DAMIR SKOMRLJ Cropix
JADRANSKI DERBI

Remi na Rujevici, Rijeka obranila vrh, Perica propustio ‘match winner‘

U vrlo siromašnom ogledu Rijeka i Hajduk podijelili su bodove
Piše: SNObjavljeno: 29. rujan 2024. 18:58

RIJEKA - HAJDUK 0:0

RIJEKA: Zlomislić - Smolčić (od 87. Majstorović), Galešić, Radeljić, Devetak - Petrovič - Pašalić (od 75. Djouahra), Fruk (od 87. Selahi), Janković, Rukavina (od 46. Gojak) - Andrić (od 75. Perica)

HAJDUK: Lučić - Hrgović (od 85. Diallo), Uremović🟨, Prpić, Melnjak- Krovinović, Rakitić - Durdov (od 62. Sigur), Kalik (od 77. Pukštas), Biuk (od 62. Dajaku) - Livaja


Nogometaši Rijeke nisu uspjeli svladati Hajduk, tvrdi, teški jadranski derbi na kraju je završio bez pogodaka. Ostala je Rijeka i dalje vodeća momčad SuperSport HNL-a, no ovim ishodom može najzadovoljniji biti - Dinamo.

Gosti su u 7. minuti prvi zaprijetili Zlomisliću, jednu krivu loptu Rukavine presjekli su hajdukovci, lopta je stigla do mladog Durdova, junaka Hajduka u pobjedi protiv Gorice, no ovog puta njegov udarac nije bio precizan, lopta je odsjela na gornjoj strani mreže riječkog gola.

Ostatak prvog dijela prvog poluvremena uglavnom je prošao u rascjepkanoj igri između dva šesnaesterca gdje niti jedna momčad nije uspjela nametnuti svoj stil igre i zagospodariti terenom što je rezultiralo i manjim brojem prilika na obje strane. U 20. minuti Riječani su umalo iskopirali akciju za drugi pogodak Šibeniku, no ovog je puta ubačaj Smolčića bio malo prejak za Andrića, domaćin je tako još uvijek čekao na svoj prvi udarac prema besposlenom Lučiću.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Najveću priliku Rijeka je stvorila u 30. minuti. Nakon što je iz ubačaja iz kuta Smolčić tražio svoje visoke igrače, lopta je stigla na drugu stranu odakle je Janković lijepo pronašao Radeljića koji je ostao na skoku. Ušao je riječki stoper lijepo u peterac i iskosa pokušao pronaći Galešića, no Uremović je uklizao ispred njega i spriječio siguran pogodak. Iz nastavka te akcije pokušao je i Fruk ugroziti gol Hajduka udarcem iz daleka, no nije bio precizan. Teška, rovovska bitka dva jadranska kluba se nastavila...

U 36. prijeti i Hajduk, iz jedne polukontre Rakitić je na rubu kaznenog prostora pronašao Livaju koji loptu odlaže na stranu odakle je Hrgović pokušao pucati, no Devetak je uspio blokirati njegov udarac. Bio je to samo korner za Hajduk iz kojeg gosti nisu uspjeli zaprijetiti Zlomisliću.

U 38. prijete domaćini, jednu gotovo izgubljenu loptu stigao je Smolčić, lijepo ju ubacio na drugu vratnicu točno na glavu Rukavine koji puca, no nedovoljno precizno i silovito, Lučić je to mirno uhvatio.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

U 41. prijeti i Livaja udarcem iz okreta s ruba kaznenog prostora, no niti on nije bio precizan, lopta je otišla pored desne vratnice Zlomislića. Teško su Riječani izlazili sa svoje polovice, Hajduk je gotovo cijelo prvo poluvrijeme pritiskao posljednju liniju Rijeke i tjerao je da ili riskantnim ili dugim loptama traži rješenje. Jedna takva prošla je u 42. skroz do Rukavine koji je vraća Jankoviću čiji je udarac s 20-ak metara iz bloka otišao u korner.

U nastavak susreta Rijeka je ušla s Gojakom umjesto Rukavine i Jankovićem na lijevom krilu, u 51. opet prvi prijeti Hajduk i to nakon jedne nesigurnosti Zlomislića nakon upitne akcije gostiju gdje je možda bilo i zaleđe, no Uremović je, srećom po domaćina, bio neprecizan pored istrčalog riječkog vratara.

