Serse Cosmi

 GIUSEPPE MAFFIA Nurphoto Via Afp
NOVI STRANAC U HNL-U

Transfer-bomba: Rijeka ima novog trenera! Stručnjak koji je godinama vodio velike utakmice stiže na Rujevicu

Radi se o prekaljenom talijanskom treneru koji je godinama radio u Serie A
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 04. rujan 2022. 22:34

Damir Mišković prelomio je pitanje novog trenera. Na Rujevicu stiže Serse Cosmi (64), iskusni talijanski trener koji ima pregršt godina staža u Serie A. Rijeka je predstavljanje novog trenera najavila za ponedjeljak u 12 sati.

Cosmi će tako naslijediti Fausta Budicina koji je imenovan trenerom odmah nakon odlaska Dragana Tadića. Obojica nisu iskoristili priliku koja im se pružila.

Cosmi je trenersku karijeru započeo je krajem 1980-ih u Elleri, kao trener mlade momčadi do 18 godina. Njegov debi kao trenera prve momčadi zbio se 1990., kada je postavljen za trenera Pontevecchia, male amaterske momčadi iz njegovog rodnog grada Ponte San Giovannija. Cosmi ju je doveo od Prima Categorie (četvrta razina amaterskih liga u Italiji) do Serie D (najviša) u samo pet godina. Potom je preuzeo Arezzu koju je u pet iznimno pozitivnih godina vodio od Serie D do Serie C1.

image

Serse Cosmi

FEDERICO PROIETTI Dppi Via Afp

Cosmi je 2000. postavljen za glavnog trenera Perugie, u Serie A. Vodio je momčad četiri uzastopne godine, osvojivši i Intertoto kup. Cosmi je napustio Perugiu 2004., nakon što je momčad ispala iz lige i te posao nastavio na klupi Genove u Serie B, s jasnim ciljem da je vrati u Serie A. Cosmi je uspio osvojiti ligu i dovesti svoju momčad do Serie A, ali je otišao zbog nesuglasica s predsjednikom kluba Enricom Preziosijem.

Nakon kratkog, ali uspješnog iskustva s Genovom, Cosmi je potpisao za Udinese, gdje je zamijenio Luciana Spallettija, koji je sezonu ranije izborio pretkolo Lige prvaka. Cosmi je bio taj koji je vodio momčad u europskom natjecanju, porazivši Sporting iz Lisabona u kvalifikacijama. Međutim, nakon niza razočaravajućih rezultata, Cosmi je otpušten 10. veljače 2006.

Nakon toga bilo ga je svugdje, da bi se 4. siječnja 2020. vratio u Perugiu nakon 16 godina, zamijenivši Massima Odda. Potpisao je ugovor do 30. lipnja. Cosmi je nakon toga imenovan menadžerom Crotonea 1. ožujka 2021. Nakon što nije uspio spasiti svoju momčad od ispadanja u Serie B, a Crotone je završio na 19. mjestu lige, klub je objavio da neće potvrditi Cosmija za novu sezonu.

Cosmi je popularan u Italiji zbog svog mentaliteta i načina na koji vodi utakmice. Uvijek ima "šiltericu" na glavi. Vodio je 922 utakmice u karijeri. Ima 342 pobjede, 304 remija i 276 poraza.

Iskusnijeg Mišković nije mogao naći...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. srpanj 2024 05:49