Igrači Rijeke 

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
NIŠTA ‘POD MUS‘

Vatreni u društvu najtraženijih igrača s Rujevice: ‘Ako dođe ozbiljna ponuda, sve je jasno‘

Darko Raić-Sudar, sportski direktor riječkog kluba, progovorio je o aktualnostima
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 28. prosinac 2023. 20:35

Dok nogometaši Rijeke još uvijek odmaraju i uz svoje obitelji provode blagdane, sportski direktor rujevičkog prvoligaša Darko Raić-Sudar i tijekom blagdana - radi. Takav je to posao, najviše ga ima upravo tijekom prvenstvenih pauza, odnosno, prijelaznih rokova, a onaj zimski starta već 7. siječnja.

Za početak, odnosno, za kraj godine, Raić-Sudar još se jednom osvrnuo na sve učinjeno kroz proteklu polusezonu, koja je, školski gledano, ocijenjena s +4.

- Tako nekako. Ako se vratimo na početak ljeta i slaganje momčadi, odnosno, nadograđivanje onog dijela napravljenog prošlog zimskog roka gdje je Rijeka kasnije tog proljeća napravila pravo malo čudo, ovog puta smo nastavili selektirati igrače koji će se boriti za sam vrh prvenstvene tablice. Tako smo i najavljivali, ciljevi Rijeke su tu uvijek isti. No, pokušali smo naći mlade, perspektivne igrače gladne nekog uspjeha, od kojih možemo stvoriti nove vrijednosti. Znamo svi da većina klubova u Hrvatskoj živi od prodaje igrača i tako se naš budžet puni. Gledali smo da to budu igrači s našeg, hrvatskog govornog područja, kako bi se što brže uklopili u momčad i što lakše priviknuli na ligu. Iz iskustva znam da strancima treba puno više vremena za prilagodbu i uhvate sve te specifičnosti lige. Doveli smo osam igrača, uključujući i Jankovića, koji je i formalno postao igrač Rijeke, od njih je sedam bilo upravo to, jedino Momo Yansane nije bio te priče. Poznavali smo te mlade igrači i znali smo da su potencijali, no nitko nije mogao biti siguran da će oni to pokazati i dokazati. Na kraju mogu reći da smo dosta toga dobrog napravili, pogodili smo s gotovo svima i stvorili neku novu vrijednost Rijeke - rekao je Rijekin sportski direktor u uvodu.

image

Darko Raić Sudar

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Osvrnuo se i na partije koje je riječka momčad po nudila na travnjaku...

- Kad je igra u pitanju, mislim da smo igrali najljepši nogomet ove sezone. Ne mislim to samo ja, gdje god se pojavim ljudi me ispituju i komentiraju Rijeku u superlativima, bez obzira jesmo li prvi, drugi ili treći. Imamo dosta dobro balansiranu ekipu koja je spoj iskustva i puno mladosti. To nam je bila osnovna ideja i mislim da smo na dobrom putu. Normalno, ne želimo sada stati i kazati “to je to”, nećemo više ništa poduzimati - kazao je Raić-Sudar.

Rijekin sportski direktor potom je ponudio razmišljanje na logično pitanje hoće li i ovaj nadolazeći zimski prijelazni rok biti jednako uspješan kao onaj ljetni.

- Gledajte, zimski prijelazni rok je puno teži. Gotovo svaki dobar, interesantan igrač, nalazi se pod ugovorom. Može se dogoditi da postoji neki igrač izvana, iz nekog boljeg kluba, koji nije zadovoljan statusom, a ima kvalitetu, koji se želi vratiti ili okušati u HNL-u. Rijeka je jako poželjna sredina za takve igrače, znam puno igrača i menadžera koji zovu i nude se Rijeci koja je pokazala da zna postupati na taj način i s takvim igračima koji na Kvarneru “ožive” svoje karijere. No, kazao sam i predsjedniku i treneru, nećemo dovoditi igrače samo da ih “krcamo” u svlačionicu. Ne mogu svi igrati, ako je netko kvaliteta za pojačati konkurenciju, dapače, ali nema smisla dovoditi igrača na poziciju na kojoj smo popunjeni, onda imamo problem. Ne možemo imati 40 igrača na ugovoru kao što je bilo prije, to nije normalno niti održivo - podvukao je Raić-Sudar.

Dodao je pritom sljedeće...

- Jasno, ako nam je netko interesantan, ako može donijeti novu vrijednost na momčad koju imamo sad, naravno da ćemo ga pokušati dovesti. Mi i sad gledamo igrače, razmišljamo o tome...

Problem nakon ‘slučaja Selahi‘

Sportski direktor riječkoga kluba pojasnio je koje se pozicije traže.