U 60. je iz dobre prilike, slobodnog udarca kojeg je sam i izborio, s 20-ak metara probao i Pašalić, no njegov udarac odbio se samo u korner. Jedna greška ili nadahnuće moglo bi riješiti ovaj derbi, ako do njega dođe.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Bakljada, prvo Armade, a ubrzo nakon toga i Torcide, koja je nekoliko pirotehničkih sredstava bacila i na travnjak Rujevice, kao da je malo poremetila Riječane. Hajduk je u minutama nakon toga bio bolja momčad na terenu iako tu prednost nije kapitalizirao, najviše zahvaljujući riječkom stoperskom dvojcu Galešiću i Radeljiću koji su bili pravovremeni u gotovo svakom duelu. Hajduk tijekom cijelog dvoboja nije uputio nijedan udarac u okvir vrata...

U 82. priliku susreta je imao Smolčić, odbijanac nakon udarca Petroviča stigao je ravno njemu u noge, i kada su već svi vidjeli loptu u golu, ukazao se Uremović koji je blokirao udarac i loptu izbacio u korner. Mogao je Perica u 90. postati heroj Rijeke, no njegov udarac izbliza, u izglednoj situaciji, otišao je preko gola.

🗣️ Nekoliko vaših komentara za kraj.

"HNL je valjda liga s najviše utakmica koje završavaju 0:0. Tko to može gledati?" (Borko Oborigović)

"Dinamo za dva kola ponovno na prvom mjestu." (Sanja Dundović)

"Najbolji igrači Uremović i Radeljić, jedan može igrati za Hrvatsku kad ne igra za Hajduk, a drugi za BiH može biti na tribini dok imaju "igračine" poput Mujakića. Najlošiji derbi ikad." (Veka Pejaković)

"Ono kad su prekidi i bakljade najzanimljiviji trenuci utakmice. Za svakih 0:0 uzeti i jednima i drugima bod." (Matija Kraljić)

Evo nam i konačne statistike. Ništa-ništa...

image

Rijeka Hajduk

SOFASCORE

Kraj utakmice!

Rijeka i Hajduk odradili su Jadranski derbi na Rujevici bez pogodaka. U vrlo siromašnom ogledu, između vodeće dvije momčadi na ljestvici, prilike i pravi potezi bili su rijetkost, a svaka momčad zaradila je po jedan bod.

Ovim remijem, pak, najzadovoljniji je Dinamo, s obzirom na to da su Modri sada stigli na dva boda zaostatka za Rijekom i Hajdukom.

90+4. Hajduk ubačajima pokušava doći do sva tri boda na Rujevici, ali niti jedan nije bio upotrebljiv za splitske ofenzivce.

90. 🕖

Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade na Rujevici. Upravo na ulasku u sudačku nadoknadu, Stipe Perica sjurio se prema vratima, bio je u obećavajućoj situaciji, ali tukao je preko vrata.

87.

Selahi je ušao u igru umjesto Fruka, a utakmicu ne može nastaviti niti Smolčić, koji je zatražio zamjenu, i njegovo mjesto zauzeo je Majstorović.

Igrači Hajduka u akciji "kako se obraniti od slobodnjaka".

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

85.

Hrgović seli na klupu, na terenu je Diallo.

84. Zagužvalo se sada i pred riječkim vratima, a pokušaj Sigura završio je u Zlomislićevom naručju.

82. U gužvi pred Hajdukovim vratima lopta je završila kod Smolčića, ali njegov pokušaj blokirao je Uremović.

81. Do kraja je ostalo desetak minuta, a igrači Rijeke i Hajduka idu "sto na sat". Hrgović je sada zaustavio bijeg munjevitog Djouahre.

77.

Gattuso je na teren poslao i svog najskupljeg igrača, Rokasa Pukštasa, a na klupu je preselio Kalik.

75.

Dvostruka izmjena kod domaćina: iz igre je izašao Andrić, a na terenu je Perica, dok je umjesto Pašalića ušao Djouahra.

72. Vatreno je ponovno na Rujevici, ali ne zbog nogometa, nego ponovno zbog bakljade. Sada su tribinu "zapalili" Hajdukovi navijači, a sudac Čulina odlučio je zaustaviti dvoboj dok traje pirotehnički šou.

