HNK Rijeka
NEKA NOVA RIJEKA

‘Trebao nam je igrač kao što je Dilaver, a Niko Janković može raditi razliku na bilo kojem dijelu terena‘

Novi trener kluba s Rujevice, radišni Sergej Jakirović, zadovoljan je dosad učinjenim ulaznim transferima
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 04. siječanj 2023. 09:47

Sergej Jakirović ili Profa, kako ga od milja zovu oni koji ga bolje poznaju, užarenu klupu Rijeke preuzeo je prije više od mjesec dana, iza njega i njegovog stručnog stožera već je više od polovice (četiri tjedna) odrađenih priprema uoči nastavka sezone, što je dobar povod za rezime svega viđenog i dosad učinjenog na Rujevici.

Novi trener Rijeke vrlo je zahvalan sugovornik, vješto barata riječima i jasno iskazuje svoje stavove ostavljajući dojam da itekako poznaje materiju i zna što radi, a upućeniji kažu da je upravo takav i na terenu, odnosno, uz njega, dok s trenerske klupe vodi svoju momčad.

- Naporno smo i intenzivno radili kroz protekla četiri tjedna, zadovoljan sam kako momci rade. Mogu reći da su i napredovali u nekim stvarima, spremniji su nego na početku priprema, što je i normalno. Imamo mir u radu, odigrali smo te tri službene prijateljske utakmice, dok smo onu četvrtu u nedostatku protivnika odigrali međusobno. Moram kazati da su momci i tom susretu pristupili jako ozbiljno po svemu. Dečki se trude, rade, motivirani su i to me jako veseli - kazao je Jakirović u uvodu.

Vratio se potom još nakratko na međusobni ogled svojih pulena.

- Izmiješali smo dvije podjednake ekipe, jednu je vodio kolega Salatović, drugu Đalović, na kraju je završilo 3:3, a bilo je tu i dramatike pred sam kraj. Jedna je ekipa povela 3:2 pred sam kraj utakmice, ali 20 sekundi kasnije su drugi izjednačili. Lijepo je čuti da je Rijeka postigla šest pogodaka? Slažem se, a četiri od njih postigli su napadači, što je jako, jako dobro - dodao je Jakirović, koji je neke detalje ipak zadržao za sebe, no vjerojatno su obje momčadi Rijeke zaigrale u već prepoznatljivom sustavu s četvoricom u posljednjoj liniji, odnosno, 4-2-3-1 ili u nekoj varijanti istog.

Rijekin trener pridodaje sljedeće...

- To će nam svakako biti osnova, imamo takav profil igrača da mogu odgovoriti na taj sustav. Naravno, mogu odgovoriti i 3-5-2 sustav, zavisi sve od skautinga protivnika u prvenstvu i onda se uvijek možemo opredijeliti za ono što je najbolje. Ipak, ja se osobno ne volim puno prilagođavati protivniku jer smatram da moramo prezentirati ono što treniramo i igrači se u tom sustavu najugodnije osjećaju. Svaki sustav protiv nekog drugog ima svoje prednosti i nedostatke, ali ja sam uvijek više koncentriran na svoju momčad nego na protivnika, no svakako moramo skautirati svakog protivnika da vidimo koje su njegove vrline, a koje mane - objasnio je Jakirović, osvrnuvši se i na kadar kojim raspolaže.

Posljednji u nizu igrača (nakon Marina, Jurića i Dilavera) koji je na stigao na Rujevicu je jedan od najvećih talenata svoje generacije, Niko Janković. Nastavi li mladi ofenzivni veznjak na Rujevici pružati svoja "plemićka" izdanja na terenu kakva je imao u Mostaru i to upravo pod paskom Jakirovića, nema sumnje da će biti pojačanje u veznom redu, posebno u onom dijelu koji "gravitira" ka golu protivnika.

