Robert Murić, Domagoj Pavičić, Stefan Ristovski i Josip Mišić

 Cropix
BIVŠE LJUBAVI

U utakmici koja možda i titulu nosi, oni su dodatni začin! Različite priče danas važnih igrača Dinama i Rijeke

Zanimljiva je povijest 4 igrača, među kojima su oni koji bi u derbiju trebali imati neke od glavnih uloga
Piše: Tomislav Juranović/JLObjavljeno: 08. travanj 2022. 22:36

Čudni su putevi nogometni. Evo, goli primjer stiže ovoga vikenda, na Rujevici, u još jednom HNL-klasiku, u kojem Rijeka lovi posljednje korito koje vodi do eventualnog šampionskog ušća, dok Dinamo kani zbaciti jednog konkurenta s vrata. Tamo, na Rujevici, naime, sučelit će se bivše ljubavi, i to u nekoim od ključnih uloga obiju momčadi.

Posljednji kvarnerski pjev

S jedne strane terena, onoj riječkoj, stajat će bivši dinamovci Domagoj Pavičić i Robert Murić, dok će Rijeku, ovaj put u modrome dresu, napadati Stefan Ristovski i Josip Mišić.

Uloge su, međutim, prilično drugačije: dok su i Murić i Pavičić u Rijeku došli upravo tražeći afirmaciju koju iz raznih razloga nisu dočekali u Dinamu, Ristovski i Mišić upravo su u Rijeci napravili važan iskorak, ispisali najljepša poglavlja riječke nogometne povijesti, pa onda, via inozemstvo, stigli u Maksimir kao pojačanja. Tko zna, možda jednog dana ista sudbina čeka i dva nogometno odgojena dinamovca...

Pavičić, danas već 28-godišnjak, u Rijeku je stigao još prije četiri i pol godine, a u tom je razdoblju izrastao u "desetku" i ključnog čovjeka momčadi - ono što je, primjerice, Krovinović Hajduku ili Ivanušec Dinamu - a ovoga proljeća pjeva svoj posljednji kvarnerski pjev, s obzirom na to da mu na ljeto istječe ugovor i odlazi put novih izazova. Kojih, još se sa sigurnošću ne zna.

Murić (26) je, pak, nakon onog poznatog sukoba s Mamićem otišao u Ajax, no odrastanje u inozemstvu više mu je uzelo nego dalo, pa je nakon Amsterdama, Pescare i Brage, dospio u Rijeku da revitalizira karijeru, što je u protekle tri godine itekako uspio.

Štoviše, već zimus ga se spominjalo i u kontekstu Dinama, ali i Galatasaraya, no do ljeta je sigurno pod Tomićevom komandom. Obojica su za Rijeku dosad odigrala 281 utakmicu, uz 57 golova i 47 asistencija, što dovoljno govori koliko znače "fiumanima".

S druge strane, Stefan Ristovski (30) poslije Rijeke otišao je u Sporting, a početkom prošle godine stigao je u Maksimir za milijun, i s etiketom pojačanja koju je u potpunosti opravdao.

U toj mjeri da su se do danas već zaboravile neprimjerene riječi koje je prema Dinamu upućivao kad je nosio riječki dres.

Josip Mišić (27) u Dinamo je prije godinu i pol sletio s iste adrese, i u međuvremenu postao jedna od najstabilnijih Dinamovih karika, pogotovo u odsustvu Arijana Ademija. Čvrst oslonac u kontinuitetu, za kojeg definitivno uloženih dva milijuna eura ljetos nakon posudbe, nisu bačen novac. Zajedničkim snagama Dinamu su dosad dali 119 utakmica, uz pet pogodaka i 12 asistencija.

image
JL

O bivšima sve najbolje

Dakle, poker asova u koje se klubovi pouzdaju. Dinamo u kadru, doduše, ima i Daniela Štefulja, ali na njemu je da se tek dokaže i postane važna karika, kakva su ova četvorica igrača, koja bi se, da priča bude bolja, u derbiju trebala gotovo direktno sudarati na terenu - Murić i Pavičić igrači su koji napadaju, a Ristovski i Mišić oni koji prije svega brane Dinamova vrata i ambicije. U vjerojatno posljednjoj utakmici u kojoj će se sučeliti, barem u dresovima Rijeke i Dinama.

Sva četvorica, ujedno, o "bivšima" govore sve najbolje. Ne toliko iz kurtoazije, koliko iz poštovanja. Rijetke su takve ljubavi koje su ili putem popravljene (Murić i Pavičić s Dinamom), ili nikad zaboravljene, poput Ristine i Mišićeve romanse na Kvarneru.

Danas su, ipak, na drugim stranama, s posebnim odnosom Tomića i Kopića, koji ih iznimno cijene i drže udarnim igračima svoje momčadi. U utakmici koja možda i titulu nosi, njih četvorica dodatni su začin. Svu četvoricu, pritom, stvorila je ili regenerirala Rujevica, no u nedjelju će sudar biti bez posebnog sentimenta.

Konačno, prema jednoj analitičkoj stranici, Mišić je treći, Murić peti, Ristovski deveti, a Pavičić 19. najbolji ovosezonski igrač 1. HNL-a. I to sasvim dovoljno govori o tome kakve uloge momci igraju - one glavne, dakako. I zato je fokus (i) na njima - na dva dinamovca u Rijeci i dva "fiumana" u Dinamu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 02:43