Malo prije su se baklje palile i na tribini na kojoj je smještena Armada.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

70. Ulazimo u posljednjih 20-ak minuta derbija na Rujevici. Ne bude li promjena na semaforu, Rijeka i Hajduk ostat će na diobi vodeće pozicije u prvenstvu s 18 osvojenih bodova. Taj bi ishod, pak, najviše odgovarao Dinamu, koji bi zaostatak s četiri boda prerezao na dva.

Ivan Rakitić igra prvi Jadranski derbi u karijeri i zasad je gotovo nepogrješiv u sredini terena.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

64. Igrači su imali priliku za kratko osvježenje zbog pauze nakon bakljade.

62.

Dvostruka promjena kod Hajduka: umjesto Durdova ušao je Sigur, a umjesto Biuka u igri je Dajaku.

59. Pašalić je opalio iz slobodnog udarca, lopta je okrznula Krovinovića u živom zidu i otišla pored vratnice.

57. Sudeći po prvih 12 minuta nastavka, i u drugom poluvremenu slijedi nam isti obrazac igre: tvrde bitke na sredini i oprez s obje strane.

53. 🟨

Uremović je prvi "stanovnik" u bilježnici suca Čuline. Hajdukov branič zaradio je žuti karton nakon prekršaja nad Andrićem.

51. Zlomislić je nakon kornera imao problema s "boksanjem" lopte, nastala je gužva u srcu kaznenog prostora, ali sve je okončano nepreciznim udarcem Uremovića iz okreta.

Bakljada na tribinama, bit će posla za disciplinskog suca...

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

46. Počelo je drugo poluvrijeme!

⇔ Đalović je u svlačionici na poluvremenu ostavio Rukavinu, a na terenu je Amer Gojak, koji će s Frukom biti na poziciji "osmica", dok Janković seli na lijevo krilo.

🗣️ Vaši dojmovi nakon prvih 45 minuta.

"Jedino dobro je što trenutno nema onih 'fake' pojačanja na terenu... Kvaliteta kao u pretkolima, a i rezultat sve govori. Ništa meni, ništa tebi, ništa svima." (Daniel Librić)

"Može se pisati samo o dočeku Livaje, jer na terenu smo vidjeli nulu." (Ivica Kratohvil Iwe)

"Riječani padavičari, a sudac Čulina slijep kod zdravih očiju kod dijeljenja kartona za Riječane." (Dean Poropat)

Kraj prvog poluvremena!

Na odmor odlazimo s nulama na semaforu i sadržajno vrlo siromašnim prvim poluvremenom. U prvih 45 minuta nije bilo konkretnih prijetnji, osim jedne gužve pred Hajdukovim vratima, te udarca Hrgovića, koji je završio u bloku. Prije odlaska u svlačionicu, nastala je i gužva na terenu, tenzije su visoke, ali sve se brzo raščistilo.

45. Zakuhalo se nakratko na terenu. Nastala je gužva, ali igrači su se brzo razišli.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

44. Pašalić je probao iz "svoje" zone, iskosa s desne strane, ali bio je to lak plijen za Lučića.

42. Janković je potegnuo s 20 metara, tražio je daljnji kut, ali lopta se od bloka otkotrljala u korner.

38. Smolčić je uputio ubačaj s desne strane na drugu vratnicu, Rukavina je bio najviši u skoku, ali njegov udarac glavom odlazi ravno u Lučićeve ruke.

35. Bilo je sada opasno pred riječkim vratima! Livaja se zagradio na rubu kaznenog prostora, proslijedio loptu do Hrgovića na desnoj strani, a njegov udarac u zadnjem trenu blokirao je Devetak.

30. Prva opasna situacija na utakmici! Duga lopta pronašla je Radeljića na desnoj strani kaznenog prostora, on ju je uputio pred vrata, ali u gužvi ispred Lučića nije bilo konkretnog udarca. Akciju je okončao Fruk nepreciznim udarcem s 20-ak metara.

26. Dok je derbi bogat žustrim duelima i tvrdim bitkama na sredini terena, po pitanju prilika i pravih poteza - vrlo je siromašan. S obje strane.

Gattuso u svom stilu - poput 12. igrača - vodi svoju momčad uz aut-liniju.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

20. Smolčić je ubačajem s desne strane tražio suigrače pred Hajdukovim vratima, ali u toj potrazi nije bio uspješan.

18. Biuk je ubacio s lijeve strane u srce kaznenog prostora, ali lopta je završila u Zlomislićevim rukama. S druge strane, pak, Rijeka je pokušala preko Pašalića, a lopta je odsjela na gostujućem bloku.

