DAMIR KRAJAC Cropix
‘KORAK U PRAVOM SMJERU‘

Uefa reorganizirala raspodjelu bodova u europskim kupovima, evo kako će izmjene utjecati na hrvatske klubove

Uefine promjene analizirao je profesor Tomislav Globan
Piše: SNObjavljeno: 23. ožujak 2024. 12:43

Krovna kuća europskog nogometa, Uefa, reorganizirala je raspodjelu bonus bodova u europskim kupovima. Profesor Tomislav Globan smatra da je to korak u pravom u smjeru.

"Kad se k tome uzme u obzir da se u grupnoj fazi LP/EL igra 8, a u KL samo 6 utakmica, renking bodovi će puno realnije odražavati snagu klubova nego što je to bilo do sad", piše profesor kojega je Velimir Zajec odabrao kao jednog od 13 članova novoformiranog Dinamovog izvršnog odbora.

Nekoliko izmjena tiču se hrvatskih klubova; U pretkolima, kod padanja u niže natjecanje uzimat će se koeficijent slabijeg kluba u ždrijebu. Do sada se uzimao jačeg. Globan daje i primjer: Ako hrvatski klub bude nenositelj u drugom pretkolu kvalifikacija za Europsku ligu i ispadne, u ždrijeb trećeg pretkola Konferencijske lige ide sa svojim koeficijentom, a ne koeficijentom nositelja. U drugom slučaju, ako hrvatski bude nenositelj u drugom pretkolu kvalifikacija za Europsku ligu i ispadne, u ždrijeb trećeg pretkola Konferencijske lige ide s nižim koeficijentom svog protivnika, a ne svojim. Tako može izgubiti status nositelja, iako bi mu vlastiti koeficijent inače bio dovoljno visok za status nositelja.

Nadalje, ako se osvajač Europske lige plasira u Ligu prvaka ili Europsku ligu preko domaćeg prvenstva, cijelo rebalansiranje u pretkolima Europske lige se radi prema klupskom koeficijentu. Ako Dinamo osvoji hrvatski Kup, ima šansu ići ili izravno u Europsku ligu, ili barem preskočiti nekoliko rundi pretkola.

Također, u zaštićenom putu prvaka u pretkolima Europske lige i Konferencijske lige (u kojem sudjeluju prvaci koji su eliminirani u pretkolima Lige prvaka) više neće biti otvorenog ždrijeba, nego će se i tu klubovi dijeliti na nositelje i nositelje.

Linker
20. travanj 2024 02:57