- Mi smo u Niki dobili jednog motoričnog, mladog, agresivnog igrača, koji može raditi razliku na bilo kojem dijelu terena. Osim toga, dobar je i jedan na jedan, ima jako dobar udarac i prekid, što je u Zrinjskom već jako dobro prezentirao. No, moram kazati da do njegovog angažmana nikad ne bi došlo, a najmanje ne prije ljeta, da nije bilo osobno njega i njegove obitelji. Dolazak u Rijeku bio je njihova želja. Naravno, trebao se dogovoriti s Dinamom i Zrinjskim, no imali smo sreću da se i to riješilo. Ja osobno sam se izuzeo iz te priče, nisam želio raditi probleme svom bivšem klubu i "razmontirati" momčad koju sam ja gradio, ne bi to bilo fer od mene. Na kraju su sve tri strane zadovoljne ishodom. I ostali novi igrači su se jako dobro uklopili u ovu Rijeku. Svlačionica je dobra, dobra je i atmosfera jer su to prije svega dobri karakteri. Nitko tu ne iskače i onda se nije problem niti uklopiti. Svi oni su osobno izrazili želju za dolaskom, da pomognu Rijeci, ali na kraju krajeva i sebi - dodao je Jakirović.

Osvrnuo se i na dolazak iskusnog Emira Dilavera, koji je već u prvom pripremnom ogledu (protiv Juventusa) pokazao o kakvom se igraču radi, te Marina i Jurića.

- Na Dilaveru sam inzistirao zato što sam smatrao da nam takav igrač fali, i u svlačionici i na terenu, a to se već osjetilo do sada. Antonio Marin je veliki potencijal, koji je negdje "zaštekao", odnosno, nije imao dovoljno minutaže, isto tako i Jurić. Nitko od njih nije došao "reda radi", svi su to htjeli i vide se u Rijeci - kazao je Jakirović.

Rijekin trener najavio je još barem jedan dolazak (Banda) i nekoliko odlazaka (prodaje, posudbe...), s obzirom na to da je roster Rijeke i dalje takav da je nemoguće zadovoljiti sve, a kako se to u prošloj polusezoni pokazalo, niti je to naročito dobro za igru i rezultat.

Nažalost, s Mitrovićem smo se morali vratiti jedan korak unatrag

Navijački puk se pita što je s Matejom Mitrovićem, možda i najvećim ovosezonskim pojačanjem, koji je zaradio tešku i nesretnu ozljedu praktički odmah po povratku u Rijeku prošlog ljeta?

- Nažalost, što se Mateja tiče, morali smo se vratiti jedan korak unazad. Radio je jedan pregled, gdje se pokazalo da još ta ozljeda nije takva da može ući u momčad. No, Matej je s nama, radi svaki dan individualno, prije svega na jačanju tih mišića, pa mislim da će mu još ovaj mjesec trebati kako bi ušao u normalan rad s momčadi. Takve su trenutno prognoze... - reći će Jakirović. (sl)

JAKIROVIĆEVIH PRVIH PET

HNL (18. kolo)

21/01/23.

Osijek - Rijeka

HNL (19. kolo)

28/01/23.

Šibenik - Rijeka

HNL (20. kolo)

05/02/23.

Hajduk - Rijeka

HNL (21. kolo)

11/02/23.

Rijeka - Gorica

HNL (22. kolo)

18/02/23.

Lokomotiva - Rijeka

Web shop nije bio u funkciji

Poput mnogih drugih web shopova, i onaj Rijekin bio je nedostupan 30. i 31. prosinca zbog implementacije novih cijena, odnosno, uvođenja eura. Kako god, sada je sve u redu, od 1. siječnja 2023. godine ponovno se preko internetskog dućana mogu kupovati artikli kluba s Rujevice.

46

godina proslavio je Sergej Jakirović potkraj prosinca

15

bodova ima Rijeka u HNL-u, čak 26 manje od Rijeke

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 15:22