13. Janković je ostao ležati nakon duela s Kalikom, ali bit će sve u redu s veznjakom Rijeke.

10. Deset minuta igre je za nama. Obje momčadi u dvoboj su ugazile "pod kočnicom". Igra se vrlo oprezno i mogla bi ovo biti još jedna šahovska bitka.

7. Hajduk je brzim izlaskom pokušao ugroziti domaća vrata, a akcija je završila udarcem Durdova s 20-ak metara, ali lopta je otišla preko vrata.

S tribina Rujevice u početnim minutama odjekuje pjesma.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

5. Traje uvodno ispitivanje snaga u Rijeci, a igra se odvija većinom na sredini terena.

1. Počela je utakmica!

Uskoro počinje derbi na Rujevici!

19.18 Nakon što su se u nedjelju pojavili navodi da se Torcida u Rijeci sukobila s policijskim službenicima, policija je demantirala te navode i u priopćenju objasnila što se dogodilo.

Više pročitajte OVDJE.

18.58 Zadnji dvoboj Rijeke i Hajduka odigran je na Rujevici početkom travnja, a na fotografiji gledate prijelomni trenutak susreta: Marco Pašalić u 70. minuti zakucao je loptu u mrežu za pobjedu domaće momčadi.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Uoči derbija s Rijekom, Ivan Rakitić dao je veliki intervju za Sportske novosti u kojem je komentirao lov na trofeje, odlazak Nikole Kalinića, odnos sa suigračima i Gattusom i ostale aktualnosti na Poljudu. Otkrio je i tko je čovjek koji ga je doveo u Split.

Intervju pročitajte OVDJE.

image
VOJKO BASIC Cropix

18.40 Hajduk u udarnoj postavi ima jednog 16-godišnjaka (Durdov) i dvojicu 20-godišnjaka (Prpić i Hrgović). Međutim, gledajući prosječnu dob prvih 11, Rijeka ima godinu i pol mlađu postavu, čija prosječna dob iznosi 24,9 godina, dok je kod Hajduka ta brojka na 26,6.

18.35 Stigli su sastavi za derbi na Rujevici! Kod Rijeke nema iznenađenja u udarnoj postavi, Đalović na teren šalje postavu koja se očekivala, dok je Gennaro Gattuso napravio dvije promjene. Talijan će na klupi ostaviti Dialla, a u udarnu postavu uskočit će 20-godišnji Šimun Hrgović, a u udarnoj postavi nema niti Rokasa Pukštasa. U prvih 11 ušao je Biuk, koji će zauzeti lijevo krilo, dok bi, u tom slučaju, iza Livaje trebao biti Kalik.

Evo nam i statističke najave derbija.

image
SOFASCORE

Statistika: Sofascore

Najavu piše: Frane Maršić

Došao je i trenutak jadranskog derbija na Rujevici. Prve dvije momčadi prvenstva igraju utakmicu za vrh ljestvice. Uvijek su zanimljive utakmice Rijeke i Hajduka koje nekako nemaju sredinu. Ili se igra čvrsto i tvrdo ili svjedočimo golijadi. Evo kako utakmicu vidi Zoran Vulić, koji je nekad sjedio na klupi oba rivala, a u dresu Splićana odradio je 277 službenih nastupa.

- Očekuje nas sigurno zanimljiva utakmica. Rijeka je primila tek jedan gol u prvenstvu, a zabila petnaest. Hajduk je u dobrom momentu nakon vezanih pobjeda u derbiju i protiv Gorice. Očekujem kompaktan Hajduk koji će se postaviti pragmatično. Potpuno se stabilizirala obrana, a prema naprijed se uvijek može nešto očekivati preko Livaje. U ovom trenutku je evidentno da su Hajduk i Rijeka u najboljoj formi i očekujem pravu derbi utakmicu.

Tko je prije koji tjedan mogao očekivati da će trenutno o prvom mjestu odlučivati utakmica Rijeke i Hajduka...

