Franko Andrijašević s djetetom na utakmici Rijeke i Lokomotive

 HNK RIJEKA/FACEBOOK
BIT ĆE TO VELIKA BORBA

‘Trzavice između Livaje i Kalinića? Pa oni idu prema istom cilju! A Tomić je s Rijekom napravio vrhunski posao‘

‘Rijeka? Tko bi očekivao da će na Božić imati isto bodova koliko i Dinamo‘, priča Andrijašević.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 08. veljača 2022. 16:21

Na zapadnoj tribini Rujevice u subotu je bio i Franko Andrijašević (30), gledao je okršaj svoja dva bivša kluba, Rijeke i Lokomotive (igrao je u Prvoj HNL još i za Hajduk i Dinamo). Andrijašević je na odmoru, ljetos je, podsjetimo, otišao u kineski Zheijang (ugovor mu traje do 1. siječnja 2024. godine), s kojim je izborio prvoligaški status. Trenira na Rujevici, u Hrvatskoj će biti još nepuna dva tjedna...

- Vraćam se u Kinu 21. veljače, po slijetanju ću u osami zbog koronavirusa provesti 14 dana i početkom ožujka počinju nam pripreme. Prvenstveni je start predviđen za kraj travnja - rekao nam je Andrijašević, ponudivši ocjenu subotnjeg dvoboja:

- Bila je to zanimljiva utakmica, pet pogodaka svakako je dalo visoku ocjenu okršaju, u kojem je Rijeka bila bolja i zasluženo je pobijedila. Iako se pri vodstvu Rijeke 2:0 i 3:1 činilo da je sve odlučeno, na kraju se to malo zakompliciralo. Vidio sam izjavu trenera Gorana Tomića “kao i uvijek”, ha, ha, ha... Za Rijeku je najvažnije da je upisala sva tri boda i nastavlja utrku za naslov.

Ozbiljan suparnik

Kako procjenjujete izglede klubova u toj utrci?

- Kvartet velikih pobijedio je u posljednjem kolu i bodovno se, eto, ništa nije promijenilo. Kad pogledamo imena igrača, Hajduk je sad nakon Kalinićeva dolaska svakako ozbiljan suparnik Dinamu za osvajanje naslova! Splićani dobro igraju i na dobrom su putu, a Dinamo i dalje ima najkvalitetniju momčad i najveći je favorit. Rijeka je, pak, već dosad probila sve granice optimističnih očekivanja, malo je tko, naime, ljetos očekivao da bi pola godine kasnije Rijeka mogla biti u ovoj poziciji. Osijek također iskazuje odlike velike momčadi, pobjeđuje i kad ne igra najbolje, dobro su Osječani posloženi i vidi se trenerska ruka Nenada Bjelice. Bit će zanimljivo, vrlo zanimljivo...

Koliko Kalinićev povratak na Poljud može promijeniti utrku za naslov?

- Mogao bi dosta promijeniti. Kalinić je, naime, u natjecateljskom ritmu, i to u ritmu Serie A, jedne od najboljih svjetskih liga! Ne treba ga, dakle, čekati, dolazi u sredinu koju dobro poznaje, poznaje mentalitet ljudi u Dalmaciji i siguran sam da može jako pomoći Hajduku, koji je ovim potezom napravio veliku stvar.

Kako će funkcionirati tandem Livaja Kalinić? Postoji li možda opasnost sukoba dva izražena ega? Jer, svojeglavi Kalinić (sjetimo se samo da je bio potjeran iz nacionalne vrste sa SP u Rusiji), dolazi u “Livajin Hajduk”?

- Ne vjerujem da će biti trzavica. Livaja je također “domaći”, a također je, baš kao i Kalinić, mnogo toga doživio i prošao tijekom inozemne karijere. Iskusni su igrači, neće se zamarati nevažnim potankostima, a vjerujem da će se na travnjaku sjajno nadopunjavati. Obojicu će, k tome, vući zajednički cilj, a to je osvajanje trofeja!

Mogu mnogo naučiti

Nadareni i razvikani mladići, Biuk i Ljubičić, sad definitivno padaju u drugi plan. Bi li možda tu moglo biti problema, može li se javiti nezadovoljstvo, igrača i njihovih agenata?

- Ti mladići mogu mnogo toga naučiti od Livaje i Kalinića. Gledajući ovako sa strane, čini mi se da Hajduk ima sjajan spoj iskustva i mladosti i sad je na treneru da od tako dobrih igrača napravi pravu momčad, koja će se do kraja boriti za naslov.

Što biste izdvojili kao najjači adut Rijeke u toj utrci za trofej?

- Mnogo je toga dobrog, počevši od sjajnog ozračja na domaćim utakmicama na Rujevici. Navijači uvijek stvore željeno ozračje, daju vjetar u leđa i doista su 12. igrač Rijeke, koja opet, u zadanim okvirima, ima odličnu momčad. Tomić je napravio vrhunski posao, siguran sam da nitko nije očekivao da će Rijeka dočekati Božić s istim brojem bodova kao i Dinamo! Sjetimo se samo pesimizma s početka sezone, pa ljetos se govorilo “bit će dobro budemo li peti”... A Tomić je šutio i radio, stvorio je pravu momčad, napravio je mnogo, znatno više od očekivanja. Treba biti realan i priznati to - smatra Andrijašević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 07:37