Od prošlosezonske Rijeke ostale su uspomene

 FRANKO COLORI/CROPIX
LEGENDE U NEVJERICI

‘To je neshvatljivo, igra se Europa, a Rijeka nema ni igrača! I da dođe Guardiola, nema koga trenirati!‘

‘Sadašnja situacija ne garantira ništa drugo osim borbe za sredinu ljestvice‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 18. lipanj 2022. 16:56

Na Rujevici gotovo pa ništa novo, i dalje se čeka novi trener s novim stručnim stožerom, i dalje se čeka još nekoliko igrača koji bi bitno ojačali konkurenciju među nogometašima Rijeke, koji su prije par dana krenuli u pripreme za novu sezonu.

Dok čelnici Bijelih pokušavaju riješiti veliku enigmu koja je odlaskom Gorana Tomića i velikog broja igrača nastala u klubu, uvjeravajući nas kako će ovosezonska Rijeka poteći moćno i silno do početka prvenstva i europskog ogleda sa švedskim Djurgardensom, neke bivše legende Rijeke se, baš kao i mnogi navijači koji pomno prate sve vijesti oko najdražeg im kluba, baš i ne slažu u svemu kada je u pitanju aktualno stanje oko kluba.

Čudna situacija

Pitanja je puno, odgovora je jako malo, na neka od njih svoj stav iznio je i Daniel Šarić, nekadašnji reprezentativac i dijete HNK Rijeka.

- Malo mi je čudna ta situacija. S obzirom na ono na što nas je Rijeka naviknula posljednjih godina, ovo mi izgleda dosta neozbiljno. Kreće se u pripreme u novu sezonu, odnosno, krenulo se u istu, Rijeku čekaju i europski dvoboji, a još uvijek se ne zna tko će momčad trenirati. Nezgodna je situacija i za dečke koji sada vode treninge, teško se postaviti prema igračima kada ne znate koliko ćete još biti tu, kao i za nekog tko bi trebao preuzeti momčad u jeku priprema. Prvenstvo počinje vrlo brzo, kao i te kvalifikacije za Konferencijsku ligu, nema niti ostatka stožera, ekipa se treba upoznati, prenijeti neku svoju ideju, a vremena za to je sve manje. Generalno, situacija nije pripremljena kako bi trebala biti - kazao je Šarić u uvodu.

Dotaknuo se i europskog protivnika kojeg Rijeka čeka.

- Možemo slobodno reći da ždrijeb za ovu fazu natjecanja nikako nije bio naklonjen Bijelima, bilo je puno lakših protivnika od švedskog kluba. Osim toga, igraju već prvenstvo, u natjecateljskoj su formi, pa Rijeku sigurno očekuje težak i zahtjevan dvomeč. A situacija s trenerom i rosterom nije baš bajna, kada je naš klub u pitanju, vidjet ćemo kako će to na kraju ispasti. Možda to sve na kraju ispadne jako dobro, ali situacija generalno nije obećavajuća, a vremena nema baš puno - objasnio je Šarić.

image

Daniel Šarić (desno)

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Nekadašnji desni bočni, koji je skupio 30 nastupa za Vatrene, smatra da bi možda bolje rješenje za trenera bio netko tko poznaje klub i prilike oko njega, a istaknuo je i svog favorita po tom pitanju.

- Ne znam kako čelnici kluba razmišljaju, koji su njihovi ciljevi. No, Rijeka je do sada s trenerima pogađala, doduše, situacija je sada bitno drugačija od one na koju smo navikli. Dosta igrača je otišlo, takve igrače Rijeka teško može dovesti, i tko god na kraju dođe za čelnog čovjeka struke, čeka ga težak posao. Riječke aspiracije su uvijek visoke i to treba opravdati, bio to čovjek sa strane ili netko od naših domaćih stručnjaka - rekao je Šarić.

