DAMIR KRAJAČ/Cropix
SVE BLIŽE TRANSFERU

Velikan želi dovesti Petkovića. Zajec bi mu odmah trebao dati bianco ugovor, nek si upiše cifru

Od pojedinih menadžera doznajemo da je bivši osvajač Kupa Uefe zagrizao za Brunu Petkovića
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. svibanj 2024. 12:58

Zlatko Dalić u derbiju Rijeke i Dinama vjerojatno nije vidio ništa što već nije znao, a jedan od njegovih suradnika u stožeru Marjan Mrmić kazao nam je:

- Pojedinci su bili u službi kolektiva.

Izbornik je na travnjaku imao petoricu igrača koji su sudjelovali na turniru u Kairu u ožujku te figuriraju kao sigurni ili barem vrlo izgledni kandidati za Euro - Nediljko Labrović, Marko Pjaca i Marco Pašalić kod domaćina te Bruno Petković i Martin Baturina u sastavu gostiju. Nitko nije ponudio veliku individualnu partiju, iako su njihovi prsti bili u ključnim događajima. Pašalić je izborio, a Pjaca realizirao kazneni udarac iz kojeg je Rijeka povela u 49. minuti, da bi Petković zabio slobodnjak u 75. minuti. Na Baturini je bio prekršaj Selahija koja je ostao najspornija točka jer mađarski sudac Tamas Bognar nije se odlučio dati veznjaku Rijeke drugi žuti karton.

Petkovićev gol ključni je trenutak dvoboja, a možda i sezone. Prelomio je utakmicu i potpuno je okrenuo, od “rapa” napravio “valcer”, Rijeku od čela tablice bacio u očaj, a Dinamove ruke podigao prema peharu prvaka. Petković je častio obožavatelje štiklecom za sva vremena i potvrdio kakav je kapitalan posao zagrebački klub napravio prošlog ljeta kad ga je zadržao. Sad se piše da ide, pojedini menadžeri uvjeravaju nas kako je jako blizu Galatasarayu, ali Dinamo bi ponovno morao učiniti što god može da ostane.

Napadača kao što je on ne mogu kupiti niti za 30 milijuna eura. Energiju iz romantične kampanje #imalobismisla kojom vabe na povratak Luku Modrića, morali bi pokazati i akcijom #brunoostani. Velimir Zajec trebao bi mu na stol staviti bianco ugovor da sam upiše cifru za koju smatra da je njegova prikladna godišnja zarada. Računajući na njegovu zrelost i privrženost Dinamu. Odšteta od dva i pol milijuna eura za koje može otići, doista je simbolična.

Imao je krasnu sezonu

No Petkovićev gol, nalik pogotku na ista vrata iz slobodnjaka Latviji u kvalifikacijama za Euro, nije samo majstorstvo pucača nego i slabiji posao vratara. Nediljko Labrović otvorio je Petkoviću “prevelika vrata”.

- Prvi gol koji je Labrović primio iz slobodnog udarca bio je prekrasan, a kod drugog je Mitrović zakasnio u bloku te je Hoxha super pogodio za 2:1, Mislim da nije imao prevelike šanse ni kod jednog pogotka - u startu ga je branio trener vratar u reprezentaciji Marjan Mrmić.

Međutim, Labrović je kod slobodnog udarca stajao iza živog zida, je li idealno postavio zid, je li se dobro pozicionirao?

- Živi zid je dobro postavio. Kako je slobodan udarac bio po sredini, na bilo koju stranu da je stavio zid, bilo bi isto. Ovako, Bruno je pogodio jako dobro, a Labrović je bio predaleko da bi mogao išta. Loptu je ispratio samo pogledom. Da, stajao je preblizu svoje lijeve vratnice, da je bio korak-dva udesno imao bi veće šanse, ovako nije imao nikakve šanse - priznao je Mrmić.

On ne dovodi status Labrovića u reprezentaciji u pitanje.

