih u zadnjih izravnim dvobojima jer tko zna što prijelazni rok donosi...

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

Baturina je i ofenzivni i klasični vezni, i organizator i detonator. Dinamova igra ovisna je o njemu kao katarski proračun o ukapljenom prirodnom plinu. Infografika njegove HNL sezone crveni se po cijeloj sredini terena jer nema što nije igrao, osim korektora veznog reda. Brojke pogodaka i asistencija nisu kakve bi sam želio, ali samo je pitanje vremena kad će postati.

Iz drugog rakursa okršaj Rijeke i Dinama bit će posebno zanimljiv i Zlatku Daliću. Izbornik "zove u Pivanu" gdje će 20. svibnja objaviti koje igrače vodi na pripreme za Euro u Njemačkoj, a među imenima koje bi taj dan u zagrebačkoj Ilici mogao pročitati petorica su iz Rijeke (Marko Pjaca, Marco Pašalić, Nediljko Labrović) i Dinama (Bruno Petković, Martin Baturina).

To što je Fruk bio u Fiorentini, a nije ostao, ispisuje neka pitanja, nije reprezentativac jer tek čeka u redu

Vatreni i dalje imaju jednu od najjačih veznih linija na svijetu, međutim Baturinine ponešto drugačije igračke karakteristike od ostalih "srednjaka", moć jedan na jedan i sklonost ulaska u završnicu, aduti su zbog kojih neće začuditi ako mu izbornik povjeri minutažu u Njemačkoj. Mogao bi biti jedno od rijetkih osvježena koja će Hrvatska predstaviti svijetu na kontinentalnoj smotri. Dinamo je imao kolosalne špilmahere. Samo u posljednjih četrdeset godina - Marko Mlinarić, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Niko Kranjčar, Luka Modrić, Sammir, Dani Olmo, Lovro Majer... Baturina je nastavio sjajnu nisku.

image
DAMIR ŠKOMRLJ Cropix

Kod Fruka svi će istaknuti to što je najbolji asistent Lige s rekordnim učinkom, ali on je znatno više. Igračkim sazrijevanjem dodaje doprinos u obrambenom sektoru, postigao je i bitne golove. Rijeka ima brojne individualce, a Fruk je spona svima. S njim se odigravaju dupli-pasovi i trokuti, uvijek je "tu negdje", zato i ima toliko asistencija na kontu.

Toni nema pedigre poput Martina. To što je bio u Fiorentini, a nije ostao, ispisuje neka pitanja, nije reprezentativac jer tek čeka u redu, nije igrač kojega bi Zlatko Dalić ovog časa morao zvati ma tko da je u konkurenciji, ali njegov status rejting može samo rasti. Kad bi igrao u međunarodno većem klubu nego što je Rijeka na Transfermarktu, ne bi pisalo da vrijedi 3,5 milijuna eura nego bitno bliži Baturininih 18, iako ni Dinamov as ne bi trebao biti na 18, već najmanje na 30.

Baturina je znao biti otrov u derbijima, pogotovo za Hajduk, ali malo je dužan po toj osnovi ove sezone. Fruk pak nikad nije slavio protiv Dinama

Malo je u svijetu veznih igrača kakve "rađa" HNL. Zato i jesmo kao reprezentacija u vrhu, zbog toga igraju ili će igrati u ponajboljim klubovima. Baturina i Fruk nastavljaju niz... Pritom nisu sami, tu je i Petar Sučić. Baturina i Fruk su u fokusu, a Sučić, pomalo iz sjene gradi priču igrača koji je u Dinamo došao s porukom da je šestica koja može igrati osmicu, da bi tehničkim majstorstvom demonstrirao kako je i - potencijalna desetka. Po ulozi, ali što je daleko bitnije - po statusu budućeg korifeja Modrih.

Baturina je znao biti otrov u derbijima, pogotovo za Hajduk, ali malo je dužan po toj osnovi ove sezone. Fruk nikad nije slavio protiv Dinama. Martin u sedam utakmica u nadmetanju s Rijekom pamti šest pobjeda i jedan remi te vlastite četiri asistencije. Gol još čeka. Fruk, koji je dvije godine stariji, u ogledima s Modrima ima tek dva remija u osam nastupa, na konto nije stavio ni pogodak niti dodavanje za gol. Obojica gore od motiva...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 15:16