Bez presedana

Sličnog razmišljanja bio je i Zoran Ban, nekadašnji napadač Bijelih, koji je početkom devedesetih ostvario veliki transfer u Juventus, a danas je cijenjen u menadžerskim vodama.

- Pitanje o treneru, stručnom stožeru i novim igračima je svakako kompetentno danas. Prije svega meni je to neshvatljivo, pomalo i neozbiljno da mi danas, kada su pripreme već počele, a uskoro će i prvenstvo te europske kvalifikacije, pričamo o tome uopće. To je bez presedana, čitao sam negdje da se od davne 1974. godine nije dogodilo da smo bili u takvoj situaciji. Rijeka ne samo da nema trenera, nego nema niti igrača. Sadašnja situacija u kadru ne garantira ništa drugo osim borbe za sredinu prvoligaške ljestvice, otišli su najbolji igrači, a na Rujevici se još nije pojavio niti jedan igrač koji bi bio dostojna zamjena. Neka ovo bude konstruktivna kritika čelnicima, teško mi je reći kakvo je stanje u klubu, ali to sigurno nije na razini kako je bilo u zadnjih nekoliko godina. Dolaze neki igrači za koje nisam siguran da su dovoljni za ambicije koje Rijeka ima. Opet, pričamo o bitnom, da danas Guardiola dođe za trenera, pitanje je s kim bi trenirao. Ako ti nemaš igrača, kvalitetnih igrača, koga bi taj trener, koji još nije niti došao, trebao trenirati. Znamo kako se lanjske godine vodio prijelazni rok, ušlo se u finale Kupa, izborila se Europa, pa se može reći da je taj glavni cilj ostvaren, no to je prošlost. Moramo gledati prema naprijed, nemamo igrače, nemamo trenera i stručni stožer, nitko mi ne može reći da je to dobro - oštar je bio Ban u svom izlaganju.

Pomalo kaotično

Pitanje kvalitetnog kadra pretpostavio je izboru trenera...

- Gledajte, Rijeci sada treba šest-sedam kvalitetnih igrača. Pet do podne je u tom smislu, da se tako izrazim. Kada su stoperi u pitanju, tu trebamo dva kvalitetna igrača. Isto tako nam trebaju barem još dva vezna igrača, jedan ofenzivni, jedan nešto povučeniji, pa tu su i bočni igrači, napadači... Rijeka mora pod hitno dovesti i riješiti roster u ovoj, pa slobodno mogu reći, i kaotičnoj situaciji. I na kraju, pripreme se trebaju početi s glavnim trenerom, on mora slagati križaljku nove momčadi koju čekaju veliki izazovi. Tko god preuzme tu funkciju sigurno mu neće biti lako, a u Europi smo izvukli jednog korektnog, ozbiljnog protivnika. Ako me pitate kakav bi trener sada bio potreban Rijeci, osobno bih volio da to bude netko od domaćih stručnjaka, koji jako dobro poznaje situaciju u i oko kluba - rekao je Ban.

BAN Trebalo se založiti za Tomića

Ban se osvrnuo na donedavnog trenera Gorana Tomića...

- Smatram da su se prelako riješili jednog od najboljih, ako ne i trenutno najboljeg trenera koji je bio u HNL-u. Kakvi su bili razlozi da je do toga došlo, prije svega Tomićevi razlozi, nije mi poznato, no Rijeka se, po meni, trebala više založiti za trenera kojeg su imali pod ugovorom.

ŠARIĆ Miletić je zaslužio priliku

Šarić je iznio svog kandidata za klupu...

- Meni bi, recimo, bilo logično da je Vjeko Miletić, koji je desetak godina bio u klubu kao pomoćni trener, dobio priliku ovog puta. Nisam unutra 100%, pa mi je teško i pričati o nekim stvarima, ali vrijeme će na kraju pokazati koliko su odluke bile ispravne. Po meni su domaći dečki zaslužili priliku, kvalitete sigurno ima među njima.

Linker
18. srpanj 2022 00:33