- Ne, na temelju jedne utakmice ništa neće ugroziti. To je neupitno. Imao je krasnu sezonu, stvarno je dobro branio. Osim toga nije kriv za ovaj gol, samo kažem da je kod postavljanja trebao biti više u sredini.

Kako je Bruno vrlo slično pucao s Latvijom, koristilo bi mu da se poveo tim primjerom. Golmani Vatrenih su Livaković, Ivušić, Labrović i onaj koji čeka šansu, Kotarski. Na Euro mogu trojica. Ispostavilo se da nije imao niti jednu obranu jer oba šuta su ga svladala.

Pjaca je dao gol, međutim izveo je samo jedan uspješan dribling po statistici, od pet pokušaja, još po jedan udarac kraj vrata i u blok. Dobio je jedan od šest duela, zadivio je mirnoćom s kojom je pred BBB-ima matirao Ivana Nevistića, no sigurno je stručni stožer Rijeka od njega očekivao više.

Marco Pašalić se dočepao veće slobodne plohe terena nego inače, pogotovo u prvom dijelu kad je Rijeka fino koristili Dinamov manjak igrača na boku i u međuprostoru, no nije to dovoljno iskoristio. Četiri je puta pucao, imao osam centaršuteva, pet dodavanja kolegama za udarac, jedan uspješan dribling i taj izboreni jedanaesterac.

- Ambijent je bio vrhunski, Dinamo u prvom poluvremenu nije puknuo po golu, Rijeka je imala prilike, ali premalo se konkretnih stvari dogodilo, šutevi su išli iznad gola ili pokraj njega. U drugom dijelu došla je do izražaja individualna kvaliteta Petkovića, dok je kod drugog pogotka Hoxha pobjegao obrani. Jako je puno bilo duela i prekršaja, nije se uživalo u ljepoti. Nije bilo pojedinca koji bi se istaknuo specijalno dobrom igrom. Svi su pazili na defenzivu na obje strane. Kod jedanaesterca za Dinamo Pierre-Gabriel nije ni smio uklizati. Ne znam zašto je to učinio. Dinamo je slavio na pojedinačnu kvalitetu i iskustvo. Što se tiče Pašalića i Pjace - ne možete previše očekivati kad su pojedinci podređeni kolektivu - Mrmićeva je recenzija.

Baturina je perspektiva

Petkoviću je pogodak bio jedini udarac koji je uputio na utakmici, dobio je šest od devet duela... Do njegovog gola Modri nisu imali pravu šansu, a potom je Rijeka krenula va banque i s time im otvorila prostor za kontru, koji ne bi postojao da Dinamo nije izjednačio, što je dalo šansu za drugi gol. Gledali smo Brunine znatno bolje igre, ali pokazao se kao lider ekipe i imao odlučujući potez. Od svih spomenutih reprezentativaca on je najbliži mjesto startera i velikoj minutaži na Euru. Ovisit će nešto i o spremnosti i formi Ante Budimira.

Martin Baturina je bio dosta vidljiv, premda je imao samo 38 dodira s loptom što je malo za igrača koji je znao otići preko 100. No, i u ovoj utakmici demonstrirao je klasu. Nije zabio zicer na startu, svirano je potom i zaleđe...

- Baturina je pokazao tijekom cijelog prvenstva da je veliki potencijal. U pojedinim trenucima i u ovoj utakmici, kad bi izašao iz nekih problematičnih situacija. U njemu vidim veliku perspektivu hrvatskog nogometa u veznom redu. On će puno pridonijeti Dinamu, a nadam se i hrvatskoj reprezentaciji u skoroj budućnosti - zaključio je Marjan Mrmić, član stožera Zlatka Dalića.

Dinamo i Rijeka imaju još igrača za širi reprezentativni krug poput Petra Sučića i Tonija Fruka, koji mogu potencijalno biti zanimljivi izborniku, no to nije bio susret u kojem bi se netko nametnuo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 13:03