Ivan Smolčić
 

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
DVOBOJ NA OPUS ARENI

‘U kakvoj god formi Osijek bio, derbi je uvijek derbi. Idemo se pofajtati, bit će to najteža utakmica polusezone‘

Na konferenciji za medije uz Željka Sopića bila su dva igrača, Ivan Smolčić i Niko Galešić
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 02. prosinac 2023. 11:04

Nogometaši Rijeke danas (15 sati) će po prvi puta istrčati u Opus Arenu i u sklopu 17. kola SuperSport HNL-a snage odmjeriti s domaćinom Osijekom. Uz trenera Željka Sopića, ovog su puta na konferenciji za medije bila čak dvojica igrača Rijeke, Ivan Smolčić i Niko Galešić. Povod je svakako bio svečan, uoči odlaska na mini slavonsku turneju oba braniča potpisala su nove ugovore s Rijekom do 2026. godine.

- Mogu samo biti zahvalan što mi se produžio ugovor. Moj stari ugovor imao je opciju produžetka na još dvije godine, ali klub mi je prišao i ponudio novi ugovor. To dovoljno govori o kakvom se klubu i kakvim se ljudima radi, jednostavno sam zahvalan i sretan. Moja karijera u Rijeci je prije tek nekih godinu dana krenula prava karijera u prvoj momčadi. Kroz proteklu godinu jako sam puno naučio od Dilavera i Mitrovića, puno mi je to pomoglo da postanem igrač kakav sam danas - kazao je Galešić u uvodu, a slično je kazao i popularni Smola.

- Ponosan sam što mi je klub iskazao poštovanje i produžio ugovor. Sretan sam, ponosan i zadovoljan, a mogu obećati da ću im to probati vratiti na terenu na najbolji mogući način. Sami smo se za to izborili? A tko će ako nećemo mi, i Niko i ja. Dugi smo niz godina ovdje, sam se za to moraš izboriti. Dijete sam ovog kluba, naravno da mi je drago da ću biti i budućnost ovog kluba.

U tri kola, koliko je ostalo do kraja ovog dijela sezone, Rijeka ima priliku ostati u samom vrhu lige, možda čak i preskočiti Hajduk na čelnoj poziciji.

- Moramo biti jako zadovoljni. Jednostavno, imali smo jednu, dvije utakmice u sezoni gdje smo bili lošiji, protiv Hajduka na Poljudu i Dinama na Maksimiru, no pokazali smo da svima možemo parirati, a imamo i niz od čak 10 utakmica bez poraza. Ako se poklopi da se dođemo do toga, tko sretniji od nas. Hajduk jest ispred nas, ne ovisimo sami o sebi, no sigurno želimo ostvariti najbolji mogući rezultat kroz te tri ligaške utakmice i kup susret u Vinkovcima - objasnio je Galešić s kojim se uglavnom složio i, sada to već možemo reći, nekadašnji stoper, a danas jako dobri desni bek.

- U nekim situacijama je to sigurno moglo bolje, no davali smo svaki put svoj maksimum. Imamo četiri utakmice u kojima želimo uzeti četiri pobjede, ali idemo iz susreta u susret pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti.

Prva je na redu upravo današnja utakmica protiv Osijeka, momčadi koja će sigurno tražiti izlaz iz svoje mini krize.

- Svi znamo kvalitete Osijeka, to je jedna momčad s top napadačkim triom. Mi idemo u Opus Arenu s jednom mišlju, vjerojatno je to najbolji stadion u Hrvatskoj, a to je "pofajtati" se za bodove i pobjedu. Ako budem igrao, znam da će mi Ivan pomoći čuvati Miereza, a ja njemu Lovrića, ha, ha. Mierez je igrač ogromnih kvaliteta, i u skoku i u trci. Mi stoperi volimo kazati da ne volimo kada je napadač dosadan, da te stalno "ganja" i trči, a on je upravo takav tip. Moramo ga izolirati na isti način kako smo to već napravili ove sezone na Rujevici, da što manje dođe do lopte - kazao je Galešić, a na opasnosti upozorava i Smolčić.

- U kakvoj god formi Osijek bio, derbi je uvijek derbi. Dobar stadion i dobar protivnik garancija su dobre utakmice, veselimo se tome i idemo probati uzeti tri boda. Moramo biti kompaktni i onda vjerujem da nećemo imati problema.

Eventualnom pobjedom protiv Osijeka Bijelima će ostati dvije, nazovimo ih lakše ligaške utakmice do kraja aktualne polusezone. Osim što su to protivnici po mjeri (Slaven Belupo i Rudeš) dodatna prednost Rijeke bit će i domaći teren, a obje su momčadi Riječani već svladali ove sezone, Rudeš i doma i u gostima, Belupo u gostima u Koprivnici.

- Daleko su još te utakmice, misli su nam samo na Osijeku. Vjerojatno će nam to biti najteža utakmica do kraja ove polusezone, ali mi moramo u svakoj biti na 100 % i izvući maksimalni rezultat - podvukao je Galešić.

Već pet godina bez pobjede u Osijeku

Da će biti lako momčadi s Kvarnera u Osijeku stići do tri boda, neće sigurno, no Rijeka će, prema posljednjim prognozama, odnosno stanju prodanih karata, imati veliku podršku u Opus Areni, možda upravo to bude jezičac na vagi ovog dvoboja koji će uživo gledati više od 600 Riječana. Rijeka na taj uspjeh u gradu kojim protječe Drava čeka točno pet godina i jedan dan. Posljednji put Rijeka je u Gradskom vrtu slavila sada već davnog 1. prosinca 2018. godine, tadašnji trener Igor Bišćan na krilima dvostrukog strijelca Antonia Mirka Čolaka i dalje stoji u statistici kao posljednji uspješni trener na osječkom gostovanju. Nakon tog dvoboja Rijeka je u Osijeku odigrala čak devet dvoboja i upisala svega dva remija (posljednje dvije utakmice) uz sedam poraza i prilično negativnu gol-razliku od minus deset (5:15). Valjda je u toj jubilarnoj desetoj utakmici vrijeme za - promjene.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 00:02