DAMIR SKOMRLJ Cropix
NOVA KANTRIDA

‘To je veliki projekt, najave su fenomenalne, a volio bih da se nešto napravi, to bi bila još veća stvar‘

Svi su oduševljeni najavom gradnje novog stadiona na Kantridi
Piše: Dražen Antolić, Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. prosinac 2023. 17:55

Nogometni klub Rijeka predstavio je projekt nove Kantride koji djeluje impresivno. Stari stadion ima svoju povijesnu i nadasve emotivnu vrijednost, ne samo za igrače, trenere i navijače Rijeke, već i za sve one iz drugih klubova koji su osjetili radost igranja (ili navijanja) pod legendarnim stijenama.

Jedan od onih koji su ispisivali povijest na Kantridi je i Nenad Gračan, bivši igrač i trener Rijeke, a danas izbornik hrvatske ženske nogometne reprezentacije.

- Sigurno da je to zaista velik projekt. Jedan stadion tog kalibra nedostaje Rijeci i navijačima. Mislim da je i predsjednik Mišković svojim ulaganjima u posljednjih 11-12 godina, kao i svojom željom da se to sve pokrene, i uspio u toj nakani, i vjerujem da će se to i izgraditi – rekao nam je Gračan.

Kakve su njegove uspomene s Kantride?

- Ima doista puno toga, od malih nogu kad sam počeo, pa da vam sad ne pričam o treninzima još u pionirima, pa s prvom momčadi, rezultati koje smo ostvarivali, pa velike europske utakmice. Uspomena je zaista puno...

U međuvremenu je Rijeka dobila novi dom na Rujevici, koja je zapravo prvotno zamišljena kao kamp.

- Eto, čovjek se privikne i na Rujevicu. Sigurno da je i to što se izgradila Rujevica što je bio veliki potez kluba i Miškovića. A ako se ostvari i projekt nove Kantride, onda će Rijeka zaista biti jedan pravi nogometni centar.

Trebaju li Rijeci dva stadiona?

- Nikad nije previše. Možda i ženski nogomet preseli na jedan od njih - zaključio je Gračan. (gčm)

image

Nenad Gračan

DAMIR KRAJAC Cropix


Nekadašnji centarfor Rijeke i dugogodišnji trener u njezinom pogodu, Danko Matrljan, oduševljen je najavom nove Kantride.

- Predivna je to vijest. To je veliki projekt. Nadam se da će biti realiziran, najave su fenomenalne, izgleda prelijepo. Meni kao bivšem igraču bilo bi jako emotivno doći na taj stadion, to bi bio povratak kući... Volio bih da se jedan dio stijene ostavi, da se ukomponira u sve, kao što je i najavljeno, to bi bila još veća stvar - kazao nam je Matrljan, koji je zabio jedan od najlegendarnijih golova na Kantridi, protiv Reala Madrida u Kupu UEFA, za pobjedu 3:1.

- Kantrida je bila naš hram nogometa, pojam. Stadion je bio specifičan. Rođen sam ovdje u Rijeci, cilj mi je kao djetetu bio doći na Kantridu i zaigrati na njoj. Emocije su velike, igrao sam pet godina. To je za mene pravi dom Rijeke. Gol koji sam dao Realu mi je jedan od najsretnijih trenutaka. Za starije generacije Kantrida je nešto posebno.

Pitali smo ga koliko mu se sviđa cijeli kompleks, koji osim stadiona obuhvaća i hotel i tri nebodera.

- Meni je bitan stadion. Sve će biti puno modernije, drugačije... Pozicija je ta koja bi probudila emocije, a bez tih se nebodera financijski ne može. Kako će ići dalje ne znam...

Bi li Rijeka s novom Kantridom bila još veći klub?

- Mislim da bi. Možemo govoriti da Rijeka i sad ima lijep teren, kamp i stadion, ali ovakva Kantrida bi digla klub na višu razinu. Vjerujem da bi igrači još ranije dolazili. Rijeka bi istaknula kandidaturu za još bitniju ulogu u Europi. Za Rijeku to ne bi bio jedan korak naprijed, nego deset koraka. Nadam se da ćemo doživjeti da se to realizira. Prvi bih volio doći na taj stadion. Kapacitet od 12 ili 14 tisuća, što se spominje, bio bi dovoljan, gledatelji bi imali komfor. Više nam ne treba. (da)

image

Danko Matrljan


Daniel Šarić, nekadašnji igrač Rijeke i hrvatski reprezentativac, rođeni Riječanin, sadašnji pomoćnik izbornika U-21 vrste Dragana Skočića, pozdravlja najavu izgradnje novog stadiona na Kantridi.

- Bilobi lijepo ako se izgradi novi stadion na Kantridi, mene kao i mnoge Riječane vežu emocije za Kantridu. Rujevica je i tako napravljena kao trening-kamp, ali potom se nešto nije događalo po planu, pa se i dalje tamo igraju sve utakmice. Veliki je to projekt, nadam se da će se sada uspjeti napraviti. Bilo bi super.

Kako bi to utjecalo na Rijeku kao klub?

- Gledao sam slike kako bi to izgledalo, to bi dalo dodatnu dimenziju i klubu i gradu. Osim Osijeka, takav stadion nema nitko u Hrvatskoj. Ja sam kao dijete sanjao da igram na Kantridi, a sad ponekad idem trčati tamo. Pamtim taj ambijent, Kantrida ima nešto posebno. Cijeli život sam vezan za Kantridu. Na Rujevicu odem samo pogledati utakmicu, mene osobno za nju ne veže baš ništa. Za klub bi to bila izvrsna stvar i korak naprijed.

Varijanta s golemim neboderima podsjeća na neke gradove znatno veće od Rijeke.

- Nema se što puno birati. To je ogromna investicija i ljudi koji ulažu u to moraju zaraditi, rade to iz svojeg interesa. Neboderi i hotel kao projekt su neizbježni. Sve to skupa da se napravi bila bi velika stvar za klub, grad i cijelu Hrvatsku. Specifična je Kantrida, ima i povijest, ali i budućnost. Moramo vjerovati u to...

Kažete “ako se napravi”, razumljiv je oprez jer mnoge najave nisu realizirane, no zašto se ne bi napravilo?

- Bit ćemo oduševljeni ako se to realizira. Nadam se. To je ogroman posao, treba promijeniti GUP pa nadalje. Iskreno se nadam da će sve ići po planu i na pravi način privedeno kraju - zaključio je Daniel Šarić za Kantridu, koja bi bila pravi stadion, dok je Rujevica ipak i dalje prije svega trening-centar. (da)

image

Daniel Šarić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 04:21