- Hajdemo pričati otvoreno... Imamo problem s veznom linijom nakon slučaja “Selahi”. Ne znam što će biti s njim, ali gledamo trenutnu situaciju. Banda nam ide na Afrički kup nacija, sigurno ga nemamo prva dva kola. Imamo mi širinu, no imamo i tri tjedna priprema. Može nam se dogoditi da nam se, ne daj Bože, netko ozlijedi i onda bismo bili u problemu. No, nisam niti pobornik da dovodimo igrače radi jedne utakmice. Osim vezne linije, pojačali bismo i konkurenciju na boku. Imamo Smolčića, koji je odradio vrhunsku polusezonu i koji je to zaslužio svojim trudom i radom, Veiga je u nastavku pao u drugi plan. Probat ćemo dovesti nekoga tko nam tu više može pomoći i u ofenzivnijem dijelu, gledamo što možemo pojačati i što nam fali. Tako je i s krilima, iako smo fantastično pokriveni, a par igrača nam je i pred istekom ugovora (Mitrović, Dilaver, Obregon, Grgić...). Vidjet ćemo hoćemo li se uspjeti s njima dogovoriti, s nekima već jesmo dogovorili nešto, moramo i dalje slagati ekipu, ne samo za sad, nego i za dalje - rekao je Raić-Sudar.

image

Jorge Obregon

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Što se napada tiče, ponudio je sljedeče rečenice...

- Ivanović nam je prioritet, opcija broj jedan za što se izborio svojim trudom i radom, a došao je na “mala vrata”. Imamo i Obregona, vidjet ćemo. Ako ne nađemo boljeg, on će tu biti do ljeta, on ima svoju vrijednost i dobar je igrač, iako je tri uzastopne sezone bio starter, a na kraju je izguran iz prve momčadi. No, kojeg napadača dovesti, da je dobar i da ne “zatvara” vrata Ivanoviću? To nije lako, nitko ne želi biti alternativa. Trebamo biti pametni, nećemo “krcati” svlačionicu, no znat ćemo reagirati, naravno, u našim financijskim okvirima.

Tržište, naravno, funkcionira po principu ponude i potražnje. Kada su odlasci iz Rijeke u pitanju, i tu je Raić-Sudar vrlo jasan...

- Imamo jako puno upita za naše igrače, brojni klubovi i menadžeri raspituju se za mogućnosti angažmana nekih naših igrača, najviše upita imamo za Ivanovića, Pašalića, Jankovića i kapetana Labrovića, no ništa od toga nije stiglo do neke ozbiljnije faze. Zimski prijelazni rok još službeno nije počeo, tržište još uvijek miruje, no ako dođe neka ozbiljna ponuda, onda je jasno kako to ide. Sve tri strane moraju biti sretne i zadovoljne, mi, igrač i novi klub. No, nećemo ništa prodavati “pod mus”, nemamo potrebe za time - podvukao je Raić-Sudar za kraj razgovora.

Čatež zimska baza

Rijeka će u pripreme za nastavak polusezone krenuti 2. siječnja kad je zakazana poslijepodnevna prozivka. Uvodni dio Riječani će odraditi na Rujevici u svome kampu, dok 8. siječnja kreću prema slovenskom Čatežu, gdje ostaju do 12. siječnja. Tamo bi Bijeli brusili formu treninzima i kroz tri dogovorene pripremne utakmice (Radomlje, Sturm Graz i Bravo), dok bi u “generalki” Bijeli igrali protiv Opatije po povratku. (sl)

Prvi ispit Velika Gorica

Lokomotiva i Dinamo otvorit će novu prvenstvenu godinu 23. siječnja, a već dan kasnije u pogon će i Rijeka. Trener Željko Sopić se, naime, s riječkom momčadi toga dana “vraća” u Veliku Goricu, gdje mora odraditi zaostali dvoboj 4. kola iz jesenskog dijela prvenstva. (sl)

NEKE RIJEKINE LJETNE AKVIZICIJE

Momo Yansane (26)

- napadač angažiran iz redova iz Šerifa

Toni Fruk (22)

- ofenzivni vezni doveden iz Fiorentine

Niko Janković (21)

- ofenzivni vezni preuzet od Dinama

Marijan Čabraja (26)

- lijevi bek pristigao iz Hiberniana

Dejan Petrovič (25)

- srednji vezni “potpisan” od Rapida

Franjo Ivanović (19)

- centralna špica stigla iz Augsburga

Marco Pašalić (22)

- desno krilo prethodno u Borussiji (D)

Marko Pjaca (28)

- lijevo krilo “dogovoreno” s Juventusom

Stjepan Radeljić (25)

- centralni branič dotad u Šahtaru

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. travanj 2024 05:31