Toni Fruk

 DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix
NOVI HIT-IGRAČ

Udara ‘vanjske‘ poput Sharbinija i Modrića, najbolji je asistent HNL-a, a Dinamo ga nije htio

U Maksimiru su, premda su ga imali priliku dovesti, procijenili da to nije igrač za njih
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 26. studeni 2023. 22:35

Igrala se 13., ovog puta po Riječane sretna minuta, kada je nakon tko zna koje već osvojene lopte Lindona Selahija ovog prvenstva, ona stigla do Tonija Fruka. Riječki ofenzivni veznjak plemenitog kova loptu je teledirigirano poslao prema Emmanuelu Bandi koji je vješto izbjegao zaleđe, smirio loptu i zakucao je preciznim udarcem pored nemoćnog Olivera Zelenike za vodstvo Rijeke u Varaždinu.

Bandi svaka čast na ulasku iz drugog plana i egzekuciji u maniri rasnog strijelca, no asistencija kakvu je Fruk upisao, odnosno način na koji je loptu milimetarski precizno poslao suigraču, rijetko se viđa i na europskim, a kamoli na HNL travnjacima.

Udarac vanjskom nekako je postao zaštitni znak Luke Modrića, najboljeg hrvatskog igrača svih vremena, a jedini koji mu je u tome svojevremeno mogao parirati bio je riječki, bolje reći grobnički dečko, ogroman talent Anas Sharbini. Pitate li svakog prosječnog navijača Rijeke, velika većina njih odgovorit će im da je jedan od najljepših golova u povijesti kluba s Kvarnera postigao aktualni pomoćni trener Radomir Đalović na prekrasnu asistenciju vanjskom Anasa Sharbinija, nakon što je "zločesti dečko" riječkog nogometa izmijenio dupli pas s Gonzom Ivanovim, a sve to bilo je začinjeno "demoliranjem" Hajduka pod stijenama Kantride koji je tada stradao 4:0.

image
DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

Asistencija Tonija Fruka Bandi pokazala je da je Rijeka u liku i djelu donedavnog igrača Fiorentine vjerojatno dobila dostojnog nasljednika Sharbinija, barem kada su u pitanju udarci, odnosno asistencije "vanjskom", a kako je ovo Fruku ukupno jubilarna 10. asistencija u sezoni (devet u HNL-u), onda se slobodno može kazati da su Riječani konačno dobili igrača koji itekako čini razliku na terenu i koji bi mogao krenuti stopama Anasa put reprezentacije Hrvatske, a onda je sve na njemu.

Na Frukovom je dolasku inzistirao upravo Sergej Jakirović, i na tome mu Rijeka treba reći hvala

Anas Sharbini nažalost nije iskoristio do kraja silni talent i potencijal koji je imao u svojim nogama, Toni Fruk, s obzirom na to da ima svega 21 godinu, na dobrom je putu da ostvari svoj puni potencijal u nastavku karijere u kojoj mu je dolazak u Rijeku, i brojke i dojam to potvrđuju, bio dosad najbolji potez karijere.

Osim toga, Fruk je sudjelovao i u drugom, već sada antologijskom pogotku na stadionu Varteks, upravo je njegov ubačaj mladi Luka Škaričić pretvorio u autogol koji će sigurno naći svoje mjesto na nekoj listi najljepše postignutih autogolova, mladi je reprezentativac toliko efektno loptu glavom poslao u mrežu začuđenog Zelenike da je izgledalo kao da puca riječki, a ne igrač Varaždina...

image
DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

Njegov dolazak u redove Bijelih dugo se "kuhao", treba tu dati kredita i aktualnom treneru Dinama Sergeju Jakiroviću koji je inzistirao na njegovom dolasku, i na tome mu Rijeka treba reći hvala, no svega toga ne bi bilo bez suglasnosti predsjednika Miškovića i sportskog direktora Darka Raića Sudara, koji su za razliku od upravo Jakirovićevog aktualnog kluba, vidjeli u Fruku silni potencijal i kvalitetu dostojnu najboljih.

Rijeka je Frukovim angažmanom dobila igrača na duge staze koji već sada više voli "gurnuti" druge u priliku nego poentirati

Nije tajna i da je Dinamo bio zainteresiran za njegove usluge, baš kao što su se i neki drugi, danas aktualni igrači Rijeke, nudili maksimirskoj sviti koja je pak procijenila da to nisu igrači za njih. Da citiramo jednu poznatu izjavu iz još poznatijeg filma sa sportskom tematikom s ovih prostora "kakva greška, kuku ocu, kuku majci, kakav danak neiskustvu"...

Zlatko Dalić, izbornik reprezentacije Hrvatske, Rijeku je gledao u nekoliko navrata ove sezone, osim reprezentativnog trojca (Labrović, Pašalić, Pjaca) i pretpoziva Franji Ivanoviću izbornik je sigurno u svoju bilježnicu pisao, ako ništa drugo, one koji dolaze, u tom stupcu moralo se naći mjesta za primjerice, Niku Jankovića i - Tonija Fruka.

image
DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

Fruk, baš kao i svi riječki mladi igrači, i dalje ima oscilacija u svojoj igri koje su nekad više, nekad manje vidljive na terenu, no Rijeka je njegovim angažmanom sigurno dobila igrača na duge staze koji već sada više voli "gurnuti" druge u priliku nego poentirati, iako na svome kontu, uz tih 10 asistencija, ima i dva pogotka. Da mladi hrvatski reprezentativac igra svoj nogomet karijere, govori i usporedba njegovog učinka aktualne sezone s onim koji je ostvario u dvije posljednje sezone provedene na posudbi u Gorici, gdje ga je, između ostalog, vodio i aktualni trener Rijeke Željko Sopić.

U 56 utakmica odigranih za Goricu mladić rođen u Našicama upisao je 12 pogodaka i dvije asistencije, a za Rijeku je odigrao 21 susret u svim natjecanjima. Fruku za savršenu statistiku u bijelom dresu nedostaje možda jedino koji pogodak više, no nitko se, pa vjerojatno niti on, neće buniti nastavi li ovako igrati, kao polivalentan ofenzivni igrač velike kvalitete koji je trenutno uvjerljivo prvi asistent lige.

Najbolji asistenti u Ligi 10 (izvor: Transfermarkt)

2013./14. Anas Sharbini (Rijeka), Josip Mišić (Osijek) 9

2014./15. El Arabi Hilal Soudani (Dinamo) 15

2015./16. Marin Tomasov (Rijeka) 12

2016./17. Lovro Majer (Lokomotiva) 11

2017./18. Domagoj Pavičić (Dinamo/Rijeka) 10

2018./19. Damian Kadzior (Dinamo), Adam Gyurcso (Hajduk), Zoran Kvržić (Rijeka) 11

2019./20. Damian Kadzior (Dinamo) 10

2020./21. Petar Bočkaj (Osijek) 10

2021./22. Robert Murić (Rijeka), Petar Bočkaj (Osijek/Dinamo) 9

2022./23. Marko Livaja (Hajduk), Martin Baturina (Dinamo) 13

2023./24. Toni Fruk (Rijeka) 9

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 23:29