- Ekipe su se dobro oporavile od europskih šokova, iz perspektive Hajduka sve je promijenila ta pobjeda u derbiju. Pitanje je kako bi se razmišljalo da se tu izgubilo. To je nogomet, mijenja se situacija iz tjedna u tjedan. Riječani su nakon Ljubljane također krenuli jako i u dobrom su ritmu. Naravno, ta Europa se ne može zaboraviti tek tako, ali sada su se momčadi stabilizirale i očekujem jednu pravu utakmicu - rekao je Vulić i izdvojio prednosti Hajduka i prednosti Rijeke.

- Hajduk ima kompaktnost koju mu je Gattuso usadio i ne prima tako lako golove. Lakše mu je igrati u gostima nego na Poljudu. Igra sada već ima glavu i rep i zna se tko što radi. Sljedeća stavka leži u duetu Livaja - Rakitić. Taj dvojac je prevaga jednostavno protiv svakoga i uvijek će nešto “skuhati” pred protivničkim vratima. S druge strane, Rijeka ima i dobru obranu i dobar napad. Primili su ove sezone tek jedan gol u prvenstvu, a prema naprijed svatko može zaprijetiti. Drago mi je i da je moj bivši igrač Radomir Đalović krenuo jako na trenerskoj klupi i uspio podignuti ekipu nakon Ljubljane. Lijepo je gledati ga na klupi - rekao je bivši Đalovićev trener i strateg Hajduka, a za kraj je poručio:

- Očekujem odličnu utakmicu i jedva čekam da krene, kao hajdukovac nadam se da će na kraju sretniji biti Hajduk.

Drago Gabrić, još uvijek aktivni nogometaš Zagore iz Unešića, u karijeri je nosio dres oba takmaca, a pamtit će i prestižnu nagradu “Hajdučko srce”. Baš kao i Vulić, jedva čeka početak utakmice:

- Očekujem tvrdu, ne baš lepršavu utakmicu. I Rijeci i Hajduku je sigurno lijepo biti u vrhu i ispred Dinama i na toj će se poziciji težiti zadržati što duže. Nijedan trener neće previše riskirati, vjerojatno će tu biti više opreza - počeo je Gabrić pa progovorio o Rakitiću i Livaji:

- To su Hajdukovi senatori. Kada imaš takva dva tipa i igrača u svlačionici, odmah ti je sve lakše. Oni imaju neospornu kvalitetu koju prezentiraju iz kola u kolo.

Gattuso je krenuo postepeno uvoditi mlade igrače. Istakao se Prpić, a zatim i Durdov. Gabrić pak smatra da je ipak na kraju krajeva najbitnije nešto drugo:

- To jest svakome lijepo vidjeti, ali na kraju krajeva najbitniji je rezultat. Ako nemaš rezultata, može ti igrati tko god želi. Sigurno je mladima lakše napredovati uz igrače klase Rakitića i Livaje.

Kako će se Rijeka postaviti u derbiju, kući su u pravilu agresivniji nego u gostima?

- Izaći će čvrsto i hrabro, svi mi govore da je Rujevica najteži teren za igrati. Tribine su blizu, a travnjak je jako brz. Oni će napasti, ali oprezno napasti. Mislim da nitko neće bezglavo jurnuti - jasno će bivši igrač Hajduka i Rijeke koji je prokomentirao i Rijekinu obranu.

- Primili su samo jedan gol i igraju dobro, ali mislim da je nažalost to sve posljedica Ljubljane i onih pet golova. Shvatili su tada da se ne može samo napadati i da je potreban i oprez. Zato mislim da će krenuti opreznije, a napadat će pametno.

Derbiji uvijek iznjedre i individualne dvoboje, koji bi mogao presuditi?

- Ima na obje strane kvalitete, ali mislim da će na kraju krajeva momčad nekoga izbaciti. Igra se 11 na 11 - jasno će Gabrić koji je pričao i o vratarima.

Lučića i Zlomislića ne spominje se puno...

- Ne spominje se i ne priča o njima jer su dobri. Vratari su ekstremno važni. Možeš ti igrati ne znam kako, ali ako ti vratar primi neki glupi gol ideš od početka. Jasno je da su vratari važni, pogotovo u derbijima.

Za kraj, za koga će Drago Gabrić navijati?

- Za Hajduk. Bio sam u Rijeci tri godine i proveo lijepo vrijeme, ali Hajduk je moj klub. Nadam se da je ovo konačno ta naša godina.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. rujan